2024 - anul austeritatii bugetare. Fara vouchere de vacanta si ore suplimentare, la unii angajati de...

Pensiile majoreaza cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024, iar salariile de baza ale personalului platit din fonduri publice vor creste cu 5% de la aceeasi data, exceptie facand personalul din invatamant care va beneficia de o majorare de 20% in doua transe, potrivit proiectului de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2024, publicat miercuri.

Totodata, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se va compensa numai cu timp liber corespunzator, cu anumite exceptii prevazute de lege.

Pe de alta parte, anul viitor vor primi vouchere de vacanta si indemnizatie de hrana numai functionarii publici cu un venit sub nivelul unui plafon de 8.000 lei net/lunar. Valoarea voucherului de vacanta creste de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectati functionarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanta.

Sporul de conditii vatamatoare (sporul de antena) a fost stabilit la 15% din salariul de baza dar nu mai mult de 1.500 lei brut/luna pentru toate domeniile de activitate din sectorul bugetar.

Proiectul de act normativ prevede, de asemenea, desfiintarea posturilor vacante, diminuarea ponderii functiilor publice de conducere in totalul functiilor la nivel ordonator principal de credite de la 12% la 8% si limitarea functiilor de conducere la maximum 10% pentru celelalte categorii de personal bugetar.

De asemenea, pentru constituirea unui serviciu este nevoie de minimum 10 posturi de executie, pentru o directie sunt necesare minimum 20 de posturi de executie, iar pentru constituirea unei directii generale minimum 35 de posturi de executie.

Functiile de demnitate publica de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepresedinte si a functiilor de demnitate publica asimilate acestora ar trebui sa se reduca cu cel putin 25%.

Indemnizatia pentru activitatea de liber profesionist, cuantumul indemnizatiilor acordate membrilor Academiei Romane, drepturi pentru recunoasterea meritelor personalului participant la actiuni militare, misiuni si operatii pe teritoriul sau in afara teritoriului statului roman sunt mentinute la nivelul acordat/cuvenit pentru luna decembrie 2023 la fel ca si rentele viagere prevazute in Legea educatiei fizice si sportului nr. 69/2000.

Pentru anul viitor, pentru deficitul bugetar a fost stabilita o limita de 5% din PIB, iar pentru cheltuielile de personal un plafon de 8,5% din PIB, in timp ce pentru anul 2025 pentru soldul bugetar a fost stabilita o limita de -4,7% din PIB, iar pentru cheltuielile de personal un plafon de 8% din PIB.

Comments