Victoria Rusiei in Ucraina este un scenariu ingrozitor pentru NATO, avertizeaza ISW. Romania se afla...


Dezbaterea in curs de la Washington cu privire la suplimentarea ajutorului pentru Ucraina se bazeaza partial pe presupunerea ca razboiul va ramane blocat, indiferent de actiunile SUA, dar aceasta idee este falsa, comenteaza Institutul pentru Studiul Razboiului (ISW).


Rusii profita de lipsurile ucrainenilor


Pe fondul intarzierii ajutorului american, rusii renunta la razboiul de transee si incep manevre ofensive pe campul de lupta din Ucraina. In acelasi timp, Ucraina nu poate mentine liniile actuale ale frontului fara reluarea rapida a asistentei SUA, in special de aparare aeriana si artilerie, pe care doar SUA le poate oferi rapid si la scara larga.


Lipsa apararii aeriene a expus unitatile ucrainene aflate in prima linie la avioanele rusesti, care de-acum, pentru prima data in acest razboi, lanseaza mii de bombe asupra pozitiilor defensive ucrainene.


De asemenea, rusii profita de lipsa de artilerie cu care se confrunta ucrainenii si recurg la coloane blindate fara a suferi pierderi mari pentru prima data din 2022 incoace.


Prin urmare, rusii avanseaza incet, dar constant datorita acestor avantaje. In absenta unei actiuni urgente din partea SUA, este de asteptat ca rusii sa-si accelereze inaintarea pe mai multe sectoare ale frontului.


In aceste conditii, factorii politici americani trebuie sa internalizeze realitatea ca amanarea sau blocarea asistentei militare va duce mai tarziu, in 2024 si 2025, la castiguri dramatice pentru Rusia si, in cele din urma, la victoria partii invadatoare, avertizeaza analistii de la ISW.


Doua scenarii pentru SUA


Potrivit ISW, SUA se afla in fata a doua scenarii. Un scenariu este sa reia rapid furnizarea ajutorului militar pentru a-i permite Ucrainei sa stabilizeze linia frontului. In caz contrar, in al doilea scenariu, rusii ar putea sa invinga armata ucraineana si sa inainteze catre granitele NATO, de la Marea Neagra pana in centrul Poloniei. Un al treilea scenariu nu exista.



In cazul celui de-al doilea scenariu, riscurile unui atac rusesc impotriva NATO ar creste dramatic in viitorul apropiat, iar provocarea apararii statelor baltice indeosebi ar putea deveni aproape insurmontabila. Aceste riscuri si costuri pe termen lung depasesc cu mult pretul pe termen scurt al reluarii asistentei pentru Ucraina.


Chiar daca Ucraina doar mentine pe loc linia frontului, totusi reduce riscurile unui atac rusesc asupra teritoriului NATO. In plus, sustinerea Ucrainei contribuie la intarirea capacitatilor NATO de a descuraja si de a se apara impotriva unei viitoare agresiuni rusesti, conchide ISW.


Riscuri pentru NATO in cazul infrangerii Ucrainei


Sursa citata remarca totodata ca ucrainenii nu-i vor accepta cu totul pe cuceritorii rusi si vor organiza o insurgenta in cazul unei infrangeri. Rusii se pregatesc deja pentru un astfel de scenariu creand forte anti-insurgenta, distincte de unitatile lor militare obisnuite. In plus, nu este exclus ca rusii sa gaseasca modalitati de a include sute de mii sau chiar milioane de ucraineni in structurile lor armate si de a pune mana pe baza industriala de aparare pe care Kievul o construieste acum, ceea ce le-ar creste semnificativ potentialul militar si economic.



Acesta este un scenariu ingrozitor, avertizeaza analistii de la ISW, in care NATO ar trebui sa se astepte sa se confrunte cu mari forte conventionale rusesti de-a lungul intregii sale granite de la Marea Neagra pana la Arctica, punand pentru prima data granitele Poloniei, Ungariei, Slovaciei si Romaniei sub amenintarea unui atac terestru de la destramarea Uniunii Sovietice, in 1991.


Comments