75 de ani de la plecarea ultimului tren cu evrei din Baia Mare spre Auschwitz

75 de ani de la plecarea ultimului tren cu evrei din Baia Mare spre Auschwitz

Amintiri dureroase pentru comunitatea evreilor din Baia Mare. S-au implinit 75 de ani de la plecarea ultimului tren cu evrei din Baia Mare catre Auschwitz.

Majoritatea celor plecati nu au mai revenit acasa, fiind exterminati. In memoria victimelor Holocaustului, in Baia Mare a fost inaugurat, un grup de trei pietre funerare. In prezent, Comunitatea Evreilor din Baia Mare numara 77 de membri. Concluzia Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului din Romania in acest sens este ca, in timpul Holocaustului, in Romania si in teritoriile aflate sub controlul sau, au fost ucisi sau au murit intre 280.000 si 380.000 de evrei romani si ucraineni. In Holocaust au pierit si aproximativ 135.000 de evrei romani care traiau in Transilvania de Nord