VIDEO / Aparatura performanta pentru depistarea trombofiliei, primita de la norvegieni, zace nefolos...

Spitalul Universitar din Capitala are aparatura performanta pentru depistarea trombofiliei – o boala grava a sangelui -, insa aceasta zace nefolosita. A fost cumparata cu ajutorul unui proiect norvegian, dar statul roman nu aloca bani pentru achizitionarea reactivilor, fara de care echipamentele sofisticate sunt, practic, obiecte de mobilier. Pana cand autoritatile vor deconta costul testelor genetice, pacientele scot din buzunar intre 1.500 si 2.000 de lei. Daca sufera de trombofilie si nu afla la timp, femeile insarcinate pot pierde sarcina.

Una dintre paciente a sperat, timp de sase ani, ca intr-o zi isi va putea mangaia copilul. Pierduse patru sarcini, asa ca medicii i-au recomandat sa faca investigatii ca sa afle daca sufera de trombofilie.

Suspiciunile doctorilor s-au adeverit. Ionela avea o anomalie a coagularii care creste riscul de formare a unor cheaguri ce pot bloca circulatia in vasele sangvine. Dar, cu ajutorul tratamentului, a reusit sa duca a cincea sarcina pana la capat. Statul nu deconteaza insa costul investigatiilor pentru depistarea bolii. Doar 1.500 de femei au beneficiat gratuit de testare datorita unui proiect cu fonduri norvegiene derulat la Spitalul Universitar.

Mai exact, cu 1.700.000 de euro au fost decontate analize, s-au achizitionat echipamente si s-au dotat laboratoare. Proiectul s-a terminat iar aparatura care testa ADN-ul pentru a vedea daca exista mutatii asociate trombofiliei zace nefolosita.

,,In momentul de fata asteapta reactivi. Mi-as dori nu numai sa continui realizarea de astfel de teste, dar sa si diversificam gama de teste realizate", a declarat medicul specialist in medicila de laborator, Eurgen Radu.

Din fericire insa, o parte din echipamentele medicale cumparate in cadrul proiectului sunt folosite in continuare.

,,Au fost achizitionate mese de consultatii. A fost complet utilat un cabinet de consultatii", a declarat si medicul specialist in obstetrica ginecologie, Octavian Munteanu.

Beneficiari sunt si micutii pacienti.

"Am extins cu 5 locuri compartimentul de terapie intensiva si am achizitionat pentru sectie doua incubatoare, doua ventilatoare performante, un ecocardiograf. Am avut un numar de deces aproape redus la jumatate de la 29 de decese in 2015 la numai 16 in 2016", declara seful sectiei de neonatologie Spitalul Universitar, Adriana Dan.

Neonatologii estimeaza ca 800 de nou nascuti traiesc astazi datorita ajutorului dat de norvegieni.

Ce este trombofilia

Trombofilia este o afectiune in cazul careia sangele prezinta o tendinta de a forma cheaguri. Cheagurile de sange pot conduce la probleme majore de sanatate, cum sunt tromboza venoasa profunda sau embolismul pulmonar. Adesea, trombofilia apare sub o forma usoara. Numeroase persoane care sufera de trombofilie nu prezinta simptome.

Aceasta afectiune nu necesita intotdeauna tratament, dar in unele cazuri poate fi nevoie de medicatie. In cazul in care suferi de aceasta boala, urmareste cu atentie simptomele care ar putea indica aparitia unui cheag de sange si prezinta-te imediat la medic daca suspectezi acest lucru.

Citeste mai departe pe libertateapentrufemei.ro.

Sursa video: stiri.tvr.ro

Post-ul VIDEO / Aparatura performanta pentru depistarea trombofiliei, primita de la norvegieni, zace nefolosita la Spitalul Universitar din Bucuresti apare prima data in Libertatea.ro.

Comments