Vulcanul Mauna Loa din Hawaii - localizare, istoria eruptiilor, curiozitati

Vulcanul Mauna Loa din Hawaii - localizare, istoria eruptiilor, curiozitati

Vulcanul Mauna Loa din Hawaii - localizare, istoria eruptiilor, curiozitati


Mauna Loa este considerat cel mai mare si cel mai activ vulcan dintre cei peste 1.500 care exista pe Pamant. Acesta reprezinta un punct de referinta in studiul vulcanologiei, dar si in intelegerea dinamicii interne a Terrei. Situat in arhipelagul Hawaii, vulcanul Mauna Loa nu este doar un simbol al puterii naturii, ci si un obiect de cercetare important pentru stiintele geologice, oferind expertilor vulcanologi oportunitati unice pentru a studia procesele vulcanice si dinamica interna a Pamantului.


Eruptiile acestui vulcan hawaiian, care se intinde pe aproape doua secole si care sunt alimentate de punctul fierbinte de sub placa tectonica Pacifica, sunt un memento constant al fortelor geologice care modeleaza planeta noastra. Daca doresti sa afli mai multe lucruri despre acest vulcan iti prezentam in continuare cele mai interesante informatii si curiozitati despre Mauna Loa, una dintre cele mai fierbinti atractii din arhipelagul Hawaii.


Vulcanul: ce este si de ce se produc eruptii


Termenul de ,,vulcan" se refera la o deschizatura de pe suprafata scoartei Pamantului prin care magma (roca topita), gaze si alte materiale volatile din interiorul acesteia, care sunt mai calde decat mediul inconjurator, sunt expulzate in afara. Cu alte cuvinte, vulcanul este o formatiune geologica care are o forma conica si care este creata prin acumularea de materiale rezultate din eruptia magmei.


Aceasta provine dintr-un focar situat la adancime in manta sau in scoarta unui corp ceresc si iese la suprafata printr-o deschidere denumita ventra vulcanica, noteaza specialistii de la National Geographic.


Magma vulcanica este un amestec lichid alcatuit din minerale topite, gaze si fragmente de diferite roci, iar cand aceasta ajunge la suprafata se numeste lava. Conul vulcanului sau varful se formeaza prin ridicarea scoartei sub presiunea gazelor si a magmei. Materiile topite si incandescente ies la suprafata printr-un crater, care poate avea diverse forme si dimensiuni.


Vulcanii sunt alimentati de activitatea tectonica dintr-o regiune, in special de miscarea placilor tectonice care formeaza crusta terestra. Oamenii din Antichitate credeau ca vulcanii se afla sub controlul zeilor. De altfel, cuvantul ,,vulcan" provine de la Vulcan, care era zeul focului in mitologia romana.


Ce sunt eruptiile vulcanice


Fenomenul prin care magma ajunge la suprafata poarta denumirea de eruptie vulcanica si se produce atunci cand scoarta terestra cedeaza chiar si la cea mai mica presiune. Punctele slabe sunt reprezentate de niste fisuri care isi fac aparitia la nivelul scoartei terestre ori de limitele dintre placile tectonice continentale.


Adeseori, eruptiile vulcanice sunt insotite de miscari seismice, emisii de gaze, nori de cenusa, bombe vulcanice si lava. Acestea sunt de doua feluri: eruptii efuzive si explozive. Cele efuzive sunt acele eruptii silentioase, care scot lava bazaltica la suprafata cu o viteza redusa, in timp ce eruptiile explozive sunt violente, iar in timpul lor materialele vulcanice sunt aruncate in aer pe distante foarte mari.


Aceste eruptii vulcanice pot crea formatiuni geologice impresionante, cum ar fi conurile vulcanice, campiile de lava si craterele. Lava poate fi saraca in silicat si foarte periculoasa pentru persoanele care locuiesc sau se afla in apropiere de vulcan in momentul eruptiei.


Eruptia unui vulcan poate sa debuteze printr-un jet fierbinte de gaze si de vapori de apa, urmat de expulzarea materialelor solide de diferite dimensiuni, dupa care lava poate sa inceapa sa curga sub forma unor torenti ori a unor suvoaie de foc pe marginile craterului. Modul cum poate erupe un vulcan depinde de compozitia lavei si de cantitatile de gaze pe care acesta le contine, mai noteaza sursa citata anterior.


