Fereste-te de bancomatele care prezinta astfel de probleme. 5 detalii care ar trebui sa te puna in garda

Fereste-te de bancomatele care prezinta astfel de probleme. 5 detalii care ar trebui sa te puna in garda

Fereste-te de bancomatele care prezinta astfel de probleme. 5 detalii care ar trebui sa te puna in g...

Chiar daca poti gestiona o mare parte din finantele tale digital prin telefoanele mobile, uneori poti avea nevoie sa folosesti bani lichizi, prin urmare sa apelezi la un bancomat. Cu toate acestea, expertii financiari atrag atentia ca nu intotdeauna este recomandat sa obtii bani in acest fel. Iata cand sa eviti sa scoti bani de la bancomat.

1. Fanta de card slabita sau subreda sau dispozitive suspecte atasate la bancomat

Daca observi ceva neobisnuit la un bancomat, evita sa-l utilizezi. Aceste semne pot include o "fanta pentru carduri slabita sau deteriorata" sau chiar "dispozitive suspecte atasate la ATM", ne sfatuieste Doug Carey, analist financiar autorizat si proprietar al WealthTrace.

,,Acestea ar putea fi semne ale unor dispozitive de skimming de carduri pe care infractorii le folosesc pentru a va fura informatiile despre carduri", explica specialistul.

2. Bancomatul va cere de doua ori sa introduceti codul PIN

Bailey Schramm, consilier financiar la BizReport, spune ca un alt semn al unei potentiale escrocherii ar putea aparea in timpul tranzactiei.

,,Daca un bancomat va solicita sa introduceti PIN-ul de doua ori, ar putea insemna un dispozitiv de skimming", spune ea. ,,Introducerea PIN-ului de doua ori ar putea sa le dea acces la contul vostru. Daca intampinati aceasta solicitare, anulati tranzactia si raportati problema la banca."

3. Bancomatul se afla intr-o zona slab luminata

,,Bancomatele din zonele cu vizibilitate redusa atrag infractorii", avertizeaza analistul financiar Tom Koestermen. O astfel de pozitionare pte supune riscului de a fi jefuit, plu, din cauza slabei liuminari, ai putea sa nu observi diverse aparate atasate bancomatului.

,,Cautati un bancomat intr-o zona bine luminata, cu camere de supraveghere", recomanda specialistul. ,,Infractorii nu ataca de obicei in zonele foarte luminate de teama de a nu fi prinsi".

4. Bancomatul pare sa aiba probleme tehnice

Daca constati ca bancomatul pe care intentionezi sa-l utilizezi pare sa aiba probleme de functionare, s-ar putea sa ai tentatia sa incerci totusi sa-l folosesti. Cu toate acestea, conform sfatului lui Michael Hammelburger, consultant financiar si director executiv al The Bottom Line Group, este recomandat sa eviti aceasta situatie.

,,Ar putea exista o problema cu aparatul care distribuie numerar sau proceseaza tranzactiile, ceea ce ar putea duce la erori sau la pierderea de fonduri", avertizeaza el. ,,Daca intampinati dificultati tehnice cu un bancomat, este absolut necesar sa va anuntati imediat banca."

5. Bancomatul nu se afla in reteaua bancii care a emis cardul

Poate exista tentatia de a utiliza din cand in cand un bancomat care nu este parte a retelei bancii tale, deoarece este mai comod. Cu toate acestea, conform afirmatiei lui Fred Winchar, expert in finante si CEO al MaxCash, acesta este considerat "cel mai important motiv" pentru a nu utiliza un anumit bancomat.

,,Comisioanele de la ATM pot ajunge pana la 5 dolari pe retragere si esti lovit atat de comisioanele de la ATM, cat si de cele de la banca ta pentru ca folosesti un aparat din afara retelei", avertizeaza Winchar, potrivit bestlifeonline.com. ,,Asa ca mergeti la un bancomat care este in retea sau mergeti la banca dumneavoastra."

Acest lucru este cu atat mai important de retinut atunci cand calatoresti in strainatate, potrivit lui Jason Skinrood, un expert financiar certificat si ofiter de credite cu peste 19 ani de experienta in domeniu.

,,In cazul bancomatelor dintr-o tara straina, este posibil sa fiti supusi unor comisioane suplimentare, fluctuatiilor cursului de schimb si altor riscuri", explica Skinrood.

Comments