Zelenski a vizitat o fabrica de armament, dupa ce a ajuns in SUA / Ce asteptari au ucrainenii de la...

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski si-a inceput luni vizita in SUA, unde urmeaza sa isi prezinte,,planul pentru victorie", context in care ucrainenii se asteapta la mai mult sprijin intr-o etapa cruciala a razboiului, precum si la mai multa claritate din partea aliatului lor cheie cu privire la dimensiunea angajamentului acestuia, scrie, intr-o analiza, agentia spaniola de presa EFE, potrivit Agerpres.

Urmatoarele luni vor fi decisive, a subliniat presedintele ucrainean la sosirea lui in Statele Unite, unde intentioneaza sa discute planul sau cu presedintele Joe Biden si cu cei doi candidati la presedintie – vicepresedinta in exercitiu Kamala Harris si fostul presedinte republican Donald Trump -, precum si cu liderii altor tari care participa la Adunarea Generala a ONU.

Zelenski sustine ca Ucraina stie ce trebuie sa faca pentru a invinge Rusia si a obtine o pace justa, bazata pe restabilirea integritatii sale teritoriale si pe garantii de securitate.

,,Acest razboi nu se poate termina decat cu o pace justa, multumita eforturilor internationale. Planul victoriei Ucrainei se va afla pe masa tutror aliatilor nostri", a afirmat Zelenski, intr-un mesaj publicat pe reteaua de socializare X.

,,Obiectivul este consolidarea Ucrainei si apararea intregului nostru popor", a mai scris liderul de la Kiev.

Dupa ce a sosit in SUA, Zelenski a vizitat o fabrica de armament in Pennsylvania, care produce obuze de 155 de milimetri, foarte folosite de Ucraina impotriva fortelor ruse, noteaza AFP.

,,Mi-am inceput vizita in Statele Unite exprimandu-mi recunostinta fata de toti angajatii fabricii", a mai afirmat el, in mesajul de pe reteaua X. ,,In acest fel de loc, vezi cu adevarat ca lumea democratica poate invinge", a adaugat Zelenski.

Cu toate acestea, intrebarea daca hotararea aliatilor este egala cu vointa ucrainenilor de a lupta, care persista in pofida tuturor dificultatilor acumulate in cei peste doi ani si jumatate de razboi, ramane deschisa pentru multi in Ucraina.

,,Americanii trebuie sa formuleze clar obiectivul principal al sprijinului lor pentru Ucraina. Odata ce acest lucru va fi cunoscut, toate celelalte, instrumentele necesare pentru realizarea lui, vor deveni clare", a declarat, pentru EFE, Oleksandr Merejko, presedintele Comisiei pentru afaceri externe din Rada Suprema (parlamentul ucrainean).

In opinia acestuia, sintagma des utilizata de sustinere a Ucrainei ,,atat timp cat este necesar" are in continuare putina substanta.

SUA ar putea pune capat indoielilor prin reafirmarea angajamentului lor fata de punerea in aplicare a formulei de pace ucrainene, a precizat Merejko, deputat din partea partidului de guvernamant ,,Slujitorul Poporului".

,,Depindem de aliatii nostri"

Intarzierile frecvente in livrarea armelor promise au dus la o dezamagire crescanda in randul ucrainenilor cu privire la credibilitatea partenerilor lor.

Multi dintre ei au asteptari moderate in ceea ce priveste cresterea sprijinului militar dupa vizita lui Zelenski in SUA, desi exista speranta ca operatiunea ucraineana in regiunea rusa Kursk si reactia relativ moderata a Rusiei, in contrast cu amenintarile sale nucleare, ar putea determina Washingtonul sa actioneze mai rapid si cu mai multa indrazneala.

In pofida unor progrese, Occidentul nu si-a mobilizat suficient industria militara pentru a-si face vizibil pe campul de lupta din Ucraina imensul sau avantaj economic fata de Rusia, afirma Mikola Bielieskov, analist militar la Institutul ucrainean pentru studii strategice.

Expertul citat nu este sigur daca Zelenski va reusi sa elimine diferentele ce persista in viziunile cu privire la sfarsitul razboiului pe care Ucraina si guvernul SUA le-au avut de la inceputul invaziei ruse.

In timp ce Ucraina continua sa aspire la restabilirea completa a integritatii sale teritoriale si infrangerea militara a Rusiei, aliatii sai isi definesc obiectivul prin prezervarea Ucrainei ca stat, a explicat Bielieskov, intr-un interviu acordat portalului „Militarnii”.

,,Intrucat depindem de aliatii nostri, viziunea lor este importanta si determina ce arme si alte resurse primim", a subliniat expertul citat.

Kievul vrea sa aiba ,,mana libera" in ceea ce priveste utilizarea rachetelor cu raza lunga de actiune

Daca Occidentul nu isi sporeste sprijinul, atunci Ucraina va ramane concentrata pe reducerea potentialului de razboi al Rusiei prin atacarea depozitelor de munitie rusesti si a altor obiective militare, apreciaza analistul ucrainean Ivan Kiricevski.

Capacitatea de a utiliza rachete occidentale cu raza lunga de actiune impotriva teritoriului inamic ar fi deosebit de utila in acest context, spune el.

Desi SUA au ezitat mult timp sa ridice aceasta restrictie, decizia ar putea fi luata de presedintele Joe Biden dupa alegeri, la final de mandat, cand va avea in sfarsit ,,mana libera", completeaza Oleksandr Merejko.

,,Sper ca in curand sa dea dovada de curaj politic", isi exprima speranta deputatul ucrainean.

In opinia acestuia, acum nu este momentul de discutat ce se va intampla daca Washingtonul refuza sa sprijine planul pentru victorie al lui Zelenski.

,,Nu ne putem permite sa avem un plan B, deoarece ar arata ca nu suntem suficient de increzatori in victoria si supravietuirea noastra", mai afirma parlamentarul ucrainean.

Urmariti cele mai recente evolutii ale razboiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

Comments