VIDEO | Rabdare si tutun (la propriu)! Am calatorit cu "trenul fantoma" din Bucuresti, intre Gara de...

O filmare realizata cu camera ascunsa arata in ce conditii mizerabile sunt nevoiti sa circule unii romani, cu trenul, in vagoane vandalizate, cu toalete impracticabile, alaturi de calatori care fumeaza stand linistiti pe scaunul din compartiment, in timp ce controlorii vorbesc la telefonul mobil si nici macar nu merg prin vagoane pentru a verifica daca lumea are sau nu bilet. Este vorba despre trenul care leaga Gara de Nord de Gara Obor a Capitalei si parcurge distanta dintre cele doua in 60 de minute.

Vineri, ora 14:30, Gara de Nord din Bucuresti. Mai sunt 10 minute pana cand trenl personal Regio 8083 va pleca de la linia 12. Peronul este pustiu, in contrast cu toate celelalte, unde e un furnicar de calatori grabiti sa urce sau sa coboare din vagoane. Acest tren face legatura intre Gara de Nord din Bucuresti si Gara de Est, sau Obor, cum mai este cunoscuta. Un traseu care, in 2009, cand a fost inaugurat, se estima ca va fi parcurs de mii de oameni in fiecare zi.
„Am avut multe cereri din partea celor care voiau sa ajunga in Complexul Dragonul Rosu si consideram ca vom atrage un numar insemnat de abonamente pe aceasta linie”, spunea in urma cu 9 ani directorul CFR Calatori de la acea data, Liviu Pescarasu.
In momentul in care trenul 8083 a primit unda verde sa plece din Gara de Nord, vineri, 12 ianuarie 2017, in cele trei vagoane nu erau nici 20 de calatori. Multi prefera masina personala sau troleibuzul, tramvaiul ori autobuzul pentru a ajunge la Casa Presei, in Pantelimon sau la Gara Obor. Acestea sunt cele trei statii principale ale trenului de navetisti. Pentru a parcurge intregul traseu, are nevoie de aproape o ora. Aceeasi distanta ar fi parcursa cu masina personala sau taxiul in cel mult 30 de minute, in timp ce cu alte mijloace de transport in comun s-ar realiza in cel mult 45 de minute. Iar daca ai merge pe jos de la Gara de Nord la Gara de Est din Bucuresti, ai avea nevoie de 75 de minute, deci, doar cu 15 minute mai mult decat daca ai merge cu trenul.
Mobilierul din trenul CFR a fost vandalizat, iar reprezentantii companiei nu au mai alocat bani pentru reparatii

Mobilierul din trenul CFR a fost vandalizat, iar reprezentantii companiei nu au mai alocat bani pentru reparatii

In momentul in care urci in tren realizezi ca de mult nu s-a mai investit in repararea vagonului. Chiar langa scara, o gaura se casca in peretele lateral. Cand ajungi la scaune, constati ca majoritatea sunt rupte si cusute, iar mobilierul a fost vandalizat. Ba chiar de sub una dintre tejghele ieseau doua caburi ce pareau a fi fost conectate candva la o priza, care a fost rupta insa.
Cabluri electrice ies din perete si atarna la cativa centimetri de scaunele pe care stau calatorii

Cabluri electrice ies din perete si atarna la cativa centimetri de scaunele pe care stau calatorii

La toaleta, in afara de mirosul de urina care razbate pana in mijlocul vagonului, descoperi ca bateria de la chiuveta a disparut cu totul, ca si cand cineva ar fi smuls-o. In schimb, pe marginea chiuvetei sunt un sapun si o hartie igienica roz. La ce ar putea folosi daca apa nu are pe unde curge?!
Chiuveta din toaleta vagonului nu mai are robinet, dar pe marginea chivetei sunt un sapun si un sul de hartie igienica

Chiuveta din toaleta vagonului nu mai are robinet, dar pe marginea chivetei sunt un sapun si un sul de hartie igienica

In mai putin de 10 minute, trenul ajunge la Gara Baneasa, sau Gara Regala, iar in 20 de minute face statie in localitatea Pantelimon. Aici sta cel putin 20 de minute pentru a astepta ca un alt tren sa treaca si sa elibereze linia din fata sa. Dupa aproape 40 de minute de cand a plecat din Gara de Nord, trenul 8083 ajunge la complexul comercial Dragonul Rosu si incepe sa se umple de oameni, fel de fel de oamenii.
Unii dintre calatori vin obositi de la munca, altii vor parca sa demonstreze ca ei sunt sefii trenului. Un tanar de aproximativ 30 de ani, brunet, se aseaza relaxat pe scaun, la nivelul superior al trenului, deschide o cutie cu bere si cu miscari ample isi aprinde o tigara. In fata sa, o femeie de aproximativ 40 de ani ii copiaza gestul.
Acest barbat, dupa ce a fumat o tigara in compartiment, a inceput sa manance seminte si sa arunce pe jos cojile

Acest barbat, dupa ce a fumat o tigara in compartiment, a inceput sa manance seminte si sa arunce pe jos cojile

„Hai la seminte, hai la prajituri!”, se aude din spatele vagonului, cu voce ragusita, o femeie care avea atarnata de gat o cutie in care se aflau pungi cu seminte si cateva batoane de ciocolata. Se opreste chiar in dreptul celor care fumau si le vinde o punga de seminte si o ciocolata. Dupa ce a terminat de fumat, barbatul a deschis punga si a inceput sa sparga cu zgomot seminte si sa arunce nonsalant cojile pe jos.
In tot acest timp, controlorii care ar fi trebuit sa se asigure ca legile si regulile de circulatie cu trenul sunt respectate, au stat pe scaun, in capatul vagonului, vorbind la telefonul mobil sau navigand pe internet. Nici macar nu au controlat biletele sau abonamentele calatorilor.
Controlorii, in loc sa verifice biletele calatorilor, au stat in capatul trenului si au vorbit la telefon

