Ziua Femeii, pe 1 Martie sau 8 Martie? Iata cand se sarbatoreste, de fapt, in Romania Ziua Mamei

Ziua Femeii, pe 1 Martie sau 8 Martie? Iata cand se sarbatoreste, de fapt, in Romania Ziua Mamei

Ziua Femeii nu se sarbatoreste pe 1 MARTIE, ci pe 8 MARTIE si este o zi in care femeile sunt recunoscute pentru realizarile lor, fara a tine cont de diferentele nationale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice. In Romania, Ziua Mamei a fost declarata sarbatoare publica incepand din 2010 si este sarbatorita in prima duminica a lunii mai.

Toate doamnele si domnisoare asteapta ziua de 8 martie deoarece aceasta este o sarbatoare dedicata lor. Unii spun ca 8 martie este Ziua femeii, altii spun ca este Ziua mamei, in tot cazul este vorba despre o sarbatoare dedicata reprezentantelor sexului frumos.

Ce a reprezentat ziua de 8 martie in istorieZiua Internationala a Femeii este sarbatorita in fiecare an pe data de 8 martie pentru a comemora atat realizarile sociale, politicile si conditiile economice ale femeilor, cat si discriminarea si violenta care isi fac inca simtita prezenta in multe parti ale lumii. Ziua Internationala a Femeii a fost adoptata in 1977, printr-o rezolutie a Adunarii Generale a ONU. ONU a sarbatorit pentru prima data Ziua internationala a femeii pe 8 martie, in 1975 -- Anul international al femeii.

In prezent, Ziua Internationala a Femeii este sarbatorita in mai multe tari ale lumii, iar in unele dintre acestea este considerata chiar zi libera. Iata care sunt tarile in care se sarbatoreste data de 8 martie: Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croatia, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia. In China, femeile au dupa-amiaza libera de 8 martie.

Ziua Femeii nu a fost intotdeauna pe data de 8 martiePutini oameni stiu ca Ziua mamei se serbeaza inca de pe vremea grecilor antici. In fiecare primavara, ei o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor. Sarbatoarea dateaza din timpul legendelor despre zeii Olimpului, cand grecii au inchinat zeitei Cybele, zeita pamantului si mama tuturor zeilor, festivalul Hilaria desfasurat de pe 15 pana pe 18 martie, conform libertatea.ro. Legenda zeitei Cybele a fost preluata si in mitologia romana, iar cultul ei prin urmare sarbatorit in calendarul roman.

Mai tarziu, in Anglia anilor 1800, a fost mentionata Duminica mamei, serbata in a patra duminica de la inceperea Postului Pastelui. Cu aceasta ocazie, oamenii aveau o zi libera, se faceau vizite, iar mamele primeau prajituri. Acest obicei a primit numele ,,mersul la colindatul mamei" si in acea zi fiecare mama din Regat primea o prajitura traditionala, apoi mamele le dadeau copiilor binecuvantarea.

Pentru prima data, Ziua femeilor a fost sarbatorita pe data de 28 februarie 1909 in New York, in amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor, conform wikipedia.org. Aceasta greva a avut loc in anul 1908. In ciuda a ceea ce s-a pretins mai tarziu, pe data de 8 martie nu a avut loc de fapt nici o greva.

In august 1910, cu ocazia Internationalei Socialiste reunita la Copenhaga, activista socialista germana Luise Zietz impreuna cu colega ei Clara Zetkin propun sarbatorirea zilei internationale a femeii. Pe atunci, insa nu s-a specificat o data anume. Ziua internationala a femeii a fost sarbatorita pentru prima data anul urmator, in 19 martie 1911. Incepand cu anul 1913, femeile din Rusia au sarbatorit ziua femeii in ultima duminica din februarie. In anul 1917, ultima duminica din februarie conform calendarului pe stil vechi a coincis cu ziua de 8 martie pe stil nou. Femeile din Sankt Petersburg au declansat o greva prin care au cerut incheierea Primului Razboi Mondial, sfarsitul rationalizarii alimentelor si abolirea dinastiei tariste.

8 Martie 2017. Dupa '89, in Romania Ziua Mamei este inlocuita cu Ziua FemeiiDupa Revolutia din 1989, in Romania, notiunea de ziua mamei este inlocuita cu ziua femeii. Orice femeie asteapta cu nerabdare ziua femeii, zi in care iti doreste sa fie rasfatata atat de iubit, sot, cat si de copii, rude si chiar colegi. Este ziua in care femeia este sau ar trebui sa fie ridicata pe piedestalul unei regine, sa primeasca flori in semn de respect si multumire.

