UPDATE | Comisia juridica a reluat dezbaterea pe legea carantinei. Se discuta despre contestarea in...


Senatorii juristi continua, miercuri, dezbaterile pe proiectul privind carantinarea si izolarea, urmand ca raportul final sa fie supus votului, in comisie si apoi in plen.


Senatorii juristi au convenit, marti noaptea, asupra mai multor texte ale proiectului.


Astfel, pacientii COVID-19 vor fi evaluati in primele 48 de ore, iar cei asimptomatici, dupa maximum 48 de ore, pot merge in izolare la domiciliu pana la 14 zile.


De asemenea, Comisia Juridica a eliminat din text toate referirile la carantinarea bunurilor suspecte de a fi contaminate cu un agent inalt patogen.


UPDATE ora 12.30 Comisia Juridica a reluat dezbaterile pe proiectul legii carantinei. Senatorii juristi analizeaza acele articole care se refera la posibilitatea contestarii in instanta a masurilor de carantina si izolare.



https://youtu.be/rvRaYevWEYw

Senatorii au decis deja ca persoanele infectate pot refuza, in baza unei declaratii pe proprie raspundere, tratamentul recomandat de medici.


UPDATE. ora 12.20 O noua prevedere aparuta in urma dezbaterilor din Comisia Juridica se refera la infiintarea "Organizatiei voluntarilor din randul cadrelor medicale", de catre Ministerul Sanatatii, ca parte a unei strategii nationale pentru situatii exceptionale de sanatate. Aceasta va deveni baza de date pentru detasarile voluntare, in orice situatii de criza de personal sanitar.


Abia dupa ce se epuizeaza reteaua medicilor voluntari, se va apela la detasarea medicilor, au stabilit senatorii juristi.


Dupa mai bine de sapte ore de discutii in spatele usilor inchise, acestia au lucrat, apoi, pana dupa miezul noptii, in sistem online, pentru a finaliza textul proiectului, in acord cu noile modificari.


Raportul Comisiei Juridice va intra la vot, miercuri, in comisie si apoi in plen.


Printre modificarile aduse de senatori proiectului carantinei adoptat de Camera Deputatilor se afla si eliminarea prevederii privind o posibila confiscare a bunurilor contaminate, prevedere respinsa de cei de la PSD.


Senatorii juristi au eliminat din lege toate referirile la carantinarea bunurilor suspecte de a fi contaminate cu un agent inalt patogen, potrivit Agerpres.


Definitia carantinarii

Potrivit articolului 7 al proiectului de lege votat in comisie, masura carantinei persoanelor se instituie pe baza afirmatiilor stiintifice oficiale si a definitiei de caz, la domiciliul persoanei, la o locatie declarata de aceasta sau in spatiul desemnat de autoritati cu privire la persoanele suspecte a fi infectate sau purtatoare ale unui inalt agent patogen care:


a) sosesc din zone in care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel national, european si international de catre organismele in domeniu;


b) au intrat in contact direct cu persoane confirmate a fi infectate de o boala infecto-contagioasa.


"In situatia in care aceste persoane refuza masura carantinarii la domiciliu sau la alta locatie declarata de acestea, precum si atunci cand persoanele in cauza nu respecta masura carantinei pe durata acesteia, desi au consimtit anterior carantina, medicul sau organele de control recomanda, iar reprezentatul DSP decide carantinarea persoanei in spatiul special desemnat de autoritati, daca acestea constata riscul de transmitere a unei boli infecto-contagioase, cu risc iminent de transmitere comunitara. (...) Decizia se emite cu celeritate, in cel mult 24 de ore de la informarea facuta de medic sau de organele de control si se comunica de indata persoanei in cauza", au decis senatorii juristi.


Persoana nu poate parasi domiciliul, locatia declarata pentru carantina, dupa caz, spatiul special desemnat de autoritati, fara incuviintarea medicului sau a reprezentantului DSP.


Masura carantinarii inceteaza la expirarea termenului specific perioadei de incubatie sau anterior, ca urmare a confirmarii persoanei ca purtatoare a agentului inalt patogen, cu sau fara semne sugestive specifice definitiei de caz, fiindu-i aplicabile dispozitiile privitoare la masura izolarii din acest act normativ.


Masura izolarii

"Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne si simptome sugestive specifice definitiei de caz, precum si pentru persoanele purtatoare ale agentului inalt patogen, chiar daca acesta nu prezinta semne si simptome sugestive (...), la domiciliu, la o locatie declarata sau, dupa caz, in unitati sanitare", prevede articolul 8 discutat in comisie.


Textele dezbatute in comisie mai prevad ca masura izolarii sa fie instituita pe o durata limitata in mod nediscriminatoriu si proportional cu situatia de fapt care o determina, sa aiba ca scop prevenirea raspandirii unei boli infecto-contagioase, pentru siguranta persoanei si sanatatea publica, sa fie instituita pe o durata limitata care protejeaza interesul public si sa nu determine un dezechilibru intre nevoia de protejare a sanatatii publice si imperativul respectarii libertatii persoanei.


Izolarea persoanelor se instituie intr-o unitate sanitara pentru cel mult 48 de ore exclusiv in vederea efectuarii examenelor clinice, paraclinice si a evaluarilor biologice atunci cand medicul constata riscul de transmitere a unei boli infecto-contagioase cu risc iminent de transmitere comunitar.


La expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinarilor clinice si paraclinice, daca se mentine riscul transmiterii unei boli infecto-contagioase cu risc de transmitere comunitara, medicul recomanda prelungirea masurii izolarii persoanelor (...) in unitatea sanitara ori, dupa caz, la domiciliul persoanei sau la alta locatie declarata de aceasta. Izolarea la domiciliu sau la locatia declarata se instituie daca nu exista riscul contaminarii altor persoane sau al raspandirii bolii infecto-contagioase.


Izolarea la domiciliu sau la alta locatie declarata nu poate fi dispusa in situatiile in care informatiile stiintifice oficiale referitoare la tipul agentului inalt patogen, calea de transmitere si rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv in unitatile sanitare stabilite prin hotarare a Guvernului, prevad textele.


In situatia in care persoana refuza masura izolarii dispusa sau daca persoana nu respecta masura izolarii dispusa la domiciliu sau in locatia declarata pe durata acesteia, desi a consimtit-o anterior, medicul sau, dupa caz, organele de control informeaza de indata directia de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti, care poate confirma sau infirma masura recomandata de medic a izolarii persoanei in unitatea sanitara printr-o decizie cu caracter individual.


Protectia minorilor

Senatorii juristi au discutat si masurile legale de ocrotire temporara.


Textul stipuleaza si ca monitorizarea si, dupa caz, masurile legale de ocrotire temporara a persoanelor nu pot fi dispuse daca parintele sau ocrotitorul legal a desemnat un alt membru al familiei sau o persoana de referinta pentru supravegherea si ingrijirea acestor persoane, iar aceasta accepta sa exercite temporar supravegherea si ingrijirea persoanelor respective.


"Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului vor lua masuri pentru punerea la dispozitia acestor persoane de locatii rezidentiale corespunzatoare si personal specializat: educatori, psihologi in functie de varsta si starea de sanatate a persoanelor ocrotite pe intreaga durata in care acestea raman fara supraveghere si ingrijire", mai prevede articolul 9.


Comments