25 aprilie 1974, inceputul democratiei in Portugalia

25 aprilie 1974, inceputul democratiei in Portugalia

25 aprilie 1974 marcheaza, fara indoiala, inceputul democratiei in Portugalia. Prin urmare, anul acesta, se celebreaza 50 de ani de la cel mai important eveniment din istoria statului portughez: Revolutia Garoafelor. Singura lovitura de stat militara din Europa care a inlaturat un regim dictatorial prin mijloace pasnice.

Mihaela Toader in dialog cu Leonidio Paulo Ferreira, directorul celui mai important cotidian portughez, Diario de Noticias despre Revolutia Garoafelor din Portugalia

Mihaela Toader - Domnule Leonidio Paulo Ferreira, ce semnificatii istorice si culturale reprezinta pentru poporul portughez Revolutia Garoafelor, astazi? Si, ce a insemnat aceasta revolutie pentru cei care au trait-o acum 50 de ani, potrivit marturiilor istorice ale vremii?

Leonidio Paulo Ferreira* - Ceea ce s-a intamplat in Portugalia la 25 aprilie 1974 a inceput ca o lovitura de stat militara si s-a transformat intr-o revolutie. Armata dorea sfarsitul razboiului colonial si sfarsitul dictaturii, iar oamenii au iesit in strada si au cerut libertate si democratie.

Revolutia a fost pasnica pentru ca aproape nimeni nu a vrut sa apere dictatura. Si, cand garoafele rosii au fost oferite soldatilor, acestia le-au pus in tevile pustilor iar toata lumea a inteles ca nu trebuia sa fie atacuri asupra populatiei.

Trebuia sa fie o zi fericita, nu trebuia sa fie o zi trista, sangeroasa. Aveam trei ani si nu imi amintesc de ziua aceea frumoasa. Dar datorita revolutiei, razboiul din Africa s-a incheiat si tatal meu a putut sa se intoarca din Mozambic, unde lupta de doi ani. Exista multe dezbateri despre semnificatia zilei de 25 aprilie 1974, dar a fost, fara indoiala, inceputul constructiei unei Portugalii moderne.

Dictatura dorea sa mentina un imperiu cand nici Anglia, nici Franta nu reusisera sa faca acest lucru. Oliveira Salazar si mai tarziu Marcelo Caetano au tinut Portugalia blocata in trecut. In cele din urma, a fost posibil sa ne gandim la un viitor mai bun, sa construim o societate mai prospera si mai corecta in libertate.

Mihaela Toader - Ce manifestari importante dedicate acestui eveniment au loc in aceasta perioada la Lisabona, in general, in Portugalia? Cum sunt percepute de societatea portugheza?

Leonidio Paulo Ferreira - Dupa revolutie au fost excese. Au fost cei care au visat la o democratie in stil occidental, dar au fost si cei care si-au dorit o tara comunista. Partidul Comunist Portughez a avut prestigiul de a fi fost marea forta care a contestat dictatura. Si a oferit mult sprijin pentru muncitorii din Lisabona si zonele invecinate precum, si pentru muncitorii agricoli din Alentejo. A fost si cel mai bine organizat partid.

Datorita influentei sale asupra Miscarii Fortelor Armate, a existat un moment in procesul revolutionar in care se parea ca Portugalia este destinata sa inlocuiasca o dictatura cu alta, dar la 25 aprilie 1975, la exact un an de la revolutie, au avut loc alegeri pentru adunarea constituanta. Au fost primele alegeri libere din istoria Portugaliei. Barbatii si femeile au putut vota. S-a inregistrat o participare la vot de peste 90%.

Partidele moderate au castigat, Partidul Socialist al lui Mario Soares primind cele mai multe voturi, ulterior acesta a devenit prim-ministru. Cateva luni mai tarziu, pe 25 noiembrie 1975, s-a impus armata moderata, condusa de generalul Ramalho Eanes, care avea sa devina primul presedinte ales. Soares si Eanes au consolidat democratia si apartenenta la CEE, asa cum era numita atunci UE, care a devenit obiectivul principal al Portugaliei.

Politica de destindere din 1975 dintre SUA si URSS a lucrat si impotriva proiectului de putere al comunistilor portughezi. Destinul Portugaliei, membru fondator al NATO, urma sa fie o democratie occidentala. A fost dorinta marii majoritati a portughezilor. Toate sarbatorile reflecta aceasta realitate. Si sunt sarbatori oficiale dar si multe initiative populare in toata tara si chiar in diaspora portugheza.

Mihaela Toader - In Romania, anul acesta se implinesc 35 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989 si, spre deosebire de Revolutia Garoafelor, a fost singurul eveniment din tarile est-europene in care regimul comunist a cazut printr-o revolutie sangeroasa. Insa, Revolutia din Decembrie 1989 a deschis poporului roman idealurile de libertate si democratie. Ce a deschis Revolutia Garoafelor pentru Portugalia din punct de vedere politic si social? Cum a fost perceputa de poporul portughez Revolutia din Decembrie 1989 in Romania?

Leonidio Paulo Ferreira - Revolutia portugheza a deschis Portugaliei o lume cu totul noua. Inainte, desi avea colonii in Africa si Asia, Portugalia era izolata. Noua Portugalie democratica s-a dezvoltat mult. Sanatatea si educatia s-au imbunatatit foarte mult. Si a fi parte a Uniunii Europene a fost esential pentru succesul tarii.

Cand comunismul a fost rasturnat in Europa de Est, multi portughezi si-au dat seama ca oamenii din acea parte a continentului doreau si ei libertate si ca exista entuziasm pentru noul val de democratizare.

In cazul Romaniei, executia lui Nicolae Ceausescu in ziua de Craciun a impresionat oamenii. Cred ca la acea vreme revolutia romana nu era privita cu acelasi optimism ca si alte revolutii vecine. Dar de-a lungul timpului s-a confirmat ca si in Romania se construieste o democratie. Si oricine a vizitat Romania, ca si mine, poate vedea multe puncte comune.

Continuarea pe: https://bucurestiivechisinoi.ro/2024/04/un-interviu-despre-revolutia-garoafelor-din-portugalia-cu-leonidio-paulo-ferreira-directorul-celui-mai-important-cotidian-portughez-diario-de-noticias/

&

sufrsa foto https://bucurestiivechisinoi.ro

The post 25 aprilie 1974, inceputul democratiei in Portugalia appeared first on Cotidianul RO.

Comments