18 lucruri pe care nu le stiai despre uleiul de masline - Cand nu trebuie sa fie folosit - Este peri...

Uleiul de masline contine grasimi bune si trebuie consumat, daca este posibil, doar crud.Uleiul de masline se foloseste la gatit, in industria cosmetica, la prepararea medicamentelor sau a sapunurilor. Este utilizat in toata lumea, fiind considerat o sursa bogata de grasimi mononesaturate.Acest ulei natural are proprietati antiinflamatorii si antimicrobiene care pot imbunatati aspectul si senzatia pielii tale, facand-o mai moale, mai neteda si mai sanatoasa in general, precum si redand un par sanatos, printre alte beneficii. Mai multe boli, printre care cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul, artrita sau chiar obezitatea sunt generate de inflamatia cronica. Iar uleiul de masline are capacitatea de a reduce inflamatia, sustin cercetatorii. Ulei de masline - Compozitie Uleiul de masline poate poate fi obtinut prin extragere chimica sau mecanica din masline. Extragerea chimica presupune, asa cum este si evident, folosirea diversilor solventi chimici pentru separarea uleiului de restul componentelor ale maslinelor. Extragerea mecanica este, la randul ei, de doua feluri: prin presare la cald sau la rece. Prin procedeul de presare la rece se pastreaza cel mai bine nutrientii din masline. Uleiul de masline poate fi rafinat sau nu, insa prin rafinare isi pierde multi dintre nutrienti. Cel mai sanatos este uleiul de masline brut, nerafinat, cu o aroma intensa de masline si cu o aciditate mai ridicata.

Grasimile sanatoase din masline sunt extrase pentru a produce ulei de masline, una dintre componentele cheie ale dietei mediteraneene incredibil de sanatoase. Aproximativ 14% din ulei sunt grasimi saturate, in timp ce 11% sunt polinesaturati, cum ar fi acizii grasi omega-6 si omega-3. Dar acidul gras predominant in uleiul de masline este o grasime mononesaturata numita acid oleic, care reprezinta 73% din continutul total de ulei.

Ulei de masline - Beneficii

1. Uleiul de masline scade nivelul colesterolului Cercetarile din ultimii ani au demonstrat ca un consum de grasime nu duce in mod neaparat la probleme de sanatate. O dieta din care nu lipsesc grasimile mononesaturate, precum cele din uleiul de masline, pot scadea nivelul LDL (colesterolul rau). 2. Uleiul de masline reduce pericolul dezvoltarii unor boli ale inimii - mentine sanatatea inimii Acidul oleic, principalul acid gras din ulei masline, este asociat cu imbunatatirea sanatatii inimii. Poate regla nivelul colesterolului si poate proteja colesterolul LDL (rau) de oxidare. Mai mult, unele studii observa ca maslinele si uleiul de masline pot reduce tensiunea arteriala. Adaugarea uleiului de masline in salate poate scadea riscul de a te confrunta cu boli de inima. Potrivit unor studii la care au participat peste 7000 de oameni au aratat ca o dieta cu ulei de masline este asociata cu o reducere cu pana la 30% a riscului de boli cardiovasculare. 3. Scazi in greutate cu ulei de masline ,,Consumul de grasimi nu te ingrasa?", este usor sa tragi o asemenea concluzie gresita intr-o perioada in care oamenii sunt bombardati de produse ,,sarace in grasimi". Adevarul este ca intre consumul de ulei si scaderea in greutate exista o legatura. Acest lucru este datorat proprietatilor sale de a induce satietatea. Dovada este un studiu realizat de catre Universitatea Harvard desfasurat tinp de 18 luni. Astfel, s-a stabilit ca persoanele care au consumat in mod moderat grasimi mononesaturate (precum cele din uleiul de masline) au pierdut in jur de 4kg in vreme ce oamenii care au avut o dieta bazate pe produse cu un continut scazut in grasimi au acumulat aproape 3kg. 4. Uleiul de masline reduce sansele de a te imbolnavi de diabet Dieta cu ulei de masline scade riscul de diabet. In plus, salata asezonata cu acest ulei arata mult mai delicios. De asemenea, bolnavii de diabet isi pot imbunatati nivelul zaharului din sange printr-o dieta mediteraneana. 5. Uleiul de masline scade tensiunea arteriala Tensiunea arteriala marita creste semnificativ riscul de atac cerebral, atac de cord si moarte. Tocmai de aceea este importanta prezenta uleiului de masline in alimentatie. Datorita acidului oleic scade atat tensiunea sistolica cat si cea diastolica. 6. Uleiul de masline reduce riscul de cancer Consumul de ulei de masline poate ajuta la prevenirea unor forme de cancer, precum cel de la sani. In acelasi timp, consumul de margarina creste riscul dezvoltarii cancerului de san. De asemenea, uleiul de masline scade posibilitatea de a te confrunta cu cancer la tractul digestiv si respirator. 7. Mentine sanatatea oaselor

