167 de spioni de top rusi, deconspirati cu ajutorul informatiilor publice. Unde si prin ce metode au...

Pentru a evita suspiciunile, agentii rusi si-au luat slujbe la ambasade, au lucrat ca jurnalisti si in organizatii culturale. Totul, pentru a avea acoperire pentru scopul lor real, si anume acela de a se infiltra in organizatii pentru a raspandi dezinformare legat de Ucraina. Acest lucru s-ar fi intamplat inaintea debutului invaziei din 24 februarie 2022, relateaza Ziare.com, care citeaza Kyiv Post.

Potrivit lui Artem Starosiek, directorul general al agentiei Molfar OSINT, descoperirea identitatilor celor mai de top spioni ai Rusiei a inceput cu un pont: cineva a predat o baza de date cu posibili angajati ai Serviciului rus de informatii externe.

Starosiek a explicat ca, desi spionii actionau in secret, "unele lucruri nu pot fi ascunse nici macar de catre spioni. Mai ales, atunci cand trebuie sa faca cel putin unele activitati publice in timp ce actioneaza ca diplomati".

Suspiciunile s-au transformat in confirmari, intrucat cei de la Molfar au reusit sa localizeze numerele de telefon ale presupusilor spioni si sa le verifice, cu ajutorul unor roboti, in Telegram. Acolo, detectivii au actionat rapid pentru a localiza alte baze de date, atat publice, cat si private, care sa permita confirmarea ulterioara a cazului.

Combaterea spionilor rusi din Europa este esentiala pentru Ucraina, explica Starosiek, deoarece acestia au fost agenti trimisi sa actioneze ca destabilizatori in "tarile lor gazda si la nivel international", mai arata sursa citata.

Comments