UPDATE Proteste fata de proiectele de modificare a Codului penal si gratierea unor pedepse. Presedin...

În București și în alte orașe din țară au loc duminică proteste față de proiectele de modificare a Codului penal și grațierea unor pedepse.

UPDATE ORA 18.57 Maramureș: Protest în Baia Mare; peste 400 de persoane au ieșit în stradă

Peste 400 de persoane au protestat duminică seara, în fața Instituției Prefectului-Județul Maramureș din municipiul Baia Mare, fiind nemulțumite de o posibilă modificare a legislației penale.

Persoanele care au venit în fața Prefecturii Maramureș s-au mobilizat pe rețele de socializare, iar unele site-uri locale au anunțat desfășurarea protestului cu câteva zile înainte.

Strânși pe platoul din fața Prefecturii, protestatarii au scandat: "Dragnea nu uita, România nu-i a ta!" , " Nouă ne pasă, nu vom sta acasă!" și "Corupția ucide!" De asemenea, pe unele pancarte se putea citi: "Nu grațiere, nu amnistie".

Protestarii urmează să pornească într-un marș din fața Prefecturii Maramureș până în Piața Millenium, fostul centru vechi al municipiului Baia Mare.

Potrivit echipajelor de jandarmerie și poliție prezente la protest, nu au fost incidente pe durata manifestării.

UPDATE ORA 18.55 Argeș: Protest la Pitești față de proiectele de ordonanță privind grațierea și modificarea Codurilor penale

Aproximativ 100 de persoane au protestat duminică, la Pitești, față de proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea Codurilor penale.

Mitingul autorizat s-a desfășurat în Piața ''Vasile Milea'' din centrul municipiului, în fața sediului Instituției Prefectului Argeș.

Manifestanții au scandat "În democrație, hoții stau la pușcărie" și "DNA să vină să vă ia" și au purtat pancarte cu mesaje precum "Vă rugăm să ne scuzați, nu producem cât furați".

Unii dintre inițiatorii mitingului, organizat prin intermediul rețelelor de socializare, a explicat că protestele sunt îndreptate împotriva unor inițiative legislative pe care cetățenii le consideră abuzive și nu au ca scop înlăturarea actualilor guvernanți de la putere.

UPDATE ORA 18.53 Sibiu: Aproape 3.000 de persoane la protestul față de proiectul legii grațierii

Aproape 3.000 de sibieni protestează în centrul orașului față de proiectul legii grațierii.

Majoritatea dintre cei prezenți nu sunt membri de partid. Protestul se desfășoară calm, fără incidente, manifestanții strigă lozinci anti PSD.

Primăria a autorizat acest protest pentru a se desfășura în intervalul 18,00-20,00 în Piața Mare din oraș și pe principala arteră pietonală.

UPDATE ORA 18.52 Peste 10.000 de protestatari — în marș spre Palatul Victoria

Protestatarii adunați duminică în Piața Universității, nemulțumiți de modificările care ar urma să fie aduse legislației penale, au plecat în marș spre Palatul Victoria, numărul lor ridicându-se la aproximativ 10.000.

Acestora li s-a alăturat și președintele Klaus Iohannis. El a mers o perioadă cu mulțimea, timp în care protestatarii strigau ''Iohannis e cu noi''. Ulterior, președintele s-a urcat în mașină, s-a deplasat pe bd. Magheru, după care a coborât din nou, a intrat în mulțimea de protestatari și i-a salutat.

Potrivit reprezentanților Jandarmeriei, nu s-au înregistrat incidente.

Mulțimea a mai scandat "Corupția ucide", "Colectiv", "Jos Ciorbea!" și "Dragnea nu uita România nu e a ta". Pe pancarte au fost scrise mesaje precum ''Bucureștiul cere fără grațiere", "Dacă îi grațiază cine va mai scrie cărți?".

UPDATE ORA 18.46 Iohannis: Am venit în Piața Universității să-mi arăt indignarea; o gașcă de politicieni vrea să slăbească statul de drept


UPDATE ORA 18.27 Președintele Klaus Iohannis, în Piața Universității


Președintele Klaus Iohannis a ajuns duminică seara în Piața Universității, unde aproximativ 2.000 de persoane protestează față de modificările care ar putea fi aduse legislației penale.

UPDATE ORA 18.08 Protest la Cluj-Napoca; aproximativ 2.000 de persoane și-au arătat nemulțumirea față de proiectul grațierii

Participanții la miting au purtat pancarte pe care, printre altele, se putea citi: ''Nu amnistie, hoții la pușcărie'', ''În democrație, hoții stau la pușcărie'', ''Cu așa un avocat, poporul riscă o condamnare'', ''Legi pentru cetățeni, nu pentru politicieni'', ''PSD — nu uita, țara asta nu-i a ta'', ''Jos Ciorbea''.

De asemenea, protestatarii au scandat ''Demisia'', ''Rușine, rușine, rușine să vă fie'', ''Dragnea, nu uita, va veni și vremea ta''.

''Dl Ciorbea nu și-a dat demisia săptămâna trecută și trebuie să-i reamintim și asta pentru început. Clujul n-are amnezie. Ne-am adunat iarăși aici pentru că miercurea trecută Guvernul a insistat să dea pe ascuns, într-un mod complet netransparent și fără consultare publică, o ordonanță de urgență pentru promovarea grațierii și a amnistiei mascate. Amnistie mascată pentru că presupunea o serie de modificări aduse Codului penal, în urmă cărora ar fi scăpat foarte mulți inculpați, cercetați penal, fără plata prejudiciilor și fără să-și execute pedepsele. (...) Considerăm că ordonanța respectivă aduce o gravă atingere independenței justiției din România și nu lasă instituțiile abilitate, cum e DNA, să-și facă treaba'', a spus, în fața mulțimii, la portavoce, unul dintre participanții la miting.

Protestatarii s-au adunat în Piața Unirii, iar apoi au făcut un tur al zonei centrale a municipiului Cluj-Napoca.

ORA 17.40 Protest în Piața Universității față de proiectele care modifică legislația penală

Câteva sute de persoane s-au adunat duminică în Piața Universității din Capitală, pentru a protesta față de modificările care ar putea fi aduse legislației penale.

Protestul a fost anunțat pe rețelele de socializare.

Protestatarii scandează, printre altele, ''PSD — ciuma roșie'', ''DNA — să vină să vă ia'', ''DNA — nu uita, noi suntem de partea ta''. Aceștia poartă pancarte cu mesaje precum ''Referendum pentru toți, să știm dacă suntem hoți'', ''Acasă e cald și bine, dar eu strig și pentru tine''.

Manifestanții urmează să pornească, în jurul orei 18,00, în marș către Guvern.

Manifestația face parte dintr-o serie de mișcări de stradă anunțate, duminică, în mai multe orașe ale țării.

AGERPRES/(AS — autori: Oana Ghiță, Marius Septimiu Avram, George Onea, Isabela Paulescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editori online: Anda Badea, Adrian Dădârlat)

Comments