Ziua Mondiala a Apei / In razboi, apa murdara este mai periculoasa pentru copii decat violenta (UNIC...

Copiii sub 15 ani au şanse de trei ori mai mari să moară de boli din cauza lipsei apei curate şi a salubrităţii decât în violenţe în ţările aflate în conflict, a declarat vineri Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), relatează Reuters.

Cei mai vulnerabili sunt copiii mai mici de 5 ani, care au de 20 de ori mai multe şanse să moară de boli decât în violenţe, se arată într-un raport UNICEF, publicat cu ocazia Zilei Mondiale a Apei.

Astfel, copiii mor de boli legate de diaree, precum holera, atunci când conflictul restricţionează accesul la apă curată, se arată în raport.

Cercetările au analizat consecinţele asupra sănătăţii a apei improprii consumului pentru copiii din 16 ţări aflate în prezent în conflict, între care Myanmar, Afganistan şi Yemen.

"În aceste conflicte - şi alte situaţii de urgenţă - furnizarea rapidă de apă curată şi salubritate reprezintă o problemă de viaţă şi de moarte", afirmă raportul.

UNICEF a raportat 85.000 de decese provocate de boli diareice din cauza apei şi a condiţiilor de igienă improprii la copii în perioada 2014-2016, comparativ cu aproape 31.000 de decese din cauza violenţelor, citând Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

"Nu este surprinzător", a declarat Tomas Jensen din cadrul organizaţiei Medici fără Frontiere (MSF) pentru Fundaţia Thomson Reuters.

"Ei sunt adesea cei cu cel mai mare risc, mai ales copiii mici care nu au dezvoltat imunitate la bacteria care poate provoca boala diareică", a spus el.

Bolile legate de diaree sunt cea de-a doua principală cauză de deces în cazul copiilor sub 5 ani, provocând deshidratare, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA.

Cei mai vulnerabili la deshidratare sunt copiii şi sugarii, care pierd fluide mai repede decât adulţii şi nu îşi pot exprima nevoile, spun experţii.

În Yemen, care s-a confruntat cu una dintre cele mai grave epidemii de holeră din istoria recentă, o treime dintre cazuri au fost copii sub 5 ani, potrivit OMS.

Raportul UNICEF a menţionat câteva excepţii, spunând că în Irak şi Siria copiii sub 15 ani au mai multe şanse de a muri din cauza violenţelor, la fel ca şi copiii sub 5 ani din Siria şi Libia.

Metodele de luptă din aceste ţări, bombardarea aeriană a zonelor urbane, minele terestre şi muniţiile neexplodate expun copiii la un risc crescut, a spus un purtător de cuvânt al UNICEF. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Moise, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)

Citiţi şi:

* Ziua mondială a apei

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comments