Vesti excelente pentru acesti pensionari: vor obtine o noua crestere a pensiei, dupa 1 septembrie. M...

Pentru a beneficia de aceasta crestere, pensionarii trebuie sa prezinte adeverinte la Casele Teritoriale de Pensii, care vor dovedi valoarea sporurilor si veniturilor nepermanente.

Conform fostului oficial de la Ministerul Muncii, nu este necesar pentru toti pensionarii sa urmeze acest procedeu pentru a beneficia de o majorare a pensiei, ci doar cei care au avut perioade de activitate profesionala inainte de data de 1 aprilie 2001.

"Doar pensionari care au avut venituri nepermanente trebuie sa prezinte adeverinte, ceilalti pensionari care nu au avut nu trebuie sa faca acest lucru. Iar pentru perioadele lucrate dupa 1 aprilie 2001 nu sunt necesare aceste documente de justificare a veniturilor nepermanente, pentru ca aceste venituri exista deja in bazele de date electronice", a explicat Marius Budai in cadrul unei interventii TV.

Din pacate, numerosi pensionari au fost obligati sa achite sume considerabile de bani pentru a-si obtine adeverintele care certifica faptul ca au avut venituri extra in perioada activitatii lor.

O banca importanta, cu aproape jumatate de milion de clienti, a fost inghitita de liderul pietii bancare din Romania. Consiliul Concurentei a autorizat tranzactia

Aceste costuri ridicate au fost stabilite de catre firmele de arhivare responsabile de eliberarea acestor venituri. De exemplu, un pensionar trebuia sa plateasca aproximativ 120 de lei numai pentru a inregistra o cerere. Fiecare an de munca analizat de aceste firme implica o plata suplimentara de aproximativ 75 de lei, in timp ce obtinerea unui document original de la firmele de arhivare costa inca 120 de lei.

Premierul a solicitat sanctionarea companiilor care au impus aceste taxe ridicate, in special pentru ca aceasta situatie a cauzat un blocaj in procesul de recalculare a pensiilor. Iar Marius Budai a explicat cum vor rezolva autoritatile acest blocaj:

"Punem lucrurile in miscare, este vorba despre aceasta ordonanta, aceasta modificare legislativa, ca Arhivele nationale sa preia de la Casele Teritoriale de Pensii responsabilizarea legala a autorizarii, dar si a verificarii. Pentru ca nu este doar o autorizare, si este si o verificare a tarifarii serviciilor de arhiva, pentru ca Arhiva Nationala este specializata pe acest lucru, in paralel solicitand Consiliului Concurentei ca ancheta sa fie ferma si sa fie de scurta durata pentru a putea rezolva acest aspect.

Mai este o situatie in care angajatorii inca exista, si aici seniorii pot merge direct la angajatori, insa ramane si cazul in care nu mai exista angajatorul si in care nu mai este in activitate si acolo pensionari trebuie sa se adreseze acestor sustinatori, acestor detinatori de arhive, pentru obtinerea acelor adeverinta pentru veniturile nepermanente.

Acolo, premierul Marcel Ciolacu a tras acel semnal public si a solicitat modificarea legislativa", a mai spus Marius Budai

La randul sau, Daniel Baciu, seful Casei Nationale de Pensii, a anuntat ca, dupa procesul de recalculare care este aproape de final, va avea loc o noua "mica recalculare", de care vor beneficia doar romanii care au avut, de-a lungul timpului, sporuri sau venituri nepermanente.

Haos pe calea ferata: Doua tronsoane feroviare din centrul si nordul tarii sunt acoperite de ape. Traficul feroviar este oprit in aceste zone

"Este o noutate in plus, care vine prin Legea 360, exista un termen de sase luni in care pensionarii trebuie sa vina sa isi depuna acele documente, vorbim de acele adeverinte cu sporuri care, pe actuala legislatie, nu fac parte din baza de calcul a pensiei.

Noi am considerat, ca o noutate, ca daca asupra acestor sporuri s-a achitat contributie de asigurari sociale, ele trebuie, respectand, de fapt, principiul contributivitatii, sa fie luate in calcul. Vorbim, in principal, despre acordul global. Aceasta era o forma de remunerare, inainte de Revolutie. Vorbim de prime, premii, si orice alt spor la care s-a contribuit. Atentie, este foarte important, pentru care s-a achitat, de catre angajator, acel CAS!

Este un termen de sase luni in care aceste adeverinte trebuie depuse, deci noi avem un termen de sase luni pentru a face mica recalculare, adica pe langa aceasta recalculare, pe formula de calcul, de care au parte absolut toti cei 5 milioane de pensionari, urmeaza mica recalculare, cu aceste adeverinte.

Vreau sa fac aici o mentiune, nu toti pensionarii au lucrat cu aceste sporuri, numai pentru acestia care au lucrat cu aceste sporuri urmeaza sa facem a doua recalculare", a explicat Daniel Baciu.

Adevarul despre banii trimisi de Irina Columbeanu tatalui sau: "S-a sacrificat foarte mult pentru mine"

Comments