Val de greve si proteste inaintea alegerilor din 9 iunie. Cabinetul Ciolacu, acuzat de ,,discriminar...


Guvernul condus de Marcel Ciolacu este confruntat cu un val de proteste si greve programate cu putin timp inaintea alegerilor locale si europarlamentare. Mai multe categorii de bugetari solicita mariri salariale si conditii mai bune de munca. Angajatii de la stat nemultumiti ameninta cu paralizarea institutiilor publice, daca nu le sunt indeplinite revendicarile.


Institutiile publice din Romania au intrat in aceste zile sub efectul bulgarelui de zapada: angajatii din mai multe entitati fie participa la proteste spontane, fie au ajuns deja la greva de avertisment si sunt pe cale sa recurga la greva generala.


La inceputul saptamanii 13-19 mai, un protest spontan a izbucnit la Guvern, unde angajatii din aparatul de lucru al Executivului acuza ca sunt ,,discriminati din punct de vedere al salarizarii in raport cu alte categorii de angajati din sectorul de activitate". Protestatarii din aparatul de lucru al Guvernului cer majorarea cu 30% a salariilor, iar vineri, 17 mai, vor intra in greva de avertisment.


Sindicatul angajatilor din Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a anuntat pentru joi, intre orele 15.00 si 17.00, si vineri, intre 12.00 si 14.30, ,,un miting de protest" in fata institutiei unde lucreaza. Cei din MIPE sustin ca volumul de lucru este de sase ori mai mare decat in 2019, multi oameni plecand din institutie, iar salariile sunt in continuare insuficient de mari cat sa opreasca exodul.


Proteste spontane au inceput joi, intre orele 10.00 si 12.00, la agentiile judete pentru Protectia Mediului. ,,Angajatii din Agentiile Judetene pentru Protectia Mediului protesteaza impotriva discriminarii salariale. Aproximativ 1.400 de salariati din intreaga tara sunt profund indignati de discriminarea salariala la care sunt supusi in comparatie cu colegii lor din alte agentii si institutii judetene, carora li s-au stabilit salariile la nivelul celor de la nivel central prin OUG 128/2023", este mesajul transmis pe mai multe pagini de Facebook ale agentiilor judetene.


Noaptea inedita a muzeelor


Traditional, de Noaptea Muzeelor numeroase institutii de cultura sunt deschise pentru a fi vizitate gratuit. Insa protestele s-au extins si in aceasta zona. Asa ca numeroase institutii de cultura, de la Muzeul Municipiului Bucuresti la Muzeul de Istorie si Arheologie Tulcea au intrat in hora protestelor, organizate chiar in timpul Noptii Muzeelor.


,,Sindicatele din domeniul protectiei patrimoniului cultural national, asociate in cadrul Federatiei Nationale a Sindicatelor din Cultura si Mass-Media ,,CulturMedia" - CNS Cartel Alfa, declara pe 18 mai - Noapte in muzeele din Romania", potrivit unui anunt al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Cultura si Mass-Media ,,CulturMedia", fiind pichetat mai intai Ministerul Culturii, iar intre orele 19 si 23 are loc protest in fata Guvernului.


La inceputul sedintei de Guvern de joi, 16 mai, premierul Marcel Ciolacu a cerut gasirea unor solutii si s-a declarat optimist ca va exista, totusi, o noapte a muzeelor.


,,Discutam azi si propunerile Ministerului Culturii privind rezolvarea problemelor de salarizare din muzeele tarii, dar si pentru alte categorii unde sunt discrepante salariale", a afirmat liderul de la Palatul Victoria, fiind asteptata si opinia Ministerului Finantelor, pentru a fi adoptat saptamana viitoare un act normativ. Premierul a subliniat ca, in asemenea conditii, e ,,convins" ca Noaptea Muzeelor va putea avea loc cu toate institutiile de cultura deschise.


Experienta amagirilor


Cuvantul dat de cei din Guvern nu este intotdeauna respectat. Un exemplu in acest sens este dialogul cu sindicalistii din primariile de comune. Sindicatul National SCOR, din care fac parte angajatii de comune din Romania, a decis sa fie inceputa greva generala pe 3 iunie, adica exact in saptamana alegerilor.


,,Dupa trei luni de pacaleala, armistitiul acordat la cererea Guvernului a incetat! Promisiunile facute personal de catre primul ministru, in fata a 350 de primari ai comunelor, la inceputul lunii februarie, au fost simple amagiri. Sectoarele de activitate aflate in directa subordonare, responsabilitate si cofinantare a administratiei publice locale (sanatatea, educatia si asistenta sociala) sunt salarizate, prin ordonante de urgenta, la nivelul anului 2023 + 20%.



Angajati din judetul Tulcea FOTO Sindicatul SCOR

Angajati dintr-o primarie din Teleorman FOTO Sindicatul SCOR



Greva a ajuns si in judetul Gorj



In tot acest timp, noi, salariatii din primariile comunelor si oraselor, am fost lasati legati de gard, la nivelul anului 2021 + 200 lei, desi avem si noi o OUG, cu nr. 45/2023, care NU ne este aplicata", arata SCOR, intr-un mesaj publicat pe pagina sindicatului. &


Reprezentantii angajatilor din primariile de comune au subliniat ca au fost ,,dusi cu vorba, ba la 31 martie, ba la 25 aprilie" privind un raspuns referitor la revendicarile salariale. Acestia sustin ca greva generala din saptamana alegerilor va avea loc cu certitudine. Un semnal in acest sens a fost dat si pe 10 mai, cand in sute de primarii au fost greve de avertisment.


Comments