VIDEO Arogantele primarilor bat nevoile scolarilor. Scoli in mizerie, fata in fata cu cheltuieli aiu...

Nu mai puţin de 64 de unităţi de învăţământ dintre cele 420 existente în judeţul Galaţi (respectiv 15% din total), nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, dar au început anul şcolar pe 12 septembrie, a declarat şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi, profesoara Mioara Enache.

Dintre cele 64 de unităţi de învăţământ care îşi vor deschide porţile deşi nu îndeplinesc condiţiile legale de funcţionare, şase sunt grădiniţe din municipiul Galaţi, iar celelalte 58 de şcoli şi grădiniţe sunt în mediul rural.

Potrivit conducerii ISJ, grădiniţele din municipiul Galaţi nu au primit autorizaţie pentru că se află la parter de bloc şi nu îndeplinesc normele de spaţiu şi aer destinate micuţilor.

Cele din mediul rural nu au apă curentă şi canalizare, iar WC-urile sunt în fundul curţii, ca acum un secol. Astfel de situaţii sunt  întâlnite în localităţile Lungeşti (comuna Bălăbăneşti), Drăguşeni, Gohor, Fârţăneşti şi Slivna, Balinteşti şi Pleşa (ultimele trei fiind din comuna Bereşti-Meria).

„Sunt aceleaşi unităţi de învăţământ care an de an nu primesc autorizaţie de funcţionare. Situaţia lor nu poate fi rezolvată decât de către autorităţile locale, dar remedierea problemelor presupune investiţii semnificative. Cu toate acestea, şi aceste unităţi şcolare vor începe luni cursurile, ca în fiecare an”, a spus Mioara Enache.

Comune unde şcoala nu contează pentru edili

Cumva paradoxal, comuna cu cele mai multe şcoli în stare jalnică (Bereşti-Meria) şi-a făcut anul trecut un sediu impozant pentru primărie şi-a cumpărat autoturism pentru folosinţa edilului şi microbuz pentru a transporta de colo-colo sătenii, însă nu a găsit resurse şi pentru a asigura condiţiile necesare pentru elevii din şi Slivna, Balinteşti şi Pleşa. 

În aceste condiţii, deşi funcţionarii primăriei se bucură, vorba poetului, de „confort ocţidental”, copiii din cele trei sate amintite nu nici măcar apă pentru spălat pe mâni, iar WC-urile sunt nişte coteţe mizerabile în fundul curţii.

Primarul comunei, social-democratul Victor Dorobăţ, nu poate invoca nici măcar celebra „grea moştenire”. Conduce Bereşti Meria de 16 ani şi, cel puţin în teorie, ar trebuie să ştie care sunt priorităţile ce ţin de interesul public.

Şcoala modernă, fără apă şi cu WC în fundul curţii la Pleşa (Bereşti Meria) FOTO C.Crângan

O situaţie asemănătoare este şi în comuna Gohor, acolo unde în urmă cu doi ani a fost construit, într-un sat component cu 650 de locuitori şi 40 de copii (Gara Berheci), un parc în valoare de un milion de lei, în condiţiile în care localitatea nu are apă şi nici canalizarea, iar şcoala nu este autorizată nici în acest an, pentru a cincea oară la rând.

Nici Bălăbăneştiul nu este un model de eficienţă administrativă căci, în vreme ce şcoala din Lungeşti nu a fost reabilitată din lipsă de fonduri, edilul localităţii (Dorin Codreanul de la PSD, aflat de 21 de ani în funcţie),  a găsit bani să cumpere şi să pună un avion la intrarea în sat şi să cheltuiască anual în jur de 10.000 de lei cu paza şi întreţinerea lui.

Şcoala neautorizată din Lungeşti (Bălăbăneşti) FOTO Costel Crângan


Bălăbăneşti: Ce mai trebuie şcoală renovată, când ai avion la poartă? FOTO Costel Crângan

Şi comuna Drăguşeni este un loc al nepăsării. De altfel, amintita comună este singura din judeţul Galaţi care, de la revoluţie încoace, nu a finalizat niciun proiect de infrastructură, şcolile neautorizate fiind doar un exemplu din lungul şir de neajunsuri din zonă: lipsa drumurilor asfaltate, lipsa canalizării, lipsa apei potabile samd. Acolo însă, măcar există scuza că în funcţie este un primar nou, care are tot timpul din lume la dispoziţie pentru a arăta că se poate face ceva acolo.

Drăguşeni (Galaţi) VIDEO -Cişmea cu artă în loc de şcoală renovată

Statistica, uşor „cosmetizată”

Deşi situaţia pare să fie ceva mai bună decât în urmă cu trei săptămâni, când Direcţia de Sănătate Publică (DSP) avansa ideea că numărul de şcoli neautorizate ar fi de 25% dintre cele existente, lucrurile sunt pe undeva la mijloc, iar autorităţile admit că s-au dat autorizaţii pe bază de promisiuni.

Chiar şefa ISJ Galaţi a recunoscut, într-o conferinţă de presă susţinută săptămâna trecută, că încă există lucrări de igienizare în şcolile din municipiul Galaţi, există că promisiuni ferme ca unele dintre ele să se termine până luni, la începerea şcolii. Evident, nu toate, însă, „acolo unde lucrările vor continua, ele nu se vor desfăşura acolo unde învaţă elevii”, a precizat Mioara Enache.

Potrivit ISJ, în anul şcolar 2016-2017 sunt înscrişi la cursuri 85.253 de elevi, din care 53.000 în municipiile Galaţi, Tecuci şi oraşele Tg. Bujor şi Bereşti, iar 32.253 de elevi în mediul rural.

„Numărul elevilor din acest an şcolar este cu 500 mai mic decât cel din anul şcolar 2014-2015, o diferenţă ce rezultă din scăderea numărului populaţiei”, a spus Mioara Enache.

Comments