VIDEO Imagini care suprind momentul in care s-a format tornada de la Drajna. Cu ce viteza naucitoare...

„Tornada de la Drajna s-a format în momentul în care frontul atmosferic rece care a pătruns în România, din Bulgaria, în cursul dimineţii, s-a ciocnit cu unul de aer foarte cald din estul Munteniei. Din cauza temperaturilor ridicate s-au dezvoltat foarte mult norii cumulonimbus a căror înălţime a atins 13-14 kilometri. La această situaţie a contribuit şi Dunărea, apă dulce, care în timpul zilei se încălzeşte, iar în vecinătatea unei mase de aer rece dă naştere acestui fenomen. Vorbim cu adevărat despre o tornadă grozavă, adică puternică şi care s-a format ca o pâlnie de sus în jos şi de jos în sus”, a precizat Mariana Frăţilă, meteorolog la Centrul Meteorologic Dobrogea

Norii cumulonimbus sunt nori de furtună, formaţi din vapori de apă sub acţiunea unui vânt ascendent. Aceştia înmagazinează un volum mare de apă, care la un moment dat cade sub formă de precipitaţii, apărând un puternic curent descendent, care poate intra în rotaţie cu aerul cald. Astfel, apare un fuior sau pâlnie la baza norului, care coboară şi atinge solul, producând o tornadă. 

Aceşti nori cumulonimbus au fost şi în cazul de la Drajna. Meteorologul spune astfel de fenomene se produc în sezonul cald când se pot înregistra diferenţe termice semnificative între fronturile atmosferice. „ Bărăganul este o zonă predilectă pentru astfel de fenomene, pentru că este zonă de câmpie se încinge foarte repede, iar temperaturile cresc foarte mult. Repet, Dunărea contribuie la formarea acestui fenomen. Viteza vântului din interiorul tornadei a fost până la 90 de kilometri/h, conform datelor pe care le deţinem”, a spus specialistul. 

Imagini care suprind modul în care s-a format tornada de la Drajna

Unde a făcut prăpăd

Tornada a lovit solul, marţi după-amiază, în jurul orei 17.45, în zona localităţii Dragalina, din Călăraşi, şi în doar câteva minute a nimicit totul în calea sa. Acoperişurile locuinţelor care s-au aflat în calea vârtejului au fost spulberate şi mai mult copaci au fost doborâţi. Şi alimentarea cu energie electrică a fost afecatată în unele locuinţe. “Când am văzut acel vârtej mare că se îndreaptă către satul Constantin Brâncoveanu, ne-au trecut fiorii. Numai în filme vedem aşa ceva. Furtuna a afectat un număr de 16 gospodarii, acoperişul unor case în proporţie de 100%, unele în proporţie de 30%”, a explicat Gabriel Stanciu, primarul localităţii Dragalina.

Un autocarl în care se aflau 40 de pasageri a fost luat pe sus de vântul puternic de pe DN 21 Călăraşi-Slobozia şi purtat mai bine de 50 de metri în aer, după care a fost aruncat în mijlocul câmpului. Furtuna violentă care a spulberat Bărăganul marţi după-amiază a avut o forţă nemaintâlnită. În localitatea Dragalina, vântul puternic a pus la pământ mai mulţi copaci şi a distrus acoperişurile mai multor locuinţe.

Potrivit lui Raed Arafat,  şeful DSU, opt oameni au fost transportaţi la spitalul din Slobozia în urma răsturnării autocarului din cauza tornadei de la Drajna. Şeful Departamentului pentru Situaţii de urgenţă a mai spus că din primele informaţii sunt case afectate în mai multe localităţi din zona (judeţele Ialomiţa şi Călăraşi). Ar fi vorba despre câteva 2-3 clădiri afectate în Ţăndărei,Boteni şi Urziceni.

Pe aceeaşi temă:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Tornada Drajna Foto captura Facebook

Imagini din aceeasi galerie

Distribuie imaginea

Comments