Vaccinurile COVID-19 trebuie sa fie SIGURE si pentru noile mutatii coronavirus - APELUL Agentiei Eur...

EMA a publicat un ghid cu mai multe indicatii pentru producatorii de vaccinuri care incep sa dezvolte seruri eficiente impotriva noilor tulpini ale coronavirusului, potrivit anuntului oficial de joi, 25 februarie. Cercetatorii au atras atentia ca vaccinurile care sunt autorizate in prezent ar putea fi mai putin eficiente impotriva variantelor mutante ale virusului SARS-CoV-2 si ca este nevoie de adaptarea formulelor pentru a face fata noilor tulpini.

Cele trei vaccinuri autorizate la nivelul UE - Pfizer/BioNTech, Moderna si Oxford/AstraZeneca - sunt eficiente si impotriva noilor tulpini ale coronavirusului care s-au raspandit pana acum in Europa, noteaza EMA, dar transformarea continua a mutatiilor coronavirusului impune addaptarea acestor vaccinuri, pentru o protectie la fel de buna ca si pentru varianta originala a virusului.

Reglementarea accelerata a adaptarii vaccinurilor pentru a fi eficiente impotriva noilor variante este o urgenta de sanatate publica.

Ghidul adoptat de EMA, prin Comitetul pentru medicina umana, prezinta mai multe conditii necesare pentru noile adaptari, pritnre care noi teste, noi studii, cu un numar limitat de voluntari, dar care sa abordeze cat mai multe situatii posibile.

Eficacitatea vaccinului derivat trebuie demonstrata prin studii care sa arate raspunsul imun declansat impotriva variantei de coronavirus. EMA impune drept conditie minimala un studiu clinic pe subiecti care nu au fost vaccinati, dar nici nu au avut boala inainte. Scopul este strangerea cat mai multor date care sa arate daca raspunsul la vaccinul adaptat este cel putin de aceeasi intensitate ca in cazul primului vaccin impotriva virusului original.

In plus, EMA cere si studii legate de administrarea vaccinurilor adaptate (derivate) intr-o singura doza sau cu rapel pe subiecti care au fost vaccinati anterior cu vaccinul original.

Cei trei producatori au anuntat deja ca iau in calcul noi vaccinuri sau adaptarea serului initial sau o noua doza, a treia, pentru a preveni infectia cu noile variante de coronavirus.

Pfizer, Moderna si AstraZeneca au anuntat joi ca analizeaza posibilitatea administrarii unei a treia doze de vaccin impotriva noilor variante coronavirus. Companiile vor sa-si extinda studiile referitoare la o protectie suplimentara la viitoarele mutatii ale tulpinii SARS-CoV-2. Aceasta a treia doza ar urma sa fie inclusa in actuala schema de vaccinare impotriva COVID-19 si astfel sa fie administrata dupa cele doua doze standard prescrise in prezent. Companiile au inceput in paralel cu testele clinice pentru noile mutatii braziliana si sud-africana si teste clinice pentru aceasta a treia doza de vaccin COVID-19.

Compania germano-americana Pfizer/BioNTech si cea americana Moderna iau in calcul a treia doza de vaccin COVID-19 pentru a mari numarul de anticorpi, dar si pentru a oferi protectie fata de noile tulpini ale SARS-CoV-2. A. Si compania anglo-suedeza AstraZeneca a anuntat ca studiaza aceasta posibilitate.

A TREIA DOZA de vaccin pentru imunitate sporita in fata noilor variante coronavirus, pregatita de Pfizer, Moderna si AstraZeneca

Comments