Ziua internationala a cafelei – cand se sarbatoreste una dintre cele mai populare bauturi din lume

Ziua internationala a cafelei – cand se sarbatoreste una dintre cele mai populare bauturi din lume

Ziua internationala a cafelei – cand se sarbatoreste una dintre cele mai populare bauturi din lume


Ziua internationala a cafelei este un eveniment dedicat cafelei si iubitorilor acestei bauturi, dar si oamenilor implicati zilnic in procesul de producere a acesteia. Este sarbatoarea care promoveaza cafeaua si care atrage atentia asupra exploatarii intr-un mod responsabil a acetstui produs. Vezi cand este ziua internationala a cafelei, dar si ce curiozitati interesante exista despre cafea, una dintre cele mai consumate bauturi.


Pe data de 1 octombrie, in fiecare an se sarbatoreste ziua internationala a cafelei. Este o zi dedicata pasionatilor aromei, dar si oamenilor care se implica zilnic in procesul de producere, de la fermierii care o culeg, pana la specialistii in prajire, proprietarii magazinelor care o comercializeaza cafeaua si implicit pana la consumator.


Ziua internationala a cafelei

Statele membre ale OIC (Organizatia Internationala a Cafelei) au hotarat in martie 2014 sa organizeze o zi speciala pentru aceasta ocazie, iar asta sa fie pe 1 octombrie in 2015. Aceasta zi a coincis si cu cea de-a 115-a sesiune a ICC(Consiliul International al Cafelei), dar si cu primul GFC (Forum global al cafelei).


Descopera ce beneficii are consumul de patrunjel


Originea cafelei

Originara din Africa de Est, Etiopia, de acolo de unde i-a fost si preluat numele, cafeaua a fost raspandita rapid intai de arabi, apoi de turci si mai tarziu de europeni, acestia din urma s-au extins in zonele lor de cultura, Asia, America si chiar Oceania si au contribuit la raspandirea obiceiului foarte popular astazi, acela de a bea cafea.


Conform documentelor aparute, primele plante de cafea au fost aduse pe coastele Marii Rosii din Africa si a fost considerata initial aliment. Boabele crude de cafea erau macinate si prin amestecarea cu grasimea animala se obtinea o pasta care era modelata sub forma de bile, iar acestea erau consumate de razboinicii tribului in timpul luptelor pentru a avea mai multa energie.


Ziua Internationala a cafelei - zi sarbatorita pe 1 octombrie

Cele mai vechi informatii cu privire la consumul de cafea dateaza din secolul al XV-lea, din Yemen, Peninsula Arabica. Atunci, boabele de cafea au fost pentru prima data prajite si consumate intr-un mod asemanator celui de astazi.


In prezent, Brazilia este tara aflata pe primul loc in lume din punct de vedere al productiei boabelor de cafea, mai exact intr-o productie de o treime din totalul cafelei produse la nivel mondial.


Originea denumirii provine din regiune Koffe, din podisul Etiopiei, acolo unde au fost descoperite pentru prima data plantele de cafea, iar mai tarziu au fost introduse in lumea araba. Cafeaua este produsa in peste 50 de tari de pe glob, dupa Brazilia, principalul producator este Vietnam, Columbia, Indonezia si Mexic.


Stii care sunt beneficiile consumului de chimen?


Ziua internationala a cafelei - Curiozitati despre cafea
Boabele negre de cafea provin dintr-un fruct a carei culoare este rosu aprins.
Dupa petrol, cafeaua este cea mai vanduta marfa.
Daca este consumata intre orele 09:30 si 11:30, cafeaua este mult mai eficienta si energizanta pentru organism.
In intreaga lume, in fiecare zi sunt consumate, in medie, 2,5 miliarde de cesti de cafea.
Cei mai mari consumatori de cafea sunt olandezii. Acestia consuma in jur de 2,4 cesti de cafea pe cap de locuitor, zilnic.
Principalul compus amar din cafea nu este cafeina, ci si antioxidantii.
Cafeaua neagra, fara lapte ori alte ingrediente, nu contine calorii.
In antichitate, cafeaua era denumita "vinul Arabiei".
In lume exista aproximativ 50 de specii de cafea, dar cafeaua comerciala se prepara din doua tipuri: arabica sau robusta.
Cafeaua nu are gustul atat de puternic precum mirosul, deoarece saliva injumatateste aroma.
O ceasca de cafea contine mai multi antioxidanti decat o ceasca cu suc de struguri.
Cafea -una dintre cele mai consumate bauturi din lume
Boabe de cafea arabica
Cafea - beneficii pentru organism
Curiozitati despre cafea

Beneficiile consumului de cafea

Cafea este o bautura energizanta care contine mai multe substante nutritive precum vitamine, minerale si antioxidanti, nutrienti de care organismul are nevoie pentru a se mentine sanatos.


Afla ce beneficii are consumul de scortisoara


Consumul de cafea sporeste nivelul de energie din corp

Acest lucru sta la baza cafeinei din compozitie, stimulent care, odata ajuns in sange, pleaca spre creier si neutralizeaza o substanta neurotransmitatoare cu functie inhibatoare din creier, numita adenozina. Acest lucru face ca, functiile cognitive ale creierului, atat memoria, cat si vigilenta si timpii de reactie sa se imbunatateasca semnificativ.


Scade riscul aparitiei cirozei ficatului

Consumul zilnic de cafea poate ajuta organismul sa se fereasca de ciroza ficatului in proportie de 80%. Nu este recomandat consumul exagerat de cafea, insa o cafea pe zi poate functiona ca un pansament pentru ficat.


Cafeaua inlatura durerile de cap

Consumul de cafea ajuta la stimularea creierului sa produca mai multa dopamina si serotonina, iar asta face ca organismul sa reactioneze mai bine si mai eficient in fata factorilor de stres, respectiv in fata durerii.


Sprijina sistemul imunitar

Cafeaua este bogata in antioxidanti si sprijina organismul in lupta cu radicalii liberi. Astfel, consumul zilnic de cafea apara organismul de boli si incetineste imbatranirea.


Faciliteaza oxigenarea sangelui si respiratia

Cafeaua dilateaza tractul respirator si permite patrunderea aerului in plamanii. Este o bautura care poate calma simptomele astmului, dar si a altor afectiuni respiratorii similare.


Cafeaua reduce riscul de boli neurologice

Cafeaua este asociata cu un risc redus de boli neurologice precum boala Alzheimer sau Parkinson. Substantele din compozitia cafelei ajuta si la functionarea optima a functiei neurologice si a sistemului imun.


Cand devine nociv consumul de cafea

Mai mult de 300 de miligrame de cafea pe zi poate duce la insomnii, nervozitate si palpitatii cardiace. Cafeaua consumata dupa pranz poate perturba somnul, iar asta poate duce la un risc crescut de a dezvolta afectiuni cronice pe termen lung.


Cafeaua devine nociva si daca este consumata in cantitati exagerate impreuna cu lapte condensat si zahar. Aceste ingrediente suplimentare cresc aportul de calorii si nivelul de grasimi saturate din organism.


Sursa foto: Shutterstock.com


Comments