Urzicile, primele vitamine de primavara! Cu ce beneficii iti incarca organismul?

Urzicile, primele vitamine de primavara! Cu ce beneficii iti incarca organismul?

Urzicile, primele vitamine de primavara! Cu ce beneficii iti incarca organismul?

Urzicile contin cantitati mari de acid folic, vitamina A, K, calciu, magneziu si kaliu

Potrivit centrului de medicina naturista de la Universitatea Bastyr, din Washington, urzica este un aliment nutritiv excelent, intrucat contine mult acid folic, vitamina A, K, calciu, magneziu si kaliu. O ceasca de urzici gatite furnizeaza organismului 32-42% din cantitatea zilnica necesara de calciu pentru un adult. Calciul protejeaza dintii si oasele, reduce simptomele sindromului premenstrual, previne durerile de cap, starile depresive si meteorismul.

Urzicile sunt, de asemenea, o sursa buna de vitamina A si K. O singura ceasca de urzici gatite contine de trei ori mai multa vitamina A decat cantitatea de care are nevoie zilnic un adult.

Vitamina A, impreuna cu calciul si vitamina D, intareste tesutul dentar si osos. Organismul are capacitatea de a depozita vitamina A, datorita caracterului ei liposolubil. Prin urmare, vitamina A pe care o ingeri din urzici nu va fi irosita. De asemenea, urzicile sunt o sursa excelenta de vitamina K, necesara in procesul de coagulare a sangelui si reducerea osteoporozei. O ceasca de urzici (240ml) gatite contine 369-495% din aportul zilnic recomandat de vitamina K. Ca si vitamina A, organismul poate depozita vitamina K, pentru a fi utilizata ulterior.

Urzicile au efect puternic antioxidant

Un studiu efectuat in 2004 a determinat ca mai multi compusi fenolici din urzici au efect antioxidant puternic, actiune antimicrobiana si antiulceroasa. Substantele antioxidante din urzici manifesta, inclusiv, actiune antiaterosclerotica, antiinflamatoare, regeneranta.

Urzica vindeca bolile inflamatoare

Urzica ajuta la reducerea inflamatiei din tractul urinar, usureaza evolutia artritelor, eczemelor. Un studiu publicat in ,,Journal of Royal Society of Medicine", in 2000, raporteaza ca frunzele de urzica pot reduce inflamatia articulatiei halucelui, atunci cand sunt aplicate pe zona dureroasa.

Urzicile au efect antialergic

Proprietatile lor antihistaminice ajuta la suprimarea reactiilor alergice din organism, a stranutului si mancarimii. In plus, urzica manifesta efect decongestionant la nivelul cailor respiratorii.

Eficienta in hiperplazie benigna de prostata

Un grup de cercetatori de la Universitatea de Medicina din Maryland a constatat ca urzica poate ameliora fluxul urinar redus, necesitatea permanenta de a urina si incapacitatea de a goli complet vezica urinara in caz de hiperplazie benigna de prostata, boala in care cresc dimensiunile prostatei.

Urzica este un stimulent sexual

S-a demonstrat ca substantele active prezente in urzica au capacitatea de a mentine testosteronul activ si pot ajuta in caz de apetit sexual scazut. Lignanii previn excretia testosteronului din sange si contribuie astfel la stimularea libidoului.

Cum te ajuta urzicile in obezitate

Urzicile sunt antioxidante, diuretice, purificatoare. Expertul in nutritie, Gillian McKeith, sustine ca ceaiul de urzici trebuie sa se regaseasca intr-o dieta de slabire. In articolul ,,Urzicile, dincolo de intepatura", naturopatul Terri Willard afirma ca urzicile contribuie la purificarea sistemului limfatic si curatarea rinichilor de resturi metabolice, motiv pentru care acestea sunt binevenite in tratarea diabetului si a obezitatii. Eliminarea toxinelor acumulate in tesutul muscular si cel limfatic permite corpului sa functioneze eficient. Gillian McKeith sustine ca ,,ceaiul de urzica este un stimulator al metabolismului si un supresor natural al foamei''.

Chiar daca urzicile nu pot substitui eficienta exercitiilor fizice practicate la sala, pentru a da jos kilogramele in plus, este bine sa incluzi urzicile in meniu, ca parte a unei diete sanatoase.

Sfaturi privind consumul de urzici!

o Frunzele de urzica trebuie oparite sau fierte inainte de a fi consumate, pentru a neutraliza acizii intepatori de pe suprafata frunzelor;o Cea mai potrivita pentru consum este salata din urzici, cu ados de ulei de floarea soarelui sau masline, pentru ca, astfel, se pastreaza o buna parte din vitamine si se asimileaza eficient vitamina A si K din urzica;o Pentru a prepara un ceai de urzica foloseste o lingura de frunze proaspete ori uscate la 250 ml de apa fierbinte si lasa timp de 10 minute la infuzat;o Daca administrezi medicamente cu efect diuretic, consulta medicul inainte sa incluzi urzicile in dieta, deoarece urzicile, au si ele, actiune diuretica si pot conduce la deshidratare;o Persoanele care iau in mod regulat medicamente cu efect anticoagulant, dar si gravidele, ar fi bine sa evite consumul unor cantitati mari de urzici, deoarece acestea pot creste riscul de formare a trombilor in vasele de sange si stimulare a contractiilor uterului.

SURSA

Comments