VIRUSUL din China a ajuns in Europa! Primele cazuri, confirmate in Franta // Ultimul bilant coronavi...

VIRUSUL din China. FRANTA. Doua cazuri de infectare cu noul coronavirus chinez au fost confirmate in Franta, la o luna e la depistarea acestuia in Wuhan in decembrie 2019.

Sunt primele de acest tip din Europa, a anuntat vineri seara ministrul francez al Sanatatii, Agnes Buzyn, potrivit AFP si CNN.

De asemenea, sunt in curs analize pentru alti 50 de pacienti, potrivit AFP.

VIRUSUL din China. FRANTA. Este vorba de un pacient internat la Bordeaux (sud-vest) si un altul la Paris, a anuntat ministrul francez, intr-o conferinta de presa.

Pacientul din Bordeaux are 48 de ani, a revenit din China, a trecut prin orasul Wuhan, a avut primele simptome pe 23 ianuarie. Despre cel dinParis nu se cunosc detalii deocamdata, potrivit AFP.

Agnes Buzyn a precizat ca autoritatile vor lua toate masurile in incercarea de a stopa propagarea virusului.

VIRUSUL din China. Milioane de oameni sunt acum in carantina in China, in propriile orase. Numarul oraselor inchise din China a ajuns la 11. Si Marele Zid Chinezesc a fost partial inchis. Celebrarea de Noul An Chinezesc au fost anulate de autoritatile chineze.

VIRUSUL din China. OMS. Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis ca este prea devreme sa declare stare de urgenta mondiala. OMS considera urgenta globala ,,un eveniment extraordinar", care reprezinta un risc pentru alte tari si necesita o interventie coordonata la nivel international. Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anuntat joi ca "este o urgenta in China", dar nu a devenit inca o urgenta la nivel mondial, desi poate deveni una".

VIRUSUL din China. BILANT DECESE NOUL CORONAVIRUS 2019-nCoV

Potrivit celui mai recent bilant al infectarii cu noul coronavirus, pana vineri au murit 41 de persoane in urma infectarii cu noul coronavirus 2019-Cov, in China.

VIRUSUL din China. BILANT INFECTARE NOUL CORONAVIRUS 2019-nCoV

Potrivit celui mai recent bilant, peste 900 de persoane sunt infectate cu noul coronavirus. Cele mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost raportate in China.

Si in Thailanda au fost raportate 4 cazuri de infectare, cate doua in Hong Kong, Macao, Vietnam, SUA, Franta, Japonia si cate unul in Taiwan, Coreea de Sud, Singapore.

FRANTA. Doua cazuri de infectare cu noul coronavirus chinez au fost confirmate vineri, 24 ianuarie, in Franta, la o luna e la depistarea acestuia in Wuhan in decembrie 2019. Sunt in curs analize pentru alti pacienti suspectati, potrivit AFP.

SUA. Vineri, Statele Unite au confirmat al doilea caz de infectare cu virusul din China, care a omorat pana acum cel putin 26 de oameni. In total, in SUA, 63 de oameni sunt sub observatie, in 22 de state, din cauza pneumoniei virale. Este vorba despre o pacienta de circa 60 de ani din Chicago, care calatorise in China, la Wuhan, in luna decembrie. Femeia se afla in spital, in stare stabila.

Primul caz de coronavirus provenind din orasul chinez Wuhan in Statele Unite a fost depistat marti in statul Washington.

NEPAL. Primul caz testat pozitiv cu noul coronavirus a fost raportat viner, in Nepal. Este vorba de un student nepalez care a venit in vacanta acasa, el studiind la o unversitate din Wuhan.

JAPONIA. Vineri a fost raportat al doilea caz de infectare cu noul coronavirus 2019-nCoV. Este vorba despre un barbat de 40 de ani, din Wuhan, care a sosit duminica in Japonia. In Coreea de Sud, Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor de la Seul a confirmat astazi aparitia celui de-al doilea caz de imbolnavire cu coronavirus.

ROMANIA. Mai multi artisti de la Filarmonica Banatul din Timisoara si de la alte filarmonici din tara au concertat in orasul Wuhan din China in decembrie 2019. E au plecat din Beijing spre Europa abia pe 20 ianuarie. Este vorba de muzicieni din Timisoara, Arad, Oradea, Cluj, Brasov, Bucuresti si Constanta. Joi, 18 angajati ai Filarmonicii din Timisoara au fost pusi in carantina pentru 10 zile.

Vineri, doi muzicieni din Cluj si Arad au fost izolati pentru 14 zile la domiciliu, ca masura de preventie. DSP Cluj a anuntat ca starea lor de sanatate este foarte buna si daca vor prezenta simptome vor fi internati la Spitalul de Boli Infectioase. Filarmonica de Stat Transilvania a transmis ca niciun muzician din ansamblul sau nu este infectat si nu sunt posibili purtatori au noului coronavirus, potrivit Mediafax.

