Vladimir Putin, dupa discutiile cu Xi Jinping: Relatiile celor doua tari sunt la ,,cel mai inalt pun...


Presedintele rus, Vladimir Putin, si omologul sau chinez, Xi Jinping, aflat in vizita la Moscova, au continuat marti, 21 martie, discutiile, dupa o intrevedere de peste patru ore pe care au avut-o luni. Inainte de intalnirea cu liderul de la Kremlin, Xi Jinping a fost primit de premierul rus, Mihail Misustin, relateaza New York Times si The Guardian.


UPDATE ora 18.00: Vladimir Putin a declarat in conferinta de presa de dupa discutiile cu Xi Jinping ca impreuna cu omologul sau chinez a semnat declaratii care ,,reflecta pe deplin natura relatiilor Rusia-China", pe care le-a descris ca fiind ,,la cel mai inalt punct al lor" din ,, intreaga istorie a celor doua tari ale noastre", relateaza The Guardian.


Rusia si China sunt ,,legate" si se bucura de ,,relatii de buna vecinatate", a spus liderul de la Kremlin, adaugand ca Moscova este in ,,contact constant" cu Beijingul.


,,Acest lucru ne permite sa gasim, chiar si in cele mai complexe situatii, solutii la probleme si putem discuta toate chestiunile internationale actuale", a continuat Putin.


Liderul rus a vorbit si despre planul de pace al Chinei privind Ucraina, precizand ca multe puncte din documentul prezentat de Beijing ,,se coreleaza cu punctele de vedere ale Rusiei si multe dintre aceste puncte pot fi adoptate in vest si la Kiev".


Xi Jinping a precizat, in acest context, ca tara sa sprijina discutiile de pace pentru a rezolva ceea ce el numeste ,,criza Ucrainei" si Beijingul a avut intotdeauna o viziune ,,obiectiva si corecta" asupra conflictului.


Cei doi presedinti au semnat 14 acorduri in timpul vizitei de stat a liderului chinez, potrivit unei liste publicate de Kremlin, relateaza New York Times. Acestea includ un acord privind producerea in comun a programelor de televiziune si o colaborare sporita privind ,,cercetarea stiintifica fundamentala". De asemenea, au convenit asupra schimburilor intre institutiile media de stat si companiile de stat de energie atomica.


UPDATE ora 17.50: Presedintele chinez Xi Jinping si liderul rus Vladimir Putin au incheiat discutiile oficiale la Kremlin si au semnat documente privind cooperarea strategica, relateaza presa de stat rusa, citata de The Guardian.


Putin si Xi au semnat o declaratie comuna privind ,,planurile de dezvoltare a principalelor domenii comune de parteneriat pana in 2030", relateaza agentia de stiri rusa Interfax, fara a specifica continutul documentelor.


Referindu-se la situatia din Ucraina, cei doi lideri au subliniat ca aceasta criza ,,ar trebui solutionata prin discutii de pace", a precizat Hua Chunying, purtatoare de cuvant al Ministerului chinez de externe.


,,In problema Ucrainei, cele doua parti considera ca trebuie respectate scopurile si principiile Cartei ONU si dreptul international. Rusia vorbeste pozitiv despre pozitia obiectiva si impartiala a Chinei in problema Ucrainei. Cele doua parti se opun practicii oricarei tari sau grup de tari de a cauta avantaje in domeniul militar, politic si in alte domenii in detrimentul intereselor legitime de securitate ale altor tari", a spus reprezentanta diplomatiei chineze.


UPDATE ora 17.43: Presedintele rus Vladimir Putin a declarat marti, inainte de a incepe negocierile extinse cu omologul sau chinez Xi Jinping, ca pana acum au avut discutii ,,de fond" si ,,sincere", relateaza CNN, BBC si New York Times.


,,Aseara, am avut o conversatie de fond despre intreaga agenda cuprinzatoare dintre tarile noastre si problemele internationale si regionale urgente", a spus Putin in declaratia sa din deschiderea reuniunii cu Xi Jinping si delegatia chineza.


,,Ne-am intalnit intr-un cerc restrans, am avut o discutie sincera si am facut schimb de opinii cu privire la dezvoltarea viitoare a legaturilor ruso-chineze si la consolidarea coordonarii pe scena internationala", a mai spus Putin, adaugand ca urmeaza ,,o examinare detaliata a aspectelor practice ale cooperarii noastre in diverse domenii in cadrul unei intalniri extinse intre delegatiile noastre".


Liderul de la Kremlin i-a spus lui Xi Jinping ca Rusia ,,este capabila sa raspunda cererii tot mai mari a economiei chineze pentru resurse energetice", mentionand ca guvernele celor doua tari au convenit ,,practic" asupra ,,tuturor parametrilor" in legatura cu o doua conducta care sa transporte gaze din Siberia catre China prin Mogolia si ca exista potential pentru dezvoltarea unei rute maritime de nord cu China.


Putin a mai declarat ca Moscova este pregatita sa sprijine afacerile chineze pentru a inlocui companiile occidentale care au parasit Rusia.


