Vaccinarea anti-COVID-19 la femeile gravide. Dau sau nu?

Vaccinarea anti-COVID-19 la femeile gravide. Dau sau nu?

Vaccinarea anti-COVID-19 la femeile gravide. Dau sau nu?

,,Gravidele fac parte dintr-o categorie de risc maxim, gravitatea bolii este de trei ori mai mare la gravide. Pe de o parte, nevoia de terapie intensiva este mai mare la femeile gravide", sustine medicul ginecolog Iosif Niculescu. ,,De asemenea, exista riscul expunerii pentru anumite categorii profesionale si combinand aceste doua lucruri, trebuie sa consideram vaccinarea unor anumite femei gravide, sau care alapteaza", considera ginecologul.

Femeile insarcinate nu au fost incluse in studiile privind siguranta si eficienta vaccinurilor COVID-19, dar s-a constatat ca unele participante au fost fie insarcinate fara sa stie acest lucru, fie au ramas insarcinate in cursul studiului.

In consecinta, exista foarte putine date cu privire la siguranta acestor vaccinuri la femeile gravide. Rezultatele au aratat ca nu s-au inregistrat reactii adverse in micul grup de femei insarcinate si ca vaccinul s-a dovedit eficient, insa sunt necesare mai multe date cu privire la aceasta categorie de populatie.

Expertii considera ca este putin probabil ca vaccinurile cu ARNm sa prezinte un risc pentru femeia gravida sau pentru fat, deoarece aceste vaccinuri nu contin virus viu. Recomandarea specialistilor este ca femeile insarcinate care fac parte dintr-un grup caruia i se recomanda vaccinarea (de exemplu, personalul medical), pot alege sa fie vaccinate.

De asemenea, femeile care alapteaza nu au fost incluse in studiile clinice, insa, conform specialistilor, vaccinurile ARNm nu sunt considerate a fi un risc pentru sugarul alaptat. Mai mult, expertii sustin ca proaspetele mame nu trebuie sa amane alaptarea dupa ce au fost vaccinate.

Comments