De ce au loc eruptii vulcanice in Hawaii


Situat in Oceanul Pacific, la aproximativ 3.200 de kilometri distanta de continentul nord-american, Hawaii este cel de-al 50-lea stat al SUA, singurul stat-arhipelag. Acesta ascunde un secret intunecat, fiind un loc periculos din punct de vedere geologic deoarece insulele din acest arhipelag s-au nascut din activitatea vulcanica. Placa tectonica a Pacificului din aceasta regiune se deplaseaza continuu spre nord-vest, deasupra punctului fierbinte hawaiian. Pe fondul acestei deplasari continue s-a format lantul de insule hawaiiene, din care fac parte Insula Mare, Maui, Lanai, Molokai, Oahu si Kauai.


Observatorul Mauna Loa

De aceea, aceasta regiune este predispusa la cutremure si, implicit, la eruptii vulcanice pe cele 137 de insule vulcanice care se afla in arhipelagul Hawaii. Placa tectonica a Pacificului este doar una dintre cele 20 de placi tectonice de pe Terra aflate in continua miscare si care sunt responsabile de evenimente geologice precum cutremurele. Oamenii de stiinta cred ca acest punct fierbinte expulzeaza lava de aproximativ 70 de milioane de ani, mai aflam de la National Geographic.


Cum se manifesta eruptiile vulcanice hawaiiene


O eruptie hawaiiana este un tip de eruptie vulcanica in care lava curge din orificiu intr-o eruptie relativ blanda, de nivel scazut, fiind denumita astfel deoarece este caracteristica vulcanilor hawaiieni. De obicei, acestea sunt eruptii efuzive, cu magme bazaltice cu vascozitate scazuta, continut scazut de gaze si temperatura ridicata la nivelul orificiului de ventilatie.


Eruptiile vulcanice din Hawaii produc cantitati foarte mici de cenusa vulcanica si au loc cel mai adesea in cazul unor vulcani cu puncte fierbinti, cum ar fi Kilauea de pe Insula Mare. Eruptiile hawaiiene pot avea loc de-a lungul orificiilor de ventilatie fisurala, asa cum s-aintamplat in timpul eruptiei vulcanului Mauna Loa din 1950.


De asemenea, se pot produce la un orificiu central, cum a fost cazul eruptiei vulcanului Kilauea Iki din 1959, care a creat o fantana de lava inalta de 580 de metri si a format un con de 38 de metri, denumit Pu?u Pua?i. In eruptiile de tip fisura, lava tasneste dintr-o fisura din zona de ruptura a vulcanului si alimenteaza fluxurile de lava care curg in josul pantei.


In cazul eruptiilor cu ventilatie centrala, o fantana de lava poate tasni la o inaltime de 300 de metri sau chiar mai mult, asa cum s-a intamplat in 1986, atunci cand a fost raportata o inaltime de 1.600 de metri in cazul eruptiei vulcanului Mihara de pe insula japoneza Izu Oshima.


Eruptiile din aceasta parte a lumii incep de obicei prin formarea unei fisuri in sol din care apare o perdea de lava incandescenta sau mai multe fantani de lava foarte apropiate. Lava se poate revarsa peste fisura si forma fluxuri de tip ?a?a sau pahoehoe. Atunci cand o astfel de eruptie de la un con central este prelungita, poate forma vulcani de tip scut usor inclinati, ca Mauna Loa, potrivit Wikipedia.


Vulcanul Mauna Loa: localizare, inaltime si etimologie


Mauna Loa este un vulcan activ de tip scut situat in Hawaii, in statul american cu acelasi nume, ceea ce inseamna ca are o panta blanda si o forma circulara. Lava sa este extrem de fluida, ceea ce face ca eruptiile sa fie de obicei linistite si neviolente (eruptii efuzive).


Cea mai recenta eruptie a avut loc in luna noiembrie 2022 si a durat aproximativ doua luni. Vulcanul hawaiian se intinde pe circa 51% din suprafata insulei. Mauna Loa are un volum estimat de 75.000 km3, fiind considerat cel mai mare munte din lume in ceea ce priveste volumul.


