VIDEO Ce face ,,drona dragon", noua arma cu termit conceputa de Ucraina

VIDEO Ce face ,,drona dragon", noua arma cu termit conceputa de Ucraina

Armata lui Volodimir Zelenski a confirmat saptamana aceasta ca a folosit ,,drone dragon" impotriva Rusiei, noua arma de fabricatie proprie. Videoclipuri au aratat aparatele in actiune in mai multe regiuni. Arma isi datoreaza numele flacarilor pe care le imprastie pe campul de lupta, pentru ca aceasta drona ,,scuipa" termit, un amestec de pulbere de aluminiu cu oxid al unui metal, care, practic, ,,varsa foc". Lichidul poate ajunge pana la 2.000?C, relateaza News.ro citand postul francez TF1.

Miercuri, 4 septembrie, fortele armate ucrainene au sustinut ca au desfasurat ,,drone dragon" impotriva Rusiei in regiunea Harkov. In imagini, un vehicul zburator care survoleaza o padure toarna un lichid incandescent la cateva zeci de metri de pozitiile rusesti.

,,Dronele de atac sunt aripile noastre de razbunare, purtand focul direct din cer", a scris armata intr-un mesaj postat online. Kievul a descris masinaria ca fiind ,,o amenintare reala pentru inamic, arzandu-i pozitiile cu o precizie pe care nicio alta arma nu o poate atinge".

Un alt videoclip, care aparuse cu cateva zile mai devreme pe un canal Telegram, este si mai impresionant. Acesta arata ceea ce pare a fi o drona mica care zboara la altitudine foarte joasa deasupra unei fasii de padure. Dupa cateva secunde, aceasta revarsa un torent de flacari, pe care le scuipa pe zeci de metri. A lasat in urma o dara de lava, care a provocat o explozie violenta printre copaci. Acest atac a fost geolocalizat in regiunea Zaporojie, intr-o zona aflata sub control rusesc, la trei kilometri de linia frontului.

O tehnologie scoasa din cartile de istorie si adaptata la drone

Pentru a deveni atat de formidabile, dronele nu sunt echipate cu un aruncator de flacari, ci cu o munitie numita ,,termit", potrivit mai multor media ucrainene.

Aceasta substanta incendiara industriala a fost utilizata pe scara larga in razboi, in special in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pentru a distruge structuri fortificate si echipamente militare. Compusa cel mai adesea dintr-un amestec de oxid de fier si aluminiu, ea ,,provoaca o reactie foarte exotermica", dupa cum explica expertul in sisteme de armament Marc Chassillan. Caldura produsa poate depasi 2.000?C.

Acest cocktail incandescent este turnat din ceea ce pare a fi un vas de fier atasat la drona. Compusul chimic va strapunge apoi orice se afla dedesubt, inclusiv vehiculele blindate.

In mod clar, Ucraina a scos aceasta tehnologie din cartile de istorie si a adaptat-o la drone. O arma care este deopotriva veche in concept, dar ,,originala" in utilizare, dupa cum a subliniat Marc Chassillan. ,,Nu este sofisticata, nu este de inalta tehnologie, dar este o utilizare inteligenta a unor procese si metode cunoscute", arata el.

Aceasta este inca o ilustrare a capacitatii inginerilor militari ucraineni de a dezvolta aceste drone ca raspuns la invazia rusa, care a inceput acum mai bine de doi ani, conchide TF1.


Comments