La sfarsitul zilei de joi, bilantul epidemiei cu noul coronavirus 2019-nCoV ajunsese la 25 de morti si 830 de cazuri confirmate.

Ce este virusul ,,cu coroana" (coronavirusul) si cum se transmite

VIRUSUL din China. Ce sunt coronavirusurile

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care si-au primit numele de la felul in care arata la microscop: sunt sferice, iar membranele lor sunt acoperite cu tepi ce formeaza un fel de ,,coroana", potrivit Agerpres.

Se vede ca o corona solara atunci cand este privit la un microscop electronic.

Infectiile cu coronavirus pot provoca maladii respiratorii - unele dintre ele pot fi severe si chiar mortale, precum MERS (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu) si SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), iar altele mult mai blande, precum racelile comune.

Specialistii spun ca deocamdata nu se poate face o estimare in privinta mortalitatii acestui nou virus.

VIRUSUL din China. Simptomele infectarii cu coronavirus

Persoanele infectate cu aceste coronavirusuri sufera un raspuns inflamator sever. Pana acum, nu exista niciun vaccin aprobat sau tratament antiviral disponibil pentru infectia cu coronavirus.

Infectiile cu coronavirus pot avea o gama larga de simptome, inclusiv febra, tuse si dificultati respiratorii. Cazurile severe pot provoca pneumonie, sindrom acut respirator sever, insuficienta renala si deces.

Coronavirusul are cateva simptome comune cu gripa si raceala: migrene, nas infundat, tuse, dureri in gat si dureri musculare. La coronavirus apar complicatii cum ar fi febra intensa, pneumonie, dificultate in respiratie, septicemie si de aici se poate ajunge la deces.

Nu exista tratament.

VIRUSUL din China. Masuri pentru a NU ne infecta cu coronavirus

Astfel ca singurele si cele mai simple masuri le putem lua noi si depind de noi. Este vorba de o buna igiena, spalat pe maini cu apa si sapun si sa se evite spatiile aglomerate daca nu este nevoie, pentru a nu intra in contact cu alte persoane.

VIRUSUL din China. Cum se transmite coronavirusul

Coronavirusul este transmis prin aer si infecteaza in principal tractul respirator si gastrointestinal superior.

Coronavirusurile sunt transmise intre animale si intre oameni si pot evolua pentru a forma tulpini care nu au fost identificate in trecut la oameni.

Rapoartele releva ca majoritatea pacientilor din primul grup spitalizat erau muncitori sau clienti la o piata locala de fructe de mare unde se vindea si carne procesata si animale consumabile vii, inclusiv pasari de curte, magari, oi, porci, camile, vulpi, sobolani de bambus, arici si reptile.

VIRUSUL din China. Noul coronavirus a fost depistat initial la Wuhan, in decembrie 2019.

Boala a fost semnalata pentru prima data la sfarsitul lunii decembrie 2019 in Wuhan, un oras major din centrul Chinei si s-a raspandit rapid. De atunci, calatorii bolnavi din Wuhan au infectat oameni in China si in alte tari.

Testele preliminare sugereaza ca noul tip de coronavirus din Wuhan ar fi putut sa treaca la oameni provenind de la serpi. Insa expertii medicali chinezi au sugerat si alte animale ca sursa a virusului, precum liliecii si sobolanii.

La fel ca alte tipuri de coronavirusuri, noul virus chinezesc este transmis de la om la om prin picaturi de saliva expectorate de o persoana infectata atunci cand stranuta sau tuseste. Se poate transmite si prin contact cu suprafete contaminate, precum manerele usilor si balustradele.

De ce coronavirusul poate suferi mutatii rapide

VIRUSUL din China. La fel ca MERS si SARS, noul coronavirus din China este un ribovirus (virus ARN), ceea ce inseamna ca ARN-ul, nu ADN-ul, este materialul sau genetic. Astfel, el se combina cu ADN-ul gazdei si, din acest motiv, poate suferi mutatii rapide.

Testele pentru depistarea noului coronavirus din China implica utilizarea unei reactii de polimeraza in timp real (RT-PCR), care identifica ARN-ul viral in esantioanele prelevate. Acestea pot fi recoltate din gat cu un betisor medical, din sputa sau din mostre sangvine, daca pacientul se simte foarte rau, potrivit Agerpres.

DECESE SARS si MERS

Sindromul Respirator Acut Sever a aparut pentru prima data in China in 2002 cand peste 8.000 de oameni au fost infectati si 774 au murit in epidemia care a cuprins si alte 36 de tari si a durat pana in 2003.

Virusul MERS a lovit Orientul Mijlociu in 2012-2013. Mult mai sever fata de SARS, a ucis 851 de oameni la nivel global.

Comments