Ziua Europei 2022. Iohannis: Amenintarea Rusiei la adresa securitatii euroatlantice poate ramane o r...

"Ziua Europei ne gaseste anul acesta intr-un context complet redefinit. Dupa provocarea majora a pandemiei de COVID-19, traim in aceste zile realitatea razboiului la granitele Uniunii Europene, care a generat cea mai mare criza umanitara din Europa de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Traim vremuri fara precedent in existenta Uniunii, cand este pusa la incercare insasi capacitatea noastra de a ne apara valorile fundamentale, centrate in jurul conceptului pe care s-a cladit constructia europeana: pacea.

Mentinerea pacii a reprezentat constanta Europei ultimelor decenii, o garantie a stabilitatii care ne-a permis sa atingem un nivel de prosperitate fara precedent la nivelul Uniunii. In 2022, marcam 15 ani de la momentul istoric al aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, optiune asumata si sustinuta la nivelul intregii societati. Beneficiile acestei alegeri sunt palpabile astazi pentru progresul natiunii noastre pe termen lung, statutul de stat membru al UE oferind cadrul unui parcurs ireversibil de progres democratic, de dezvoltare economica si sociala, de solidaritate si angajament activ la constructia proiectului european", se arata in mesajul presedintelui Klaus Iohannis.

"Din pacate, unda de soc a razboiului neprovocat si ilegal declansat de Federatia Rusa impotriva Ucrainei, in vecinatatea imediata a Romaniei, ne pune in fata unei realitati radical diferite de cea in care am actionat pana in prezent.

Astazi, consecventi spiritului si modelului democratic european, suntem datori sa dovedim aceeasi constiinta vizionara pe care au avut-o personalitatile fondatoare ale Uniunii. Cuvintele lui Robert Schuman rasuna acum mai vii ca oricand: ,,Pacea mondiala nu poate fi asigurata fara a face eforturi creatoare proportionale cu pericolele care o ameninta".

Pentru a ne ridica la inaltimea misiunii noastre, este necesara o adaptare rapida, o regandire a modului in care punem in slujba obiectivelor noastre resursele de care dispunem si o ajustare a prioritatilor de actiune la marile provocari contemporane", mai spune Iohannis.

"In consonanta cu aceasta viziune, la un deceniu si jumatate de la aderare, Romania este un membru capabil sa contribuie activ cu solutii, punand in beneficiul comun al Europei punctele sale forte.

Amenintarea Federatiei Ruse la adresa securitatii euroatlantice poate ramane o realitate pentru anii urmatori. Europa trebuie sa devina mai puternica, mai vocala, mai capabila si astfel mai bine pregatita, prin consolidarea cooperarii transatlantice, dezvoltarea interoperabilitatii capabilitatilor si mobilizarea eforturilor in deplina complementaritate cu NATO. Uniunea trebuie sa ofere un sprijin sustinut pentru intarirea rezilientei Ucrainei, a Republicii Moldova si a Georgiei, care se confrunta cu provocari dramatice pentru securitatea si stabilitatea lor. Sprijinul si sustinerea partenerilor din Balcanii de Vest ramane, de asemenea, o prioritate, a mai spus ;eful statului.

"In acelasi timp, trebuie sa investim mai multa atentie si resurse adecvate pentru a consolida capacitatea de a gestiona provocarile complexe ale prezentului si viitorului, care depasesc sfera militara conventionala si se extind la spatiul cibernetic si la amenintari de tip hibrid. Totodata, pregatirea pentru un viitor sigur presupune si investitii semnificative in educatie si dezvoltarea aptitudinilor digitale, dar si mobilizarea efortului comun la nivel national pentru a avea un mediu sanatos. Provocarea asigurarii securitatii alimentare va reclama o actiune eficienta in directia reducerii dependentelor la nivelul Uniunii Europene, dar si pentru sprijinirea Ucrainei si a tarilor celor mai vulnerabile.

Criza actuala a relevat si necesitatea intaririi securitatii energetice a Uniunii Europene. Valorificarea resurselor din Marea Neagra, investitiile in noile tehnologii in domeniul energiei nucleare si in producerea de energie regenerabila, precum si demersurile de consolidare a conectivitatii energetice vor permite Romaniei sa contribuie activ la eforturile europene in materie, asumand un rol de pol regional de securitate energetica.

Actualul razboi este si unul indreptat impotriva tuturor principiilor si valorilor europene care constituie esenta si liantul constructiei europene - democratia, statul de drept si drepturile fundamentale. Lectiile invatate din istoria noastra ne-au aratat ca, in absenta principiilor democratice, nu poate fi asigurat un viitor stabil, prosper si pasnic.

La 15 ani de la aderare, natiunea noastra demonstreaza ca este dinamica, profund pro-europeana, capabila de empatie, compasiune, spirit de sacrificiu si a interiorizat pe deplin solidaritatea, respectul pentru demnitatea umana si protejarea drepturilor omului. Iar entuziasmul tinerilor romani, nucleul vibrant al societatii noastre, va fi forta motrice a urmatoarei etape de dezvoltare a Romaniei europene.

La multi ani, Europa!

La multi ani, Romania!", se mai arata in mesajul presedintelui Iohannis.

Comments