32 de ani de la conflictul armat de pe Nistru. Maia Sandu, mesaj special

32 de ani de la conflictul armat de pe Nistru. Maia Sandu, mesaj special

Pe 2 martie 2024 se implinesc 32 de ani de la declansarea conflictului armat de la Nistru.

Presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat, sambata, la evenimentul de comemorare a eroilor cazuti in conflictul armat de pe Nistru, care a izbucnit in urma cu 32 de ani. Sandu a depus flori la monumentul ,,Maica Indurerata" de la Complexul memorial ,,Eternitate" si la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant si a tinut un discurs.

In fiecare an, inceputul de primavara in tara noastra este umbrit de amintirea dureroasa a unui conflict armat cumplit ce a curmat sute de vieti si a frant alte mii de destine.

Azi, de Ziua Memoriei si Recunostintei, vorbim de cei raniti si schiloditi, de copiii care au ramas orfani, de vaduvele care si-au pierdut sotii sau de parintii care au fost nevoiti sa-si inmormanteze, inainte de vreme, fiii care s-au sacrificat pentru patria noastra – Republica Moldova.

Ne inchinam in fata eroilor din acele zile si saptamani in care linistea si buna intelegere de pe meleagurile noastre au fost zdruncinate de zgomotul asurzitor al gloantelor si al obuzelor. Se spune ca timpul vindeca ranile. Dar societatea noastra poarta inca o rana adanca, pe care simpla trecere a timpului nu o poate vindeca.

Pastrand memoria luptelor de la Nistru din anul 1992, ne asumam solemn sa nu admitem niciodata repetarea acelei tragedii. Si chiar daca mai exista forte care incearca in continuare sa sadeasca neincredere si discordie intre noi, o spun, clar si raspicat: nu vor reusi – nici acum, nici pe viitor!

Oamenii de pe cele doua maluri ale Nistrului nu au ce imparti. Indiferent ca traiesc la Chisinau sau Tiraspol, la Balti sau Tighina, la Comrat sau Taraclia, oamenii din Moldova pretuiesc, mai mult decat oricand, pacea si libertatea!

Le multumesc tuturor celor care se asigura ca azi, in tara noastra, este ordine si liniste. Suntem recunoscatori fiecarui politist, carabinier, salvator, pompier, fiecarui militar – general, colonel, maior, capitan, locotenent, plutonier, sergent, caporal sau soldat, pentru dragostea de neam, pentru sacrificii si pentru ca vegheaza la siguranta noastra a tuturor. De cand razboiul bantuie tara vecina Ucraina, chiar la granita noastra, efortul vostru este cu atat mai pretios.

Republica Moldova se afla astazi intr-un moment de rascruce. Decizia privind deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana reprezinta pentru tara noastra o sansa istorica de a ne uni, cu totii, in jurul unui proiect de tara care sa asigure un viitor in pace si prosperitate pentru oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului – indiferent de limba pe care o vorbesc sau de comunitatea careia ii apartin.

Doresc, totodata, sa le multumesc veteranilor pentru ca transmit, zi de zi si an de an, tinerei generatii, lectia de nepretuit a iubirii fata de libertate si neam. Acesti oameni si-au riscat viata si sanatatea pentru tara, iar datoria noastra, chiar si in vremuri grele, este sa le fim alaturi, mereu recunoscatori.

Sa invatam de la dumneavoastra lectia importanta a demnitatii, a curajului in fata raului si a devotamentului. Anume aceste valori fac puternic un neam.

Pe data de 2 martie aniversam si aderarea Republicii Moldova la Organizatia Natiunilor Unite. Acest for a fost creat, la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pentru a asigura securitatea si pacea in lume, iar Carta ONU consfinteste caracterul intangibil al integritatii teritoriale si suveranitatii nationale!

Astfel, prin primirea Republicii Moldova in randurile sale, comunitatea internationala a recunoscut ca granitele noastre sunt inalienabile – si ca dreptul celui mai puternic nu inlocuieste, si nu poate inlocui, normele internationale, aplicabile in mod egal tuturor statelor, indiferent de marimea teritoriala, forta armatei sau volumul economiei.

Suntem, asadar, pe deplin indreptatiti sa depunem toate eforturile pentru reintregirea pasnica a tarii. Iar cei care incearca, prin minciuni si propaganda, sa aduca destabilizare, sa creeze disensiuni false intre toti oamenii acestui pamant, vor esua in incercarea de a ne opri din drumul nostru.

Grija fata de veteranii nostri ramane o datorie sfanta, iar institutiile responsabile vor fi aproape de toti cei care au avut de suferit de pe urma tragediei care ne-a lovit la inceput de primavara, acum 32 de ani. Durerea Dumneavoastra este si ramane a noastra, a tuturor.

&

Cronologia conflictului din Transnistria

The post 32 de ani de la conflictul armat de pe Nistru. Maia Sandu, mesaj special appeared first on Cotidianul RO.

Comments