50 de turisti blocati in Parang din cauza vremii, recuperati de salvatorii montani. ,,Nu trebuiau sa...


Salvatorii au recuperat sambata, 25 noiembrie, 50 de turisti aflati in muntii Parang, in cadrul unei excursii platite si insotiti de ghizi, dupa ce turistii nu au mai putut avansa din cauza vantului care batea cu putere, spulberand zapada, a relatat Salvamont Hunedoara.


Oamenii au urcat in Muntii Parang, pe traseul de creasta de la Cabana Rusu catre Parangul Mare, intr-o zona extrem de dificila, fiind surprinsi de vremea nefavorabila.


Grupul a fost localizat in zona Varful Parangul Mic de catre salvatorii montani si a fost insotit spre statiune in conditii de siguranta. Nimeni nu a fost ranit si nu au existat probleme medicale.


,,A fost un grup organizat de o agentie care presta servicii de dus oameni pe munte si au avut foarte putini instructori si, din pacate, nu trebuia sa abordeze traseul in conditiile de astazi, pentru ca astazi toata ziua a fost vreme rea. Te duci pe munte in conditii de vreme rea atunci cand vrei sa testezi capacitatea la doi-trei-cinci oameni cu care vrei sa faci o expeditie in marii munti din lume, dar nu cu 50 de oameni", a declarat seful Salvamont Romania, Sabin Cornoiu, pentru news.ro.


Potrivit acestuia, excursia a fost organizata in contextul in care fusese anuntat faptul ca la altitudini mari vantul va bate cu putere, spulberand zapada.


,,I-au recuperat pe toti, sunt salvamontistii acolo. Pe unii, care nu mai puteau sa mearga, i-au preluat cu ATV-urile, dar problema e ca si cu ATV-ul sau cu snowmobilul poti urca pana in unele zone, doar pe o portiune foarte scurta, apoi se intra pe creasta, unde e periculos si sa mergi, cu atat mai putin sa te deplasezi cu un astfel de utilaj", a precizat seful Salvamont.


In Masivele Retezat si Parang, la peste 1800 de metri altitudine, vantul are la rafala, peste 60 km/h, spulberand zapada. La peste 2000 de metri, stratul de zapada masoara peste 40 de centimetri, iar in depozite este si de peste un metru, vizibilitatea fiind sub 10 metri, au anuntat salvatorii montani.


Sambata, meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu valabila din noaptea de sambata spre duminica, de la ora 2:00 pana duminica la ora 16:00, avertizare care anunta viscol in zona montana din sudul judetului Hunedoara.


Comments