Wikipedia se confrunta cu o criza existentiala. O poate salva generatia Z?

Wikipedia se confrunta cu o criza existentiala. O poate salva generatia Z?

Wikipedia se confrunta cu o criza existentiala. O poate salva generatia Z?


Infiintata in 2001, Wikipedia este ,,batrana" dupa standardele internetului. Dar rolul pe care il joaca in cunoasterea colectiva a lumii ramane uimitor. Continutul din enciclopedia de internet gratuita apare in orice, de la lucrari de liceu pana la rezumate ale motoarelor de cautare. & Google& sau ChatGPT se bazeaza foarte mult pe Wikipedia, desi rareori crediteaza site-ul in raspunsurile lor, relateaza The Guardian.


Aici consta insa problema: pe masura ce vizibilitatea Wikipedia scade, redusa la& simple date de instruire& pentru aplicatiile AI, isi pierde, de asemenea, vizibilitatea in mintea cititorilor si a potentialilor contribuitori, spune Stephen Harrison, jurnalist de tehnologie si autorul cartii The Editors, un roman inspirat de Wikipedia.


Cand cineva observa un subiect care este prost descris pe Wikipedia, s-ar putea simti motivat sa-l corecteze. Dar acest impuls dispare atunci cand eroarea vine printr-un rezumat AI, unde sursa informatiilor nu este clara.


La Katowice, Polonia, la conferinta anuala Wikimania de luna trecuta, multi dintre vorbitori au evidentiat modul in care Wikipedia se confrunta cu o amenintare existentiala de a disparea in obscuritate sau de degradare.


Dar s-a vorbit si despre o solutie care ar putea ajuta la asigurarea viitorului Wikipedia, sau cel putin la prevenirea disparitiei sale premature: recrutarea mai multor editori mai tineri din generatia Z (persoane nascute intre 1997 si 2012) si cresterea gradului de constientizare a acestora cu privire la cat de larg este utilizat continutul Wikipedia pe internet.


Wikipedia functioneaza pe un model de voluntari neplatiti si independenti care creeaza, actualizeaza si intretin continutul. Editorii ocazionali pot face modificari stilistice minore unei pagini, in timp ce altii dedica timp substantial crearii de articole cu drepturi depline.


Un numar semnificativ de colaboratori Wikipedia sunt deja din generatia Z;& conform unui sondaj din 2022& , aproximativ 20% dintre editorii Wikipedia au varste cuprinse intre 18 si 24 de ani. Desi acest lucru reflecta aproximativ populatia globala, exista o dorinta clara de a creste acest procent.


Una dintre problemele semnalate este ca smartphone-ul, dispozitivul preferat de acces la internet al generatiei Z, nu este un instrument usor de editat Wikipedia. Chiar si cei mai priceputi nativi digitali considera ca este frustrant sa editeze enciclopedia pe un ecran mic.


Exista si exceptii, potrivit lui Stephen Harrison. Hannah Clover, o canadianca in varsta de 22 de ani, a fost cea mai tanara castigatoare a premiului ,,Wikimedianul anului" la Wikimania de luna trecuta.


De asemenea, se intampla sa fie o pasare rara: o wikipediana extrem de prolifica, ce a facut mai mult de 75% din editarile ei folosind dispozitive mobile. Multe dintre acestea au fost editari pe care le-a facut din mers, in timp ce facea naveta cu autobuzul sau in pauzele de schimb la fostul ei loc de munca, de la McDonald's.


Pentru Clover, adaugarea la enciclopedia globala a ajutat-o sa aiba sentimentul unui scop in viata. ,,Servirea de inghetata oamenilor nu este chiar un efort de schimbare a lumii", a declarat Clover, care a recomandat imbunatatiri ale aplicatiei mobile Wikipedia, inclusiv capacitatea de a crea articole noi si un editor vizual care nu necesita abilitati de codare.


Un alt obstacol in calea atragerii colaboratorilor generatiei Z e ca Wikipedia de astazi este pur si simplu mai bine sedimentata. Steven Pruitt este o legenda Wikipedia, cu cel mai mare numar de editari facute pe Wikipedia in limba engleza.


Acum, la varsta de 40 de ani, Pruitt& a spus ca atunci cand a inceput editarea in urma cu 20 de ani, a simtit un teritoriu neexplorat: avea o libertate semnificativa de a crea articole noi. Astazi, cu atat de multe pagini deja existente, exista mai putine oportunitati de a adauga continut nou.


Asta inseamna ca generatia Z trebuie sa abordeze Wikipedia nu ca un Vest Salbatic captivant, ci ca o institutie pe care se poate imbunatati treptat.


Cu toate acestea, este mai greu pentru noii editori sa-si gaseasca drumul. Generatiile anterioare au inceput adesea prin a face mici modificari, cum ar fi remedierea greselilor de scriere sau detectarea vandalismului, dar in prezent, multe dintre aceste sarcini sunt gestionate de instrumente automate.


Fara puncte de intrare clare, noii editori se pot scufunda in editarea de articole mai controversate, unde un singur pas gresit ar putea declansa reactii dure.


Ca si altii din generatia ei, Clover s-a nascut dupa infiintarea Wikipedia, asa ca imaginea ei mentala a unei enciclopedii este modelata mai mult de Wikipedia decat de rafturile de Encyclopaedia Britannicas legate cu piele.


Generatia Z versus inteligenta artificiala


Aceasta diferenta generationala se extinde la normele de comunicare. Clover si colegii ei se angajeaza adesea pe platforme de chat precum Discord, in timp ce unii wikipediani mai in varsta prefera sa pastreze discutiile limitate la paginile de discutii ale Wikipedia, unde conversatiile sunt mai concentrate si mai putin sociale.


Clover considera ca oferirea mai multor oportunitati de interactiune sociala este cruciala pentru construirea unui sentiment de comunitate si a scopului comun in randul editorilor tineri. Dupa cum a spus ea: ,,Cand esti tanar, poti simti ca tot ceea ce faci se duce intr-un gol masiv."


In timp ce diferitele generatii pot gasi, in cele din urma, un teren comun, relatia viitoare dintre editorii umani si AI ramane incerta. Va inlocui inteligenta artificiala in cele din urma pe voluntarii umani? Sa speram ca nu.


Din fericire, generatia Z nu pare inclinata sa predea imediat Wikipedia inteligentei artificiale. In timpul unei& dezbateri online& de anul trecut despre daca editorii Wikipedia ar trebui sa incorporeze continut generat de chatbot, cativa tineri contribuitori au cerut prudenta, subliniind modul in care modelele de limba mari produc adesea erori si nu citeaza cu acuratete sursele.


Si dincolo de deficientele AI, exista un mare beneficiu uman pentru participarea sporita a tinerilor la cea mai importanta platforma de cunostinte din lume. Fiind o generatie, in general, foarte cinica in ceea ce priveste mass-media si institutiile, contributia la Wikipedia ii permite sa isi canalizeze preocuparile in ceva constructiv.


Generatia Z poate avea inca o multime de critici la adresa institutiilor vechi precum Wikipedia, dar cel putin se va implica, a conchis Stephen Harrison.


Foto: Hepta


Comments