Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare anti-Covid: Obiectivul primei eta...

Potrivit lui Gheorghita, pana in prezent, in tara noastra s-au vaccinat 434.503 de persoane cu prima doza de vaccin anti-Covid si 25.064 de persoane cu doza a doua, asa numita doza de rapel.

In ceea ce priveste numarul total de reactii adverse, vorbim despre 1.213 de reactii comune si minore. Totodata, acesta spune ca nu au existat reactii majore in urma vaccinarii impotriva noului coronavirus si nici nu exista reactii in curs de investigare.

Daca vorbim despre prima etapa de vaccinare anti-Covid, atunci trebuie sa stim ca 209.307 de persoane s-au vaccinat deja, in vreme ce alte 20.790 de persoane sunt programte in platforma de programare pentru prima doza.

"Consideram ca obiectivul pentru Etapa I a fost atins: peste 90% procent de acoperire vacinala pentru Etapa I. In ceea ce priveste etapa a doua de vacianre, care a inceput pe 15 ianuarie, au fost vaccinati 175.103 pacienti cu boli cronice si cu varsta peste 65 de ani, in care sunt incluse si persoanele din centrele medico-sociale si rezidentiale, ele reprezentand 17.930 de persoane. Au fost vacciante 56.999 de persoane care deservesc activitati esentiale, din 15 ianuarie si pana pe 25, cand s-a facut bilantul. Ele reprezinta 32,3% din procentul tuturor persoanelor vaccinate in etapa a doua", a spus Gheorghita.

Totodata, medicul a aratat ca din 26 ianuarie si pana pe 15 aprilie sunt ocupate 1,8 milioane de locuri pentru vaccinare la nivel national, 73% dintre acestea fiind ocupate de persoane cu boli cronice, respectiv persoane cu varste peste 65 de ani.

,,In ceea ce priveste programarile in platforma informatica, din data de 26 ianuarie si pana pe 15 aprilie sunt ocupate un numar de 1.800.000 de locuri pentru vaccinare, totalizand atat doza 1, cat si doza de rapel. Dintre acestea, 73% dintre locuri sunt ocupate de persoane cu boli cronice, respectiv persoane cu varsta peste 65 de ani. De asemenea, 27% sunt persoane care deservesc activitati esentiale in infrastructura critica a statului", a aratat coordonatorul campaniei de vaccinare din Romania.

In ceea ce priveste modalitatea de programare a oamenilor, Valeriu Gheorghita spune ca majoritatea au fost programati individual, prin intermediul CNP-ului, pe platforma, dar si prin intermediul apartinatorilor, prin angajatori, prin call center si prin medicii de familie, respectiv medicul curant.

Pe de alta parte, Valeriu Gheorghita a anuntat ca in tara sunt active, in momentul de fata, circa 583 de centre de vaccinare.

,,Pentru efectuarea rapelului pentru persoanele din prima etapa sunt 269 de centre care continua activitatea de vaccinare. Pentru etapa a doua sunt 212 centre de vaccinare cu 367 de fluxuri, ceea ce asigura o capacitate de 20.220 de locuri pentru vaccinare si acestea sunt adresate personalului cu risc de a dezvolta forme severe, persoanele cu boli cronice, persoanele de peste 65 de ani, persoanele care deservesc activitati esentiale. La aceste 212 centre se mai adauga 60 de centre din reteaua MApN, carora le revin o mie de doze pe zi in toata tara, respectiv 42 de centre din reteaua MAI, carora le revin o mie de doze zilnic", a mai spus Gheorghita.

Comments