China, suspectata de un atac cibernetic contra Ministerului britanic al Apararii. Informatiile cauta...


Un atac cibernetic a vizat programul de salarizare a militarilor britanici, a anuntat guvernul Regatului Unit, care suspecteaza China de aceasta operatiune rau intentionata, relateaza France-Presse, potrivit news.ro.


Hackerii au cautat informatii despre numele si detaliile bancare ale membrilor fortelor armate, precum si ale veteranilor britanici. Unele informatii contineau si adrese personale, precizeaza postul de televiziune Sky News.


Presa britanica scrie ca Londra suspecteaza Beijingul ca s-ar afla in spatele acestui atac cibernetic.


Marti dimineata, ministrul britanic al muncii Mel Stride a declarat ca nu poate spune ca Beijingul este intr-adevar responsabil. ,,Este o ipoteza", a adaugat el.


Guvernul chinez reprezinta o ,,provocare istorica", iar ,,ochii nostri sunt larg deschisi", a subliniat ministrul britanic.


Conducerea de la Beijing a reactionat rapid si vehement. ,,Comentariile facute de politicienii britanici in cauza sunt un nonsens total. China s-a opus intotdeauna cu fermitate tuturor tipurilor de atacuri cibernetice si le-a reprimat intotdeauna cu fermitate", a sustinut purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian.


Potrivit presei britanice, autoritatile de la Londra au descoperit atacul cibernetic in ultimele zile. Tinta nu era o baza de date a Ministerului Apararii, ci cea a unei terte parti.


Mel Stride da asigurari ca hackerii nu au obtinut informatii dorite. ,,Ministerul Apararii a actionat foarte rapid pentru a scoate din functiune baza de date" vizata de atac, a spus el.


Ministrul apararii Grant Shapps se va adresa Parlamentului pe aceasta tema in cursul zilei de marti, dar nu este de asteptat sa indice un responsabil anume. El va avertiza insa asupra pericolelor pe care le reprezinta spionajul cibernetic, informeaza BBC.


In opinia alesului Tobias Elwood, fost militar si fost presedinte al comisiei parlamentare de aparare, acest act rau intentionat a avut toate caracteristicile unui atac cibernetic comis de chinezi. ,,tintirea numelor personalului (militar - n.r.) si a datelor bancare indica spre China. Este posibil sa fie parte a unui plan, parte a unei strategii", a spus el intr-o interventie la BBC.


Acuzatiile de spionaj, inclusiv cibernetic, la adresa Beijingului s-au inmultit in ultimii ani. La sfarsitul lunii martie, Marea Britanie si SUA au acuzat China ca se afla in spatele mai multor atacuri cibernetice impotriva institutiilor lor publice.


Vicepremierul britanic Oliver Dowden a denuntat ,,doua atacuri cibernetice malitioase" asupra Parlamentului de la Londra, in 2020 si 2021, vizand alesi critici fata de regimul de la Beijing si Comisia Electorala a Regatului Unit. ,,Aceasta este ultima dintr-o serie de activitati ostile ale Chinei, vizand inclusiv institutiile democratice si parlamentari din Marea Britanie si din alte tari", a declarat el atunci.


Atacul asupra Comisiei Electorale a permis accesul la serverele care contin, printre altele, copii ale registrelor electorale cu date despre 40 de milioane de alegatori.


Beijingul a respins si aceste acuzatii, catalogandu-le drept ,,total nefondate".


Premierul Rishi Sunak a declarat apoi ca Regatul Unit va face ,,tot ce este necesar" pentru a-si asigura securitatea si a se proteja in fata ,,provocarii istorice" reprezentate de o China ,,din ce in ce mai asertiva".


Comments