Acesta se inalta pana la 4.170 de metri deasupra nivelului marii. Insa, daca inaltimea sa este masurata de la baza care se afla pe fundul Oceanului Pacific, la o adancime de 5.998 metri, Mauna Loa are o inaltime totala de aproximativ 10.168 metri, fiind mai inalt decat toate celelalte insule hawaiiene la un loc. De asemenea, nu este doar cel mai inalt punct din Oceania, ci de pe Pamant.


In limba hawaiiana, Mauna Loa se traduce prin ,,muntele lung". Numele descrie perfect structura vulcanului, care are un profil larg si plat, caracteristic celor de tip scut. Forma sa distinctiva este rezultatul eruptiilor si a curgerilor de lava fluida, care se intind pe distante mari inainte de a se raci si solidifica.


Istoria eruptiilor vulcanului Mauna Loa


In ultimii 3.000 de ani, Mauna Loa a erupt in medie aproximativ o data la 6 ani. Cu toate acestea, dupa prima sa eruptie documentata, in 1843, acest vulcan hawaiian a erupt de de 34 de ori, ceea ce inseamna o eruptie odata la 5 ani, potrivit site-ului Nps.gov. Multe dintre eruptiile sale sunt limitate in caldera de varf Moku'aweoweo, in timp ce altele au fost eruptii de flanc inferior, care s-au produs de-a lungul zonelor de fisuri de nord-est sau de sud-vest.


Parcul Vulcanic National din Hawaii

Aceste doua zone de ruptura sunt foarte active din punct de vedere istoric, trimitand fluxuri catre orasul Hilo in 1984 si, respectiv, South Kona in 1950. In timpul eruptiilor din 1935 si din 1942, avioanele militare americane au aruncat bombe in incercarea (partial reusita) de a devia calea fluxurilor de lava care amenintau orasul Hilo. In timpul eruptiei din 1950, lava a parcurs 24 de kilometri pana la ocean in mai putin de trei ore, distrugand un mic sat din apropiere.


In ultimul secol, o singura persoana a fost ucisa de eruptiile de pe Mauna Loa. In 1924, un privitor a fost ucis de o stanca dislocata de forta eruptiei. Eruptii substantiale au avut loc in 1975, in primavara lui 1984 si la 28 noiembrie 2022, care a fost si ultima. Eruptia de acum patru decenii nu a provocat pierderi de vieti omenesti, iar cea din urma cu doi ani nu s-a soldat cu pagube majore.


Curiozitati despre vulcanul Mauna Loa


Poporul hawaiian considera vulcanul Mauna Loa un loc sacru, care este mentionat in folclorul local si in cultul stramosilor. O eruptie a acestui vulcan are o semnificatie culturala profunda pentru hawaiienii nativi: unii canta, altii se roaga stramosilor, iar altii danseaza traditionalul ,,hula".
Observatorul Mauna Loa, o instalatie de clasa mondiala pentru cercetarea atmosferica, este situat pe versantul nordic al vulcanului, la o inaltime de 3.397 de metri. Instalatia, care strange date inca din anii 1950, a fost inchisa temporar dupa eruptia din 2022, dar acum functioneaza cu energie solara limitata, precizeaza The Travel.
Potrivit estimarilor specialistilor vulcanologi, Mauna Loa a erupt pentru prima data in urma cu circa 700.000 de ani si se pare ca ar fi depasit nivelul marii acum 400.000 de ani, desi rocile cele mai vechi datate nu au mai mult de 200.000 de ani.
Mauna Loa a fost locuit de oameni de mii de ani. Insulele Hawaii au fost locuite pentru prima data de polinezieni in jurul anului 1.000 d.Hr. si au folosit vulcanul pentru a-si cultiva pamanturile si pentru a-si obtine apa.
Pe masura ce placile tectonice continua sa se miste foarte incet, Mauna Loa va trece peste hotspot-ul geologic hawaiian si va deveni in cele din urma un vulcan stins. Se crede ca va ramane activ pentru inca 500.000 pana la un milion de ani.&

Citeste si despre Vulcanul Etna - localizare, istoria eruptiilor, curiozitati!


Comments