Controlorii, in loc sa verifice biletele calatorilor, au stat in capatul trenului si au vorbit la telefon

„Pai normal ca nu controleaza, pentru ca pe ruta asta sunt multi tigani, umbra in gasca cate 10-20, si ce sa le faci? Ai curaj sa ii dai jos? Si eu am fost controlor pe ruta asta si, cand vedeam grupuri din astea dubioase, nu mai faceam control in vagonul ala. Pentru ca pe noi nu ne apara nimeni. Ganditi-va, cine sare sa ma apere daca astia imi sar la gat? Nimeni! Nici calatorii, nici politia, nimeni! Aia coboara la prima statie si fug, si prinde orbul, scoate-i ochii! Asa ca pe rute din astea, pe unde circula persoane de alta etnie, majoritatea controlorilor fac la fel, se ingrijesc de propria viata si de propria sanatate. Serios va zic, mai bine imi iau sanctiune ca n-am controlat, decat sa ajung batut sau taiat in spital”, a spus, sub rezerva anonimatului, un alt controlor CFR.
CFR Calatori recunoaste ca aceasta situatie este des intalnita pe rutele de navetisti, iar mai multi controlori au ajuns in spital dupa ce au fost agresati de calatori.
„Situatia pe care o prezentati este analizata si face obiectul unei cercetari pentru luarea masurilor disciplinare – daca este cazul – si pentru remedierea problemelor – in limita resurselor financiare de care dispune la acest moment CFR Calatori. (…) Sunt trenuri pe anumite rute care prezinta un risc ridicat de calatorie frauduloasa si in care se inregistreaza si un grad ingrijorator de infractionalitate. (…) De exemplu, pe ruta Bucuresti – Fetesti, trenurile Regio sunt utilizate in proportie de 80-100% de catre locuitori din Dragalina, Dalga, Dor Marunt, Sarulesti, care adesea manifesta un comportament inadecvat. Zilnic, personalul de tren, cat si personalul de control, intampina greutati in efectuarea atributiilor de serviciu, acestia fiind amenintati, injurati, bruscati, fiindu-le pusa in pericol chiar integritatea fizica. In ultimele luni, pe aceasta ruta, 2 dintre angajatii nostri au fost agresati fizic in timpul indeplinirii sarcinilor de serviciu. De asemenea, pe ruta Bucuresti - Videle - Rosiori avem probleme similare, iar pe ruta Sibiu - Ramnicu Valcea, anul trecut, doi dintre angajatii nostri au avut nevoie de spitalizare in urma unor agresiuni fizice”, se precizeaza in raspunsul oferit de CFR Calatori la solicitarea Libertatea.
Teoretic, atat pasagerilor care nu pot achita contravaloarea biletelor, cat si celor care fumeaza, fac mizerie sau deterioreaza componente din vagoane li se intocmesc procese verbale de contraventie (PVC). Insa asta se poate face abia dupa identificarea autorilor de catre Politia Transport Feroviar, deoarece pasageri contravenienti refuza sa se legitimeze si nu pot fi identificati. Iar cum politistii nu se afla in tren, ci in gara, de cele mai multe ori atacatorii sau cei care au comis acte de vandalism scapa.
De asemenea, compania de transport feroviat precizeaza ca exista trenuri in care conditiile de calatorie nu sunt la nivelul standardelor dorite, dar periodic se desfasoara activitati de reparatii in zona salonului si a compartimentelor.

In cursul anului 2017, din fondurile proprii ale companiei au fost efectuate reparatii planificate la 339 de unitati de material rulant: 27 de locomotive, 62 automotoare Desiro si 250 vagoane. Intrucat incepand din anul 2011, CFR Calatori nu a mai beneficiat de investitii de la Bugetul de stat pentru achizitia de material rulant sau pentru modernizari, investitiile realizate in ultimii ani s-au putut face doar din venituri proprii la nivel de minime lucrari de imbunatatire a conditiilor de munca in unele unitati CFR Calatori si de modernizare a unui numar redus de vagoane, locomotive sau a serverelor pentru aplicatia de vanzare bilete. In plus, in lipsa finantarii si pe fondul reducerii bugetului aferent Contractului de Servicii Publice prin care se asigura activitatea de realizare a Mersului Trenurilor, CFR Calatori se confrunta cu un deficit de material rulant, intr-un context in care in 2017 numarul de calatori este in crestere”, se mai precizeaza in comunicatul CFR.

In perioada 2005 – 2015, Romania nu a facut nicio investite in sistemul de transport feroviar. Prin comparatie, vecinii tarii noastre au alocat, in total, peste 13 miliarde de euro pentru a dezvolta acest sistem de transport public. Serbia a investit 2,7 miliarde de euro, Bulgaria, 3 miliarde de euro si Ungaria, 6.4 miliarde de euro.


&

&

&

&

Citeste si:

Painea ,,de un leu" ar putea disparea de pe piata. S-a scumpit deja in magazine

Post-ul VIDEO | Rabdare si tutun (la propriu)! Am calatorit cu "trenul fantoma" din Bucuresti, intre Gara de Nord si Gara de Est apare prima data in Libertatea.ro.

Comments