ZIUA PRIETENIEI – Sarbatoreste-o cu cel apropiat, fa-i un dar sau trimite-i un mesaj! Ce semnifica b...
ZIUA PRIETENIEI. Un concept vechi de când lumea şi o sărbătoare nouă care celebrează, la iniţiativa ONU, începând din anul 2011, valoarea şi importanţa prieteniei în viaţa tuturor. Astăzi, în Europa şi în SUA, se trimit cărţi poştale sau mesaje scrise, se fac mici daruri sau se oferă flori, dar în cele mai multe locuri sărbătoarea înseamnă pur şi simplu să te afli în compania prietenilor, să găteşti pentru ei ori să-i inviţi la masă, să faci anume prăjituri sau să cânţi împreună cu ei.
Prietenia, de la cărţile poştale, la Facebook şi Twitter
Ideea de a celebra prietenia a apărut în istorie cel puţin de două ori.
Primul a fost americanul Joyce Hall, fabricantul de cărţi poştale Hallmark, care prin anii 1920, a promovat ideea propunând ca în fiecare an, în 2 august, să se trimită prietenilor acest fel de felicitări. Ideea a plăcut în general şi afacerile companiei Hallmark Cards au prosperat, deşi au fost şi critici care au privit ideea doar ca pe o scorneală comercială a lui Hall pentru a-şi creşte vânzările în timpul sezonului mort, între Sf.Valentin şi Crăciun.
Criticile s-au înteţit în timpul crizei economice când oamenii nu mai aveau bani pentru astfel de cheltuieli frivole şi ideea de a sărbători astfel Ziua Prieteniei a eşuat.
Unele comunităţi au continuat însă să sărbătorească prietenia în 2 august şi de aceea, în anul 1935, Congresul Statelor Unite a hotărît ca în fiecare an prima duminică din august să fie Ziua Prieteniei.
Urmând popularitatea evenimentului anual din SUA, şi alte ţări au adoptat-o şi sărbătoarea a ajuns până în India.
Prin anii 1950, Dr. Artemio Bracho din Paraguay a lansat ideea unei Cruciade Mondiale a Prieteniei, formată pentru prima dată în 1958 şi adoptată rapid şi de alte ţări din America de Sud.
Cruciada, de fapt o fundaţie care promovează prietenia şi camaraderia între oameni, indiferent de rasă, culoarea pielii sau religie, a celebrat de atunci constant Ziua Prieteniei în 30 iulie şi a făcut un lobby intens pe lângă ONU pentru a internaţionaliza sărbătoarea.
Şi, vă vine să credeţi sau nu, în 1998 celebrul personaj Winnie the Pooh, simpaticul ursuleţ din filmele de desene animate, a fost acreditat ca Ambasador al Prieteniei pe lângă Naţiunile Unite chiar la propunerea doamnei Nane Annan, soţia lui Kofi Annan, secretarului general al ONU la acea vreme.
În cele din urmă, în aprilie 2011, ONU a recunoscut valoarea ideii şi a adoptat în mod oficial Ziua Internaţională a Prieteniei, invitând toate statele membre să o sărbătorească în concordanţă cu cultura şi obiceiurile locale, naţionale sau regionale, inclusiv prin activităţi educaţionale şi de conştientizare a valorii relaţiilor de prietenie în viaţa tuturor.
Cum marcăm Ziua Prieteniei
În general, în Europa şi în SUA, se trimit cărţi poştale sau mesaje scrise, se fac mici daruri sau se oferă flori, dar în cele mai multe locuri sărbătoarea înseamnă pur şi simplu să te afli în compania prietenilor, să găteşti pentru ei ori să-i inviţi la masă, să faci anume prăjituri sau să cânţi împreună cu ei.
Unii tineri îşi oferă reciproc brăţara prieteniei, utilizată de altfel ca simbol în Asia şi în Orientul Mijlociu de mai multe secole.
Iată cum se poate face o brățară pentru prietenii cei mai buni:
Brăţara are valoare sentimentală şi, prin culorile din care este ţesută, arată prietenului cât de special este pentru cel care i-o dăruieşte.
Roşu este asociat cu energie, forţă şi putere, ca şi galbenul care sugerează în plus şi căldura prieteniei; verdele îndeamnă la bună dispoziţie şi speranţă; albastru înseamnă şi el speranţa, dar şi protecţie şi încredere, iar violet şi bleu sunt chiar culorile prieteniei şi dorinţei de interacţiune cu ceilalţi.
De când mulţi îşi fac un întreg univers de prieteni online prin reţelele de socializare, se trimit ca linkuri de prietenie imagini sau filmuleţe haioase, bancuri scurte, animale nostime, se postează mesaje pe Facebook sau se dă un simplu like sau share la postările prietenilor.
Şi telefonul a rămas la modă, căci nimic nu se compară cu o convorbire între prietenii aflaţi la mare distanţă.
În orice dată şi în orice fel ar fi sărbătorită, în compania celor dragi, online, prin corespondenţă sau telefon, prietenia trăieşte prin loialitate, sinceritate şi încredere şi nu are graniţe de timp sau spaţiu şi de aceea cel mai bun fel de o celebra este a menţine mereu viu spiritul ei.
De ce să existe o Zi internațională a prieteniei?
Ziua internaţională a prieteniei este o iniţiativă care urmează propunerii făcute de UNESCO şi care a fost preluată de Adunarea Generală a ONU în 1997.
Atunci, prin Rezoluţia A/RES/52/13, s-a definit cultura păcii ca un set de valori, atitudini şi comportamente care resping violenţa şi depun eforturi pentru prevenirea conflictelor prin abordarea cauzelor lor profunde, scrie site-ul un.org.
Pentru a marca această zi, ONU încurajează guvernele, organizaţiile internaţionale şi ale societăţii civile să organizeze evenimente sau să inţieze acţiuni care contribuie la eforturile comunităţii internaţionale de a promova dialogul între culturi prin solidaritate, înţelegere reciprocă şi reconciliere. În special tinerii, ca viitori lideri, sunt chemaţi să se implice în activităţile comunităţilor care includ culturi diferite şi să promoveze înţelegerea şi respectul pentru diversitate.
Când lăcomia ia locul grijii pentru viitorul sănătăţii planetei şi a locuitorilor săi, când ataşamentul fanatic faţă de o ideologie nu ţine cont de nici un cost şi când oamenilor le sunt violate drepturile, pentru că sunt consideraţi mai puţin egali cu alţii, moştenirea umanităţii este trădată, iar bunăstarea viitoare, în pericol… În această Zi internaţională a prieteniei, să preţuim şi să cultivăm cât mai multe relaţii calde cu putinţă, pentru a ne îmbogăţi viaţa şi consolida viitorul – se spune în mesajul secretarului general ONU Ban Ki-moon, adresat cu ocazia Zilei internaţionale a prieteniei din 2016.
Sursa info
Comments