Zile de FOC pentru Romania. Incepe noua cursa pentru Schengen, in 2023 - Fata in fata cu Austria, la...

Joi si vineri, 26-27 ianuarie, se desfasoara primul Consiliu Justitie-Afaceri Interne, informal, iar pe ordinea de zi nu apare subiectul aderarii Schengen, insa a fost inclusa problema migratiei. Exact problema pe care o invoca Austria cand se opune aderarii Romaniei.

Chiar daca nu este pe agenda, problema aderarii Schengen poate fi ridicata de Romania la Consiliul JAI de maine, ca si la Consiliul JAI din luna martie, acest an.

Intre timp, un europarlamentar roman cere anchetarea Austriei si Olandei in Parlamentul European, relateaza Realitatea PLUS. Eugen Tomac cere ca Austria si Olanda sa explice in PE de ce nu respecta legislatia europeana, implicit si Tratatul Schengen, pentru ca Bulgaria si Romania nu au fost acceptate. Acesta spune ca este necesara o dezbatere pe tema extinderii Schengen in Comisia LIBE si a folosirii arbitrare a votului in Consiliul UE.

Consiliul JAI - 26-27 ianuarie 2023

Agenda primei zile, pentru Afaceri Interne, include migratia si azilul, pentru reducerea presiunii migratiei ilegale catre UE prin intermediul unei cooperari eficiente cu tarile terte in materie de politica de returnare. Ministrii vor fi invitati sa discute o componenta-cheie a politicii UE in materie de migratie - necesitatea de intoarcere eficienta si functionala a migrantilor si modul in care se poate utiliza pe deplin mecanismul de parghie a vizelor. De asemenea, un alt punct pe agenda este lupta impotriva crimei organizate. Pe 26 ianuarie vor fi prezentate informatii de la Coordonatorul pentru combaterea terorismului (CTC UE) privind dialogul de securitate interna cu Ucraina.

Pe 27 ianuarie, ministrii de justitie vor aborda cooperarea judiciara si lupta impotriva criminalitatii organizate, rolul Eurojust in sprijinirea coordonarii investigatiilor de catre autoritatile nationale, precum si asupra unui nou instrument pentru transferul procedurilor penale. Legat de razboiul din Ucraina, procurorii suedezi pentru crime de razboi si Eurojust vor sustine o prezentare, urmata de o discutie privind urmarirea penala a crimelor internationale in Ucraina. Ministrul ucrainean al justitiei, Denis Malyuska, va participa prin videoconferinta.

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a anuntat ca va depune o noua actiune la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, daca nu se va corecta votul din 8 decembrie 2022.

,,Guvernele roman si bulgar trebuie sa actioneze in mod coordonat si eficient. Este limpede ca in spatiul Schengen putem si trebuie sa intram doar impreuna. Olanda se opune accesului Bulgariei, iar aceasta decizie ne afecteaza in mod direct si pe noi. Prin urmare, consider ca, daca pe 26 ianuarie, la Consiliul JAI, nu avem o concluzie si un calendar asumat de corectare a votului discriminatoriu din 8 Decembrie 2022, atunci singura si cea mai rapida cale de a intra in spatiul Schengen ramane actiunea la Curtea de Justitie a Uniunii Europene", a afirmat Eugen Tomac.

Despre dezbaterea cat mai urgenta pe tema extinderii Schengen in Comisia LIBE si a votului arbitrar dat de cele doua state, Eugen Tomac sustine ca ministrii de Interne din Austria si Olanda trebuie chemati ,,sa raspunda in fata Comisiei de ce au votat impotriva unitatii europene, trebuie sa explice de ce au sanctionat Romania si Bulgaria in timp ce ele insele au primit recomandari pentru deficiente in aplicarea legislatiei Schengen".

URMATORII PASI din 2023 PENTRU ADERAREA LA SCHENGEN

26-27 ianuarie - Consiliul JAI (sedinta informala, ordine de zi: migranti)

9-10 februarie - Consiliul European

9-10 martie - Consiliul JAI (sedinta formala)

8-9 iunie Consiliul JAI (sedinta formala)

Sursa: Realitatea PLUS

Comments