VIDEO Clujenii, dezamagiti ca orasul lor nu va fi Capitala Europeana a Culturii in 2021: ,,Impreuna...

UPDATE  Clujenii au putut asculta transmisia audio live a momentului în care preşedintele juriului a anunţat viitoarea capitală Europeană a Culturii în 2021. Cristian Hordilă, directorul de dezvoltare al TIFF-ului, a spus numele oraşul câştigător: Timişoara. 

Acesta a felicitat echipa câştigătoare şi a încercat să-i încurajeze pe clujeni spunându-le că împreună, uniţi, pot realiza lucruri măreţe, şi fără acest titlu pe care şi-l doreau.

„Din păcate, oraşul câştigător pentru 2021 va fi Timişoara. Să-i aplaudăm pe câştigători. Decizia e una meritată. eu cred că noi am făcut o treabă foarte bună şi o să continuăm împreună pentru că tot dosarul pe care l-am prezentat comisiei şi tot ce s-a muncit în ultimii nai este o muncă de strategie care nu se va opri aici.

Planurile noastre merg mai departe şi eu cred că e important să fiţi alături de noi şi să rămânem împreună pentru că putem realiza lucruri foarte măreţe şi fără acest titlu, împreună noi toţi“, a declarat Hordilă.

Mesajul acestuia a fost urmat de unul în limba maghiară şi apoi de unul în limba romani. Deşi vizibil dezamăgiţi, clujenii au servit un pahar de şampanie - în piaţă fiind aduse şi patru sticle de şampanie în speranţa că vestea pe care o vor afla va fi una pozitivă - şi în nici jumătate de oră s-au risipit din centrul oraşului. 

Cum au aşteptat clujenii vestea care nu a venit:

În Piaţa Unirii a u venit oameni din domeniul cultural, mulţi tineri. O reacţie imediat după anunţarea veştii a acordat-o presei Anna Horvath, viceprimarul Clujului.

”Nu noi vom fi Capitala Culturală Europenă 2021, dar în mod cert am fost şi vom rămâne capitala culturală a Transilvaniei. Cred că înainte de toate trebuie să felicităm câştigătorul, oraşul Timişoara, dar şi toate oraşele care au participat la această competiţie. A fost o onoare pentru noi să fim parte a acestei competiţii şi să mulţumim şi să transmitem recunoştinţa nostră întregii echipe care a lucrat pe tot ce s-a întâmplat în toţi aceşti 6 ani. Au făcut un lucru absolut minunat.

Cred că Nicolae Iorga avea dreptate când a spus că înfrângerea este locul pe care ni-l dă soarta pentru a putea vedea ce ne lipseşte pentru a învinge. Cred că în acest spirit vom merge mai departe pentru că aceşti 6 ani de pregătire au însemnat pentru Cluj o victorie, de fapt. Şi aceasta este victoria zilei de azi pentru noi că am devenit mai buni, mai uniţi, mai empatici. (...)

Suntem datori noi pentru noi, clujenii, ca şi fără acest titlu să îndeplinim aceste vise, să realizăm aceste proiecte şi să mergem mai departe pe acest drum pe care am pornit”, a declarat viceprimarul.


Va fi Clujul Capitala Culturală Europeană în 2021 sau nu? Potrivit unei invitaţii de pe Facebook, clujenii se adună azi, la ora 16.00, în Piaţa Unirii ca să aştepte vestea.

Invitaţia sună în felul următor: ”Vino vineri 16 septembrie la ora 16:00 în Piaţa Unirii pentru a aştepta împreună timp de o oră decizia juriului privind decernarea titlului de Capitală Culturală Europeană!
Vino să fim împreună, în centrul oraşului care ne aparţine, români, maghiari, germani, evrei, romi,
ortodocşi, catolici, reformaţi,
bogaţi, săraci - toţi cetăţenii Clujului!
Dacă câştigăm, câştigăm împreună.
Dacă pierdem, pierdem împreună.
E un moment unic de a spune: suntem împreună!”.

Juriul care va anunţa hotărârea este alcătuit din 12 experţi, iar dintre aceştia 10 sunt numiţi de Uniunea Europeană şi 2 de către Minusterul Culturii.

Oraşele care se luptă pentru titlul de Capitală Culturală Europeană sunt Baia-Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Mai puteţi citi:

Recomandările juriului pentru candidatura Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană: mai multe legături cu „Vestul” şi proiecte concrete

În așteptarea deciziei juriului, în Piața Unirii din Cluj. Timișoara a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii în 2021  FOTO Florina Pop

Imagini din aceeasi galerie

Distribuie imaginea

Comments