Unda verde pentru tratarea pisicilor bolnave de COVID-19 cu medicamente de uz uman ramase nefolosite...

Medicamentele ramase neutilizate impotriva maladiei COVID-19 la oameni vor fi folosite pentru tratarea pisicilor de pe insula mediteraneeana Cipru. Aici, mii de feline au murit incepand din ianuarie 2023 din cauza unei mutatii a noului coronavirus.

Peritonita infectioasa felina (PIF), cauzata de o tulpina a noului coronavirus care nu este transmisibila la oameni, a facut ravagii in randul populatiei de pisici de pe insula.

In urma unei recomandari a Ministerului Agriculturii, Guvernul din Nicosia a autorizat utilizarea acestor medicamente.

"Stocurile de medicamente care au fost utilizate pentru tratarea cazurilor de coronavirus uman si care nu mai sunt acum utilizate pot fi puse la dispozitia" felinelor bolnave, a anuntat Guvernul cipriot intr-un comunicat, relateaza agerpres.ro.

Medicamentele, sub forma de pastile anti-Covid, vor fi furnizate prin intermediul serviciilor veterinare.

Asociatiile pentru protectia animalelor din Cipru indeamna de mai multe luni Guvernul local sa ia masuri pentru stoparea epidemiei. Activistii au spus ca Ciprul se transforma intr-o ,,insula de pisici moarte".

Insa Asociatia veterinarilor ciprioti estimeaza ca "o treime" din totalul pisicilor de pe insula au murit din cauza acestei boli. Asociatia a spus ca rapoartele despre moartea a pana la 300.000 de pisici sunt o exagerare si a anuntat ca numarul acestora este mai mic de 10.000, potrivit AFP.

In mod oficial, doar 107 cazuri au fost recenzate in partea sudica a acestei insule, in comunitatea greco-cipriota, potrivit datelor comunicate de serviciile veterinare din cadrul Ministerului Agriculturii.

Expertii au precizat ca este necesara o atentie mare pentru a stopa numarul deceselor, mai ales ca multi oameni au pisici in Cipru, pentru a nu fi un posibil risc si pentru populatie.

Potrivit specialistilor in domeniu, in Cipru ar exista putin mai mult de un milion de pisici, iar cele mai multe dintre ele sunt animale fara stapan.

In Cipru, domesticirea pisicilor dateaza din urma cu peste 9.000 de ani, scheletul unei astfel de feline fiind descoperit alaturi de ramasite umane intr-un mormant.

Legenda spune ca o imparateasa romana, Helena, a adus pentru prima data pisici in Cipru pentru a combate serpii otravitori in urma cu aproximativ 1.700 de ani.

Dar dovezile arheologice ale domesticirii pisicilor pe insula dateaza de acum 9.500 de ani, in satul neolitic Shillourokambos, unde ramasitele unei pisici si ale unui om au fost gasite ingropate impreuna, mai scrie AFP.

Comments