Un sfert dintre scolile din judetul Galati nu au autorizatie sanitara. Mii de elevi vor merge la toa...

Deşi până la începerea anului şcolar 2016-2017 mai este doar o săptămână (dacă nu punem la socoteală şi week-end-ul curent), stadiul autorizării sanitare a unităţilor de învăţământ din judeţul Galaţi indică o situaţie alarmantă.

Potrivit datelor furnizate de către dr Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, la sfârşitul anului şcolar 2015-2016,  96 din cele 429 unităţi de învăţământ din judeţ (adică aproape un sfert) nu erau autorizate, iar situaţia nu s-a îmbunătăţit deloc între timp. 

Dintre cele 96 de şcoli care au funcţionat în regim de clandestinitate (din punct de vedere al igienei, evident), un  număr de 18 sunt din mediul urban şi 78 sunt din mediul rural. 

Dintre cele 78 unităţi şcolare neautorizate din satele judeţului, 56 sunt grădiniţe, iar 22 şcoli gimnaziale. Autorităţile şcolare apreciază că în jur de 10-15% dintre acestea au în continuare toalete în fundul curţii, deoarece în localităţile în care funcţionează nu există reţea de canalizare sau de apă potabilă.

Faptul că anul şcolar începe chiar şi fără a se respecta cerinţele igienice necesare autorizării este efectul unei şmecherii birocratice pe care Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii ar trebui să o elimine urgent.

Mai exact, autorităţile sanitare emit un aviz provizoriu de funcţionare pe baza unei declaraţii pe propria răspundere semnată de primarul localităţii în care se află şcoala cu probleme. 

Evident, această declaraţie nu rezolvă, în realitate, nimic. Ea este doar o portiţă de ocolire a legii, prin intermediul căreia sănătatea elevilor este pusă pe ultimul loc doar pentru că autorităţile să se poată lăuda, ca-n vremurile comuniste, că totul este minunat, iar anul şcolar a început fără probleme.

Comments