Vestul Romaniei intra astazi in cod rosu de canicula. Sfaturi pentru a te proteja de temperaturile r...


Sapte judete din vestul tarii sunt joi si vineri sub avertizare de cod rosu de canicula. Vor fi ,,temperaturi extreme si disconfort termic deosebit de accentuat", anunta ANM. Canicula nu ocoleste nici restul tarii: 11 judete sunt sub avertizare cod portocaliu, iar celelalte sub cod galben.


Zonele afectate de codul rosu de canicula sunt judetele Caras-Severin, Timis, Arad, Bihor, Satu Mare, Salaj si Maramures.


Avertizarile meteorologice de canicula sunt valabile pe 24 si 25 iunie

,,Se vor inregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei", scrie in avertizarea Administratiei Nationale de Meteorologie.


Temperaturile vor fi cuprinse intre 39 si 41 de grade, iar in nord-vest, intre 35 si 38 de grade. In cursul noptii, valorile termice nu vor cobori, in general, sub 20-24 de grade.


,,Ne asteptam sa avem cele mai ridicate temperaturi din luna iunie pentru zonele din vestul tarii, din toata istoria masurata. Aceste zone cu rosu pot depasi maine maximele inregistrate in istoria observatiilor, pentru luna iunie", a declarat, miercuri, Robert Manta, meteorolog ANM, pentru Libertatea.


Sfaturi pentru a ne proteja de canicula


In aceste conditii, Departamentul pentru Situatii de Urgenta a facut mai multe recomandari pentru ca zilele caniculare sa afecteze cat mai putini oameni.


Deplasarile sunt recomandate in primele ore ale diminetii sau seara, pe cat posibil prin zone umbrite, alternand deplasarea cu repausul, in spatii dotate cu aer conditionat (magazine, spatii publice)Evitati aglomeratiile, expunerea la soare, efortul fizic intens intre orele 11:00 si 18:00Purtati haine lejere, subtiri, deschise la culoare, palarii si ochelari de soareBeti 1,5 - 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apa, sucuri naturale din fructe si ceaiuri caldute (soc, musetel, urzici)Mancati fructe si legume (pepene, prune, rosii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apa); mancati echilibrat si variat, insistand pe produsele cu valoare calorica micaEvitati bauturile ce contin cofeina (cafea, ceai, cola) sau zahar (sucurile carbogazoase) in cantitate mareEvitati alimentele cu un continut sporit de grasimi, in special de origine animalaNu consumati alcool (inclusiv bere) - va deshidrateaza si va transforma intr-o potentiala victima a caniculeiMentineti legatura cu persoanele in varsta (rude, vecini, persoane cu dizabilitati), interesandu-va de starea de sanatate a acestora si oferiti-le asistenta ori de cate ori au nevoieNu lasati copiii/animalele de companie singuri/singure in autoturismeCereti sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinta manifestat de dumneavoastra sau copilul dumneavoastraCreati un ambient care sa nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismuluiPersoanele care sufera de diferite afectiuni isi vor continua tratamentul, conform indicatiilor mediculuiEste foarte util ca in perioada caniculara sa se consulte medicul curant, in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existentePentru ameliorarea conditiilor la locul de munca, se vor reduce intensitatea si ritmul activitatilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static si se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus, in locuri umbrite ori ventilate corespunzator.

Comments