Valeriu Gheorghita, despre noua tulpina sud-africana: "Nu e exclus potentialul de raspandire la nive...

Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare anti-COVID-19, in cadrul unei emisiuni informative, a discutat cu privire la varianta de coronavirus care a fost identificata in Africa de Sud.

Medicul a subliniat ca analizele de laborator nu au stabilit daca aceasta boala se transmite cu mai mare intensitate fata de varianta Delta si daca are puterea de a se feri de reactia sistemului imunitar.

Valeriu Gheorghita, despre noua tulpina de coronavirus din Africa de Sud

Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare se arata ingrijorat, nu de numarul ridicat de mutatii ale COVID, ci mai exact de impactul negativ pe care il pot avea mutatiile asupra populatiei.

,,Aceasta variata virala ne ingrijoreaza foarte mult, nu neaparat numarul crescut de mutatii, ci impactul potential pe care ele pot sa-l aiba. Stim ca sunt peste 30 de mutatii la nivelul proteinei spike, cea pe care o virusul o are si cu care se leaga de receptori si care e tintita de anticorpii cu rol protectori. Cel putin 15 sunt localizate chiar in zona critica a proteinei, acolo unde actioneaza anticorpii, asa ca se estimeaza probabil un potential crescut pe capacitatea acestei tulpini de a ocoli cel putin partial raspunsul imun. Asta nu e deloc bine", explica Valeriu Gheorghita, la B1TV.

Gheorghita: "Ma tem ca sunt mai multe variante la momentul de fata, mai multe infectii generate"

Seful campaniei de vaccinare se teme de existenta a mai multor variante ale COVID, insa, indiferent de varianta de SARS-CoV-2, comportamentul de raspuns va trebui sa fie acelasi: masca de protectie, distantarea sociala, masuri de igiena si vaccinare, a adaugat Valeriu Gheorghita.

,,Aceste variante virale se identifica in urma testelor de secventiere si le identificam cand ele sunt deja intr-o proportie suficienta la nivel populational. Ma tem ca sunt mai multe variante la momentul de fata, mai multe infectii generate decat avem in evidenta. Cred ca trebuie separate lucrurile din punct de vedere practic. Primul lucru e legat de masurile nefarmaceutice. Nu avem solutii miraculoase, trebuie sa aplicam ce am invatat pana acum, sa limitam transmiterea", precizeaza Gheorghita.

Este necesar sa nu calatorim in state aflate in sudul Africii, iar daca ne intoarcem in tara din tarile respective, sa fie impusa in mod obligatoriu testarea COVID-19.

Valeriu Gheorghita este de parere ca noua tulpina sud-africana va ajunge una "dominanta" si ca se poate raspandi la nivel mondial.

,,Trebuie sa evitam calatoriile neesentiale mai ales in tarile din sudul Africii. La intoarcerea de acolo sa se impuna intrarea cu teste negativ. Probabil si OMS va recomanda carantina macar 7 zile cu testare inainte. Aceste masuri vor reduce riscul de raspandire. Se estimeaza ca in Africa de Sud va ajunge dominanta, or sigur ca nu e exclus potentialul de raspandire la nivel global si de a fi dominanta la nivel global. Indiferent de varianta virala, masurile sunt aceleasi: masca, distantare, igiena personala. In plan farmaceutic, vaccinarea e foarte importanta. Varianta aceasta virala a fost generata intr-o tara cu rata mica de vaccinare", a mai declarat Valeriu Gheorghita.

Nivelul de raspandire al tulpinii sud-africane

Reprezentantul campaniei de vaccinare din Romania, afirma ca, nivelul de raspandire al tulpinii sud-africane ar putea fi identic cu cel al tulpinii Delta. De asemenea, Gheorghita afirma ca nivelul cazurilor din ultimele opt zile cu crescut radical in Africa de Sud.

,,Mai e si acest potential de a avea contagiozitate cel putin la fel de mare ca tulpina Delta. In Africa de Sud, cel putin in acea provincie de langa Johannesburg, numarul de cazuri a crescut foarte mult in ultimele opt zile, fiind cazuri in scoli si la tineri. Rata celor care trecusera prin boala era de peste 60%. Deci trecerea prin boala nu ofera o protectie suficienta in fata acestei variante. Trebuie sa asteptam sa se faca evaluarile in laborator, sa se confirme contagiozitatea mai crescuta si capacitatea de a evita raspunsul imun. Ne intereseaza sa intelegem si daca poate fi asociata cu tendinta de a genera cazuri mai grave sau cazuri la tineri", a adaugat seful campaniei de vaccinare.

Comments