8 Martie 2017. Democratia si tranzactia au facut ca pretentiile sa creasca. De la flori s-a ajuns la cadouri cat mai costisitoare si mai extravagante: bijuterii, parfumuri, excursii si sejururi in strainatate prin care barbatii incearca sa-si exprime dragostea fata de femeia din viata lor. Mai mult, emanciparea si independenta financiara a femeilor au impus ca ,,moda" de ziua femeii, participarea la spectacole de striptease masculin sau la ,,petreceri intre fete".

8 martie este sarbatoare oficiala in tari precum: Afganistan, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, China, Croatia, Cuba, Georgia, Guinea, Eritrea, Kazakhstan, Kirgizstan, Laos, Macedonia, Madagascar, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tajikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam si Zambia, insa este sarbatorita si in alte state, precum Chile, Serbia sau Bulgaria.

8 Martie 2017. Ziua Internationala a Femeilor in Vest, simbolizeaza emanciparea femeii, fiind instituita pentru a promova drepturile acestora si egalitatea cu barbatii. Pe de alta parte, sarbatoarea este perceputa ca o mostenire comunista, in estul Europei.

8 Martie 2017. In tarile baltice pe 8 Martie este Ziua MameiIn tarile baltice, de 8 martie se pune mai mult accent pe Ziua mamei, sarbatoare marcata prin oferirea de daruri si flori acestora.

Conotatia politica din Rusia a disparut, iar felicitarile de 8 martie sunt oferite femeilor din intreaga tara.

In Italia, de 8 martie sunt organizate reuniuni despre afirmarea drepturilor femeilor, a sigurantei acestora la locul de munca, a sanatatii.

Barbatii din Italia, ofera de 8 martie femeilor mimoze galbene. Mimozele galbene si ciocolata sunt daruri oferite frecvent si femeilor din Rusia si Albania, in ziua de 8 martie .

In Portugalia si nu numai, femeile sarbatoresc seara zilei de 8 martie in oras, in grupuri formate numai din femei.

Femeile din Pakistan celebreaza in fiecare an, pe data de 8 martie, luptele acestora pentru drepturile femeii si incercarile de natura culturala sau religioasa, prin care au trecut acestea.

In Romania si Bulgaria, se pastreaza obiceiurile de dinainte de caderea comunismului, cand de 8 martie, de Ziua Mamei, copiii faceau cadouri mamelor, bunicilor, invatatoarelor si profesoarelor.

8 Martie 2017. In Romania, Ziua Mamei a fost declarata sarbatoare publica incepand din 2010 si este sarbatorita in prima duminica a lunii mai.

Traditii si obiceiuri de 8 MartieData de 8 martie este asociata cu primavara, iar unul dintre principalele simboluri ale acestei zile sunt florile. Se spune ca ,,mascota" internationala a Zilei femeii este laleaua. Aceasta reprezinta un simbol al primaverii si trebuie sa fie oferita femeilor de ziua lor.

Se spune ca fetele care poarta martisorul in perioada 1-9 martie vor avea noroc tot anul.

Data de 8 martie este dedicata mai mult mamelor in tarile baltice. Ele primesc cadouri si flori. In Rusia, conotatia politica a disparut, iar de 8 martie toate femeile din tara primesc flori.

In Italia, de 8 Martie sunt organizate reuniuni pe tema afirmarii drepturilor femeilor, a sigurantei acestora la locul de munca, a sanatatii. In aceasta zi, barbatii din Italia ofera femeilor mimoze galbene. Mimozele galbene si ciocolata sunt cadouri oferite frecvent si femeilor din Rusia si Albania.

In Portugalia si nu numai, femeile sarbatoresc seara zilei de 8 Martie in oras, in grupuri formate numai din reprezentante ale sexului frumos. Femeile din Pakistan celebreaza in fiecare an, luptele acestora pentru drepturile femeii si incercarile de natura culturala sau religioasa prin care au trecut acestea, conform alba24.ro.

In China, pe 8 martie, femeile se bucura de o dupa-amiaza libera. In aceasta zi, barbatii daruiesc flori si mici cadouri femeilor din viata lor - sotiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor si colegelor.

In Romania si in Bulgaria se pastreaza obiceiurile de dinainte caderii comunismului. In acele vremuri, de 8 Martie, de Ziua Mamei, copiii le faceau cadouri mamelor, bunicilor, invatatoarelor si profesoarelor.

Traditia spune ca nu trebuie sa te certi cu mama ta sau cu femeie iubita in aceasta zi de sarbatoare pentru ca acest lucru ar putea aduce ghinion.

Comments