Victimele din dosarul sclaviei de la Berevoiesti, tinute intr-un loc secret de catre un ONG

Victimele din dosarul sclaviei de la Berevoiesti, tinute intr-un loc secret de catre un ONG

Victimele din dosarul sclaviei de la Berevoiesti, tinute intr-un loc secret de catre un ONG

Adulţii exploataţi de romii din Berevoeşti, judeţul Argeş, ridicaţi de către anchetatori în urma descinderilor care au avut loc pe 14 iulie în comuna Berevoeşti, în dosarul în care DIICOT instrumentează infracţiuni de trafic de persoane, se află ”într-o locaţie secretă”, informează Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Argeş, scrie News.ro.

Cele 12 victime primesc ajutor din partea unei organizaţii non-guvernamentale, spune DGASPC Argeş, care le asigură asistenţă medicală primară, precum şi trei mese şi două gustări pe zi, îmbrăcăminte, încălţăminte, dar şi produse de igienă personală.

În urma deschiderii dosarului de trafic de persoane de la Berevoeşti, DGASPC Argeş, care a participat cu 20 de specialişti la acţiunea condusă de către procurorii DIICOT, a cerut serviciilor publice de asistenţă socială care funcţionează în subordinea autorităţilor locale să implice comunitatea locală în procesul de identificare a nevoilor comunităţii şi de soluţionare la nivel local a problemelor sociale legate de copii şi, respectiv, de a crea structuri comunitare consultative în fiecare localitate acolo unde nu au fost create”, informează un comunicat al DGASPC Argeş.

De asemenea, DGASPC Argeş a cerut monitorizarea cu atenţie a copiilor din judeţ, pentru ca autorităţile să se asigure că drepturile acestora sunt respectate. Recomandarea a fost făcută în contextul în care, pe lângă cei 12 adulţi, anchetatorii au găsit la Berevoeşti şi doi copii victime ale exploatării.

”S-a adresat rugămintea de a dispune, de urgenţă, ca persoanele cu atribuţii în acest domeniu, inclusiv membrii consiliului comunitar consultativ, să procedeze la evaluarea, monitorizarea şi analizarea situaţiei tuturor copiilor din unitatea administrativ-teritorială, precum şi modul de respectare a drepturilor acestora, în vederea identificării situaţiilor de risc la care aceştia sunt ori ar putea fi expuşi. S-a recomandat semnalarea urgentă a cazurilor de copii identificaţi în situaţii de pericol, pentru care se impune intervenţia specialiştilor din cadrul DGASPC Argeş şi transmiterea raportului întocmit ca urmare a acţiunii de evaluare, monitorizare şi analizare a situaţiei tuturor copiilor”, precizează documentul citat.

Un număr de 37 de persoane, membri ai unor familii de romi, au fost arestate preventiv în dosarul de sclavie instrumentat de procurorii DIICOT. Un alt suspect, o femeie care suferă de o boală cronică, este cercetată în acelaşi dosar în arest la domiciliu.

Procurorii DIICOT Piteşti, împreună cu poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Piteşti şi Craiova, au făcut, pe 14 iulie, 40 de percheziţii în comuna Berevoeşti, satul Gămăceşti, din judeţul Argeş, pentru destructurarea mai multor grupuri infracţionale organizate specializate în infracţiuni de trafic de persoane şi trafic de minori.

Persoanele vizate de descinderi sunt suspectate că, începând cu anul 2008 şi până în prezent, au constituit mai multe grupuri infracţionale organizate structurate pe baza relaţiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore şi majore prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau acestea, le-au exploatat supunându-le la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat.

Printre victime se numără copii, dar şi persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice ori cu situaţii materiale precare care au fost forţate să muncească sau să practice cerşetoria, ”prin procedee care au adus victimele în stare de aservire şi de lipsire de libertate”, arăta DIICOT.

Victimele erau ţinute într-o continuă stare de teroare, exploatatorii le băteau, le ameninţau, le ţineau fără hrană şi le supuneau unor tratamente umilitoare, potrivit procurorilor.

Articole recomandate

Comments