VIDEO Sectia Speciala infiintata de PSD pentru anchetarea magistratilor RAMANE. Parlamentul a respin...

Au fost 167 voturi pentru respingerea initiativei de desfiintare a SIIJ, 97 impotriva si 25 abtineri. For decizional este Senatul in acest caz.

La dezbateri, Florin Iordache, fostul ministru PSD al Justitiei care a initiat OUG 13 acum trei ani, a sustinut ca desfiintarea SIIJ ar insemna subordonarea justitiei.

,,In decizia CCR din 2018 s-a spus ca infiintarea sectiei constituie o garantie legala a principiul independentei magistratului. Practic, cine doreste desfiintarea sectiei doreste o subordonare a justitiei. (...) Vreti sa ne intoarcem in perioada in care Portocala (fostul procuror DNA Ploiesti Mihai Negulescu - n.red.) si altii de la Ploiesti faceau anchete cum voiau? O rog pe doamna procuror general Scutea (Gabriela Scutea - n.red.) sa dea tot concursul pentru o eficienta si buna functionare a sectiei. O adevarata independenta a justitiei este data prin buna functionare a acestei sectii", a spus Iordache in plenul Camerei Deputatilor.

Pe de alta parte, fostul ministru al Justitiei Ana Birchall a facut apel la adoptarea proiectului, adica desfiintarea sectiei, despre care a spus ca a trimis in instanta doar doua cauze anul trecut.

,,Toti magistratii cinstiti se uita la noi astazi. Va rog sa votati pentru aceasta lege, pentru ca daca se mentine SIIJ se mentine un dezechilibru major pentru ca acesti procurori nu pot fi investigati de nimeni. In forma actuala SIIJ este o cooperativa ,,Nufarul" de albire a magistratilor corupti. Raportul de activitate pe 2019 arata ca sunt 417 dosare lucrate, 415 clasate. Au trimis in instanta 2 cauze, dintre care una cu un magistrat care a depasit limita legala de viteza cu 36 de km", a declarat in plenul Parlamentului fostul ministru al Justitiei.

Deputatul USR Stelian Ion, unul dintre initiatori, a solicitat adoptarea proiectului: ,,Aceasta sectie ar fi trebuit demult desfiintata (...) Cine nu voteaza proiectul consider ca vrea sa distruga si sa controleze justitia".

Propunerea legislativa, initiata de 41 de parlamentari de la USR si de deputatul neafiliat Ana Birchall, avea ca obiect de reglementare desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, avandu-se in vedere, potrivit expunerii de motive, ,,toate luarile critice de pozitie exprimate de magistrati, de institutiile europene, de organisme prestigioase cu rol consultativ in domeniile dreptului constitutional si anticoruptiei, Comisia de la Venetia si GRECO, precum si numeroasele masuri luate de sectie in scurta sa perioada de existenta".

Aparitia Sectiei Speciale, sustinuta de PSD-ALDE, a fost criticata de forurile europene inca de la infiintarea sa, in 2018. SIIJ are competenta exclusiva pentru urmarirea penala in privinta tuturor infractiunilor savarsite de judecatori si procurori, inclusiv atunci cand, alaturi de acestia, sunt cercetate si alte persoane.

Infiintarea Sectiei Speciale pentru Magistrati incalca legislatia europeana. Acesta era punctul de vedere al Comisiei Europene in septembrie anul trecut si a fost trimis Curtii de Justitie a Uniunii Europene, in cadrul unui litigiu dintre magistratii din Romania si Guvern privind modificarile legilor Justitiei.

Comisia Europeana preciza, in septembrie 2019, ca nu ar fi avut probleme cu infiintarea unui nou parchet specializat in Romania daca ar fi existat o ,,justificare. In primul rand, nu exista statistici sau studii care sa ateste un grad mare de infractionalitate in randul magistratilor. Prin urmare, Guvernul nu avea neaparat nevoie de acest parchet a carui activitate poate aduce prejudicii grave de imagine magistratilor".

Comisia mai spunea si ca Sectia Speciala nu prezinta garantii de independenta.

Printre alte efecte nocive observate de Comisie, s-ar numara: efectul inhibator asupra magistratilor, punerea unei presiuni asupra instantelor si afectarea increderii cetatenilor in Justitie. Comisia respinge si argumentul PSD care spune ca a facut sectia ca sa elibereze magistratii de sub teroarea DNA si aminteste ca CSM a dat aviz negativ infiintarii acestui parchet, la fel si magistratii.

Comments