,,Sunt convins ca aceasta cooperare a noastra cu mai multe fatete si reciproc avantajoasa va continua sa devina mai puternica si sa se dezvolte dinamic in beneficiul popoarelor tarilor noastre", a afirmat presedintele rus.


La randul sau, Xi Jinping a vorbit despre cooperarea stransa dintre tara sa si Rusia.


,,Cele doua parti trebuie sa imbunatateasca comunicarea si sa coopereze strans, promovand progrese noi si mai mari in cooperarea practica. Sferele de cooperare dintre noi se extind, iar consensul se intareste", a spus liderul de la Beijing.


UPDATE ora 14.24: Presedintele Chinei, Xi Jinping, a ajuns la Kremlin marti, in jurul orei locale 15.20 (14.20 ora Romaniei - n.r.) pentru a doua zi de discutii la nivel inalt cu omologul sau rus Vladimir Putin.


Liderul chinez a a fost primit de presedintele Rusiei, in Sala Sf. Gheorghe de la Kremlin, unde membrii delegatiilor celor doua tari asteptau sa inceapa discutiile, informeaza New York Times.


La intrevedere vor fi prezenti oficiali de rang inalt de la Moscova, inclusiv fostul presedomte Dmitri Medvedev, actual vicepresedinte al Consiliului de Securitate, ministrul de externe Serghei Lavrov, ministrul apararii Serghei Soigu si ambasadorul Rusiei la Beijing.


Cei doi sefi de stat vor participa apoi la o ,,ceremonie de semnare" a unor documente comune, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, fara a oferi detalii despre continutul acestora. Analistii estimeaza ca ar putea fi vorba despre acorduri comerciale, posibil legate de energie.


Xi Jinping si Vladimir Putin se vor adresa apoi pe scurt presei inainte de o cina oficiala de stat care va avea loc marti seara, relateaza Washington Post.


***


Stire initiala: Liderul chinez si-a inceput a doua zi a vizitei in Rusia cu o intalnire cu seful guvernului de la Moscova, in cursul careia Xi Jinping a spus ca l-a invitat pe Vladimir Putin sa viziteze China anul acesta si ca spera ca si premierul rus va putea veni in tara sa ,,cat mai curand posibil".


Presedintele chinez Xi Jinping a fost primit marti, 21 martie, de premierul rus Mihail Misustin, la sediul Guvernului | Foto: Profimedia

Noua runda de discutii intre cei doi sefi de stat are loc in timp ce, la Kiev va ajunge premierul japonez Fumio Kishida, care se va intalni cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Este de asteptat ca cei doi oficiali sa discute despre sprijinul nipon pentru reconstructia Ucrainei.


Luni, Xi Jinping si Vladimir Putin au purtat patru ore si jumatate de discutii, numindu-se unul pe celalalt ,,prieten drag".


In timpul intalnirii, liderul rus s-a declarat deschis sa vorbeasca despre Ucraina si a laudat planul de pace in 12 puncte al Beijingului, plan care este privit cu suspiciune de Occident.


,,Stiti ca suntem intotdeauna gata sa negociem si vom discuta toate aceste chestiuni, inclusiv sugestiile dumneavoastra", a spus Putin.


Reactia SUA si NATO la intalnirea dintre Xi Jinping si Vladimir Putin


In timpul discutiilor pe care& Xi Jinping le-a avut la Moscova cu presedintele rus Vladimir Putin,& secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a facut cateva declaratii pe acesta tema, in cadrul unei conferinte de presa la Bruxelles, potrivit CNN.


,,Nu am vazut nicio dovada ca China livreaza arme letale Rusiei, dar am vazut unele semne ca aceasta a fost o solicitare din partea Rusiei si ca aceasta este o problema care este luata in considerare la Beijing de catre autoritatile chineze", a declarat Jens Stoltenberg reporterilor in cadrul unei conferinte de presa la Bruxelles.


,,China nu ar trebui sa ofere ajutor letal Rusiei. Asta ar insemna sa sprijine un razboi ilegal", a avertizat Stoltenberg.


Luni seara, purtatorul de cuvant al Casei Albe, John Kirby, a reactionat, de asemenea, la discutiile de la Kremlin, spunand ca Xi ar trebui sa-si foloseasca influenta pentru a-l presa pe Putin sa retraga trupele din Ucraina si sa ,,opreasca crimele de razboi". O incetare a focului - care a fost o parte-cheie a propunerii de pace a Chinei publicata luna trecuta - nu ar fi suficienta, a subliniat oficialul american.


,,Suntem ingrijorati ca, in schimb, China va reitera apelurile pentru o incetare a focului care sa lase fortele ruse in interiorul teritoriului suveran al Ucrainei. Si orice incetare a focului care nu abordeaza indepartarea fortelor ruse din Ucraina ar ratifica efectiv cuceririle ilegale ale Rusiei, permitand Rusiei sa-si intareasca pozitiile si apoi sa reia razboiul intr-un moment mai avantajos pentru ei", a spus John Kirby.


Foto: Hepta


Comments