Viteza legala: Cu cati km la ora pot intra soferii in depasiri fara sa fie sanctionati. Un comisar s...

Cu ce viteza au voie soferii sa depaseasca celelalte masini

Conform legislatiei rutiere actuale, exista o marja de toleranta de 9 kilometri pe ora. Astfel, sanctiunile pentru viteza incep de la depasirea cu 10 kilometri pe ora a limitei legale.

,,Legislatia prevede o toleranta legala in cadrul careia nu se aplica sanctiuni contraventionale. Depasirea vitezei legale cu pana la 9 kilometri pe ora nu atrage sanctiuni, insa la depasirea cu 10 kilometri pe ora, soferii vor fi amendati", a explicat comisarul sef Alexandru Popa, specialist in cadrul Directiei Rutiere a IGPR, in cadrul unei emisiuni televizate.

Comisarul sef a subliniat ca sanctionarea pentru depasirea vitezei se face gradual, in functie de clasa de sanctiuni corespunzatoare vitezei cu care soferul a fost prins circuland.

Modificari importante in Codul Rutier

Refuzul Testarii cu Drugtestul sau Alcooltestul

Una dintre principalele modificari din Codul Rutier include masuri stricte pentru soferii care refuza testarea cu drugtestul. Acestia risca suspendarea permisului, iar pentru a-l recupera, trebuie sa treaca printr-o evaluare medicala.

Sanctiuni pentru conducerea agresiva

Politia are acum autoritatea de a emite amenzi bazate pe inregistrarile video primite de la alti soferi, in special pentru comportamentul agresiv la volan. Noile reglementari se aplica in mod special soferilor care conduc sub influenta alcoolului sau a drogurilor. Politistii sunt obligati sa testeze soferii daca:

In masina sunt gasite bauturi alcoolice deschise sau substante psihoactive.Soferul a fost sanctionat in ultimii trei ani pentru conducerea sub influenta alcoolului.Soferul a fost condamnat in ultimii trei ani pentru conducerea sub influenta alcoolului sau a drogurilor.

Alte schimbari in Codul Rutier

Testarea biciclistilor si a utilizatorilor de trotinete electrice

Conducatorii de biciclete si trotinete electrice sunt, de asemenea, supusi testarii pentru consumul de alcool si substante psihoactive, iar refuzul lor constituie contraventie si este sanctionat corespunzator.

Retinerea permisului si imobilizarea masinii

Politia are dreptul de a retine permisul de conducere al soferilor care refuza testarea cu drugtestul sau alcooltestul pana la primirea rezultatelor de la Institutul National de Medicina Legala (INML). De asemenea, masina soferilor care refuza testarea poate fi imobilizata.

Retestarea si evaluarea medicala

Soferii prinsi cu o alcoolemie sub 0,10 mg/l alcool pur in aerul expirat au dreptul de a cere retestarea in termen de 15 minute. Restituirea permisului de conducere pentru soferii prinsi beti sau drogati la volan se va face doar dupa ce acestia trec printr-o evaluare medicala.

Camere de supraveghere inteligente

Codul Rutier introduce, de asemenea, camere inteligente de supraveghere a traficului, menite sa monitorizeze respectarea legii. Soferii care incalca regulile vor primi amenzile direct acasa.

Comments