Valeriu Gheoghita: Evolutia pandemiei este una buna. Ce spune medicul despre EFICIENTA vaccinului an...

Intrebat care ar putea fi cazuele care au dus la scaderea interesului romanilor pentru vaccinarea anti-Covid, medicul militar a raspuns: "Cred ca sunt mai multi factori. Pe de-o parte, cei care au fost convinsi de importanta vaccinarii, au facut acest lucru. Exista in continuare oameni interesati sa se imunizeze, cu conditia ca procesul sa fie cat mai simplu, sa fie in proximitatea locuintei si sa interfere cu stilul de viata. Ne apropiem de plaja celor nehotarati. Tine de educatia noastra si de conceptul de prevenire a bolilor. Vaccinul e o masura preventiva, nu trebuie sa creasca numarul de cazuri ca sa te vaccinezi. Este important sa ne vaccinam acum.

Avem o evolutie buna pe teritoriul Romaniei chiar daca scade vaccinarea. Este si perioada de vara, de concedii, oamenii au mai putin grija vaccinarii, au alte preocupari", a afirmat Valeriu Gheorghita.

Medicul a aratat ca "este important sa intelegem ca timpul trece". "Riscam ca in perioada urmatoare sa apara multe cazuri ca urmare a inmultirii cazurilor de infectare cu tulpina Delta, mai contagioasa, care are toate sansele sa ajunga domnianta la nivel global".

Intrebat cat de posibila mai este, in aceste conditii, atingerea tintei de 10 milioane de romani vaccinati, presedintele CNCAV a afirmat: Lucuruile se pot schimba de la o perioada la alta. E dificil de raspuns cu "da" sau "nu" (daca atingem sau nu tinta -n.r.). Cred ca este o perioada temporara. Noi incercam sa deschidem un calendar al activitatilor. E aproape finalizat. Vorbim despre echipe mobile in comunitatile rurale astfel incat, pana la finalul lui august sa existe acoperire in comunitatile rurale".

Cat priveste iminenta unui val patru, Valeriu Gheorghita spune ca acest lucru ar putea fi de neevitat. "Datele sugereaza o crestere a numarului de cazuri in lunile urmatoare. In septembrie incepe sezonul rece, va creste interactiune dintre persoane, oamenii se intorc din concediu, se merege la serviciu, copiii merg la scoala - cresc si premisele (de infectare - n.r.). Avem si avertismentul OMS care spune ca tulpina Delta e pe cale sa devina dominanta. Important este cand se va intampla asta. Tine de noi cat de bine ne vom pregati ca sa reducem consecintele unei noi imbolnaviri", a aratat medicul.

Seful CNCAV sustine ca eficienta vaccinurilor anti-Covid este de peste 90% fata de riscul de internare, de a face complicatii ale bolii sau chiar de decese, "cu conditia sa avem o schema completa de vaccinare".

Legat de mentinerea raspunsului imunitar, datele arata ca am putea vorbi de o mentinere ce ar putea fi mai mare de 12 luni.

"Noi, ca experti, nu putem specula, ci sa transmitem oamenilor ce stim sigur. Estimarile sunt ca durata probabila se va extinde dincolo de 12 luni. Vom vedea daca va fi nevoie de o a treia doza. Nu avem inca date stiintifice, consens la nivel international in acest sens. E mai important sa avem schema completa, decat sa facem si a treia doza", a aratat Gheorghita.

Cat priveste faptul ca zeci de mii de doze de vaccin AstraZeneca din Romania vor expira peste doar cateva zile, Valeriu Gheorghita a spus ca exista proceduri foarte clare de distrugere a dozelor expirate. "Nu este ceva nou. Sunt proceduri cunoscute. Acest lucru nu trebuie privit ca un esec. Exista un procent de 10% de pierderi nu doar in Romania (...). Important e sa gestionam cat mai bine lucrurile incat sa reducem la minim pierderile", a conchis acesta.

Comments