UPDATE- Studentii cer noi drepturi cand vine vorba de examene

UPDATE- Studentii cer noi drepturi cand vine vorba de examene

UPDATE- Studentii cer noi drepturi cand vine vorba de examene

Am ajuns perioada in care poti contesta orice, ca si student. ANOSR a lansat campania ,,Update la drepturi", care are ca scop informarea tuturor beneficiarilor directi ai actului educational in legatura cu principalele propuneri cu privire la noul Cod al drepturilor si obligatiilor studentului, elaborate de ANOSR si transmise Ministerului Educatiei la data de 15.11.2023.
,,Codul drepturilor si obligatiilor studentului, cunoscut si sub denumirea de ,,Statutul Studentului", cuprinde ansamblul principalelor drepturi si obligatii ale studentilor inmatriculati intr-o institutie de invatamant superior publica sau privata din Romania, documentul functionand ca un set de drepturi minimale garantate la nivel national. In contextul adoptarii noii Legi a invatamantului superior nr. 199/2023 si al prevederilor O.M.E. nr. 6.072/2023, studentii din Romania vor beneficia de un nou Cod al drepturilor si obligatiilor studentului, propus de federatiile studentesti nationale si aprobat prin Ordin al Ministrului Educatiei pana la data de 01.02.2024.
ANOSR a transmis catre minister propunerea sa privind noul Cod al drepturilor si obligatiilor studentului, elaborata in baza dezideratelor studentilor, identificate atat in cadrul consultarilor specifice organizate cu reprezentantii studentilor si organizatiile studentesti din intreaga tara, cat si prin intermediul canalelor oficiale de comunicare ale federatiei.
In perioada urmatoare, vom prezenta principalele revendicari ale federatiei pentru categorii specifice de drepturi sau obligatii. Astazi ne vom concentra asupra catorva propuneri ANOSR cu privire la drepturile academice si anume reglementarea necesitatii ca institutiile de invatamant superior sa prezinte studentilor oportunitatile cu privire la programele de mobilitate nationale si internationale disponibile pentru acestia, oferind servicii de informare si consiliere gratuita, eliminarea constrangerii privind numarul minim de pagini pe care suportul de curs trebuie sa-l cuprinda, detalierea notiunilor teoretice si practice care trebuie sa se regaseasca in acesta si reglementarea necesitatii elaborarii suportului de curs in limba de predare a disciplinei aferente, fiind acordat studentilor inca din primele doua saptamani ale semestrului, reglementarea posibilitatii studentilor de a contesta evaluarile orale. Solutia pe care o propunem consta in oferirea posibilitatii institutiei de invatamant superior de a reglementa la nivel intern inregistrarea video si audio a desfasurarii intregului proces de examinare, pentru ca studentul sa poata depune contestatie la fel ca in cazul examinarilor scrise.
Totusi, in universitatile in care nu este considerat fezabil un astfel de mecanism, consideram necesar ca studentii sa aiba posibilitatea de a solicita o reevaluare, includerea posibilitatii studentilor de a participa la examene de marire de nota la minimum 33% dintre disciplinele care figureaza in planul de invatamant, in regim gratuit, nota fiind modificata doar in cazul in care este mai mare decat cea obtinuta anterior sau introducerea unei prevederi conform careia institutiile de invatamant superior trebuie sa reglementeze utilizarea resurselor electronice si a inteligentei artificiale in activitatea academica, astfel incat sa se asigure calitatea si caracterul incluziv al acestora si folosirea lor sa respecte cu strictete normele de etica si deontologie universitara", precizeaza ANOSR.
Dragos HOJDA

The post UPDATE- Studentii cer noi drepturi cand vine vorba de examene appeared first on ZiarMM.

Comments