UPDATE Comisiile parlamentare de specialitate: Serban Valeca - aviz favorabil pentru functia de mini...

Profesorul universitar Șerban Constantin Valeca, propus pentru funcția de ministru al Cercetării și Inovării, a primit miercuri aviz favorabil din partea Comisiilor reunite pentru învățâmânt, știință, tineret și sport din Parlament.

* LIVE UPDATE Miniștrii propuși sunt audiați miercuri în Parlament și primesc votul de învestitură (INFOGRAFIC)

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Decizia a fost luată cu 21 de voturi ''pentru'' și 13 ''împotrivă''.

"Decizia noastră a fost să se înființeze Ministerul Cercetării și Inovării de sine stătător pentru a da importanță domeniului, vizibilitate și nu numai. În primul rând pentru a concentra cercetarea românească și pe partea de aplicații, de inovare", a afirmat Valeca, la audieri.

El a spus că, anual, se va încerca mărirea bugetului alocat Cercetării.

"Ca primă măsură vom încerca anual să mărim bugetul Cercetării cu aproximativ 30%, acest lucru reflectându-se atât în măririle de salarii, cât și în programele de investiții și programele de cercetare. Dorim să creștem programul de eliminare a impozitelor pentru toate tipurile de programe de cercetare și pentru lucrătorii în cercetare efectiv pe proiecte, adică și pentru cadrele medii care lucrează în laboratoare și care participă efectiv la experimente și la lucrările de laborator în centrele de cercetări din România", a explicat el.

Potrivit acestuia, Ministerul Cercetării și Inovării va susține în continuare proiectele Danubius și ELI-NP.

"În privința programului de vizibilitate și cooperare internațională vom susține cele două proiecte începute — Danubius și ELI-NP — laserul de mare putere de la Măgurele și vom introduce un proiect nou în parteneriat internațional atât cu UE, cât și cu Agenția de la Viena și SUA privind dezvoltarea de tehnologii privind reactoarele de generație IV. Vom crea niște baze de date cu rezultatele cercetărilor astfel încât mediul economic să știe care sunt rezultatele de ultimă oră ale institutelor, centrelor de cercetare. Vom crea o rețea națională și o bază de date astfel încât cercetătorii să știe unde pot face anumite experimente", a spus cercetătorul.

El a afirmat că vor fi finanțate programele de aplicare a invențiilor în parteneriat public-privat astfel încât inventatorii români să poată să își vândă aplicația, iar mediul economic să beneficieze de rezultatele acestora.

"Vom finanța programe de aplicare a invențiilor în parteneriat public-privat, astfel încât inventatorii români să poată să își vândă aplicația, iar mediul economic să beneficieze de rezultatele invențiilor. Totodată, vom susține participarea unităților de cercetare românești la programele europene Orizont 2020, vom încerca, pe baza Parteneriatului strategic cu SUA pe care România îl are, să facem schimburi de experiență și proiecte comune de cercetare. Vom iniția în parteneriat cu MAE un program denumit 'Diplomația prin Cercetare", astfel încât pe web-site-urile ambasadelor României în lume o dată la trei luni să fie prezentat un proiect de mare anvergură din țara noastră și în ideea de a găsi parteneri internaționali în executarea acestor proiecte", a susținut ministrul propus pentru portofoliul de la Cercetare.

AGERPRES/(AS — autor: Roberto Stan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

Citește și:

* Șerban Constantin Valeca, propus ministru al Cercetării și Inovării (fișă biografică)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comments