Osteoporoza se caracterizeaza prin scaderea masei osoase si a calitatii osoase. Ratele osteoporozei sunt mai scazute in tarile mediteraneene decat in restul Europei, ceea ce duce la speculatii ca maslinele ar putea proteja impotriva acestei afectiuni Unii dintre compusii vegetali gasiti in uleiul de masline s-au dovedit a ajuta la prevenirea pierderii osoase in studiile efectuate pe animale.

8. Are proprietati antioxidante si antiinflamatoare

Studiile au demonstrat ca antioxidantii dietetici va reduc riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inima si cancerul. Maslinele sunt bogate in antioxidanti, cu beneficii pentru sanatate, de la combaterea inflamatiei pana la reducerea cresterii microorganismelor.

9. Are proprietati antibacteriene

Uleiul de masline contine numerosi nutrienti care pot inhiba sau distruge bacteriile daunatoare.Una dintre acestea este Helicobacter pylori, o bacterie care traieste in stomac si poate provoca ulcere stomacale si cancer de stomac. Studiile au aratat ca uleiul de masline extravirgin combate opt tulpini ale acestei bacterii, dintre care trei sunt rezistente la antibiotice.

Cand nu trebuie folosit uleiul de masline Atunci cand sunt preparate mancaruri la temperaturi inalte, uleiul de masline nu trebuie sa se afle printre cele folosite. Acest tip de ulei are punctul de ardere intre 185-210 grade Celsius. Iar cand atinge acest punct, compusii benefici din uleiul de masline incep sa se degradeze, iar compusii care s-ar putea forma ar putea afecta sanatatea. Utilizarile uleiului de masline 1. Lustruieste mobila Mobila si alte elemente din lemn capata un luciu deosebit daca le freci cu ulei de masline si putin suc de lamaie. Foloseste o carpa moale si rezultatul va fi fantastic. 2. Indeparteaza vopseaua Daca ai zugravit prin casa si te-ai murdarit pe piele de vopsea, uleiul de masline iti sare in ajutor. Freaca putin ulei de masline pe piele, asteapta cateva minute ca sa actioneze, apoi spala-te cu apa si sapun. 3. Unge balamalele Daca ai o usa care scartaie, uleiul de masline este tot ce ai nevoie. Unge balamalele buclucase si vei scapa de zgomotul iritant. Procedeaza la fel si cu lantul de la bicicleta sau alte constructii din metal. 4. Balsam pentru obiectele din piele Obiectele din piele vor recapata o noua lumina daca le ungi cu ulei de masline. Pune ulei intr-un recipient cu pulverizator si stropeste hainele sau obiectele din piele patate. Rezultatul se va vedea imediat. ULEIUL DE MASLINE; FOLOSIT IN COSMETICA 5. Demachiant natural Machiajul poate fi indepartat usor cu ajutorul uleiului de masline. Si nu doar ca scoate machiajul, insa hraneste pielea si le scapa de neplaceri pe femeile alergice la produsele de demachiat. 6. Balsam pentru par Uleiul de masline hidrateaza si inmoaie parul. O lingurita de ulei de masline este suficienta pentru ,,tratament". Maseaza parul cu uleiul apoi lasa-l sa actioneze 20 de minute. Repeta saptamanal procedeul si vei tine la distanta matreata si vei indeparta chimicalele din sampoane si produsele de styling. 7. Exfoliator pentru corp Amesteca ulei de masline cu zahar tos si maseaza-ti corpul si fata. Atentie sa nu apesi prea tare pentru a nu afecta pielea. Mai poti adauga suc de lamaie, miere si cateva picaturi de ulei esential. 8. Hidrateaza pielea fara sa blocheze porii Uleiul de masline hidrateaza intensiv pielea, insa, spre deosebire de produsele cosmetice hidratante, acesta nu are efectul de blocare a porilor. Sursa: sfatulparintilor.ro

Comments