UPDATE AUDIO Situatie fara precedent: Demisii in masa la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala

UPDATE AUDIO Situatie fara precedent Demisii

UPDATE AUDIO Situatie fara precedent: Demisii in masa la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala

Situaţie fără precedent la Spitalul Floreasca din Capitală după ce 17 medici de la Unitatea de Primiri Urgenţe-SMURD au demisionat în bloc, invocând „presiunea psihologică” pe care managerul interimar Sorin Păun o face asupra lor. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, i-a invitat pe demisionari la discuţii activitatea întregului spital riscând să fie pusă pe butuci.

Oficialul a recunoscut că era la curent cu situaţia gravă de la Spitalul Floreasca, pe care a încercat să o medieze de două ori în ultimele săptămâni, mărturisind ieri că nu se aştepta ca situaţia să degenereze. „Au existat două întâlniri convocate de mine, senzaţia mea e că lucrurile merg într-o direcţie bună, dar nu a fost aşa. Dacă acuzaţiile aduse de medici de confirmă acest lucru este inacceptabil”, a mai spus ministrul Sănătăţii, făcând referire la mai multe filmuleţe apărute pe internet din care reiese că managerul spitalului, Sorin Păun, le-ar vorbi urât angajaţilor.

Ar putea urma alte demisii

Butoiul cu pulbere stă însă să explodeze, după cum a confirmat doctorul Bogdan Opriţa, şeful UPU-SMURD care, după ce a semnat cele 17 demisii depuse de doctori ieri în jurul prânzului, a declarat, pentru „Adevărul”, că are alţi colegi care l-au anunţat telefonic că vor să procedeze la fel. Pus în situaţia de a-i lăsa pe pacienţi fără asistenţă de urgenţă la cel mai mare spital de profil din Capitală, Vlad Voiculescu i-a chemat ieri la negocieri pe toţi cei 17 medici demisionari, în speranţa că va reuşi să-i convingă să renunţe la gestul lor. La discuţii a fost chemat şi managerul interimar Sorin Păun. Acesta din urmă a subliniat însă că niciuna din demisiile celor 17 medici nu are vreo motivaţie anume.

„Când mă trezesc cu mai multe demisii, nu pot vorbi în colectiv ci cu fiecare în parte. În demisii nu se regăseşte motivul”, a explicat Sorin Păun, menţionând că regulamentul intern al spitalului nu a fost respectat. „În perioada următoare vor fi mai multe anunţuri de angajare”, a comentat actualul şef al unităţii sanitare, despre care medicii demisionari spun că nu manageriază corespunzător activitatea UPU-SMURD.

„Domnul manager, când are o problemă cu noi, recurge la tot felul de măsuri de intimidare, suntem chemaţi în biroul dumnealui să dăm tot felul de note explicative. Practic, ni se pune pumnul în gură pentru orice lucru minor. Noi am ajuns la concluzia că nu ne putem desfăşura activitatea şi am decis să ne înaintăm demisia, să ne găsim de muncă în altă parte”, a declarat un medic urgentist de la Spitalul Floreasca din Capitală.

Acuzaţii grave la adresa managerului

Acesta a explicat că medicamentele şi materialele sanitare lipsesc cu desăvârşire şi că nu de puţine ori cadrele medicale au fost nevoite să scoată bani din buzunar pentru a le cumpăra. „Ne-am confruntat cu lipsa medicamentelor la nivelul spitalului Floreasca. Am făcut referate, conducerea spitalului ne-a spus că s-au pierdut hârtiile. Reacţia noastră este o reacţie pe care am vrut să o avem de acum câteva luni.
Problema de fond este managementul defectuos. Nu gărzile sunt problema noastră, ci felul în care suntem trataţi şi lipsurile care ne afectează activitatea”, a arătat un alt medic, precizând că elicopterele SMURD nu vor mai putea fi folosite după ce ei ies din preaviz.

Doctorii de la Floreasca au găsit sprijin din partea colegilor de breaslă. Nu doar federaţia SANITAS s-a arătat solidară cu ei, ci şi colectivul Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală. „Considerăm că acest gest atrage atenţia asupra realităţii dure din sistemul sanitar”, se arată într-un mesaj transmis de aceştia.
 
Oficial: „Managerul vrea să scape de aceşti oameni”

Pe de altă parte, oficiali din sistemul sanitar, care ştiu foarte bine situaţia de la Floreasca, dar care au dorit să-şi păstreze anonimatul, au explicat, pentru „Adevărul”, că problemele de la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Floreasca sunt mai vechi. „Impresia mea este că managerul vrea să scape de aceşti oameni, îi pune să facă referate pentru orice mănuşă cer. În plus, nu vrea să semneze primirea unor aparate care vin prin Banca Mondială şi sunt special venite pentru UPU-Floreasca. Practic, vrea să rupă activitatea SMURD de spital. Ideea e că aceşti medici ar găsi mâine loc de muncă în orice alt spital”, au arătat oficialii.

La UPU-SMURD Floreasca lucrează 33 de medici, dintre care două doctoriţe au contractele suspendate, fiind în concedii de creştere a copilului, iar alţi doi medici sunt angajaţi cu jumătate de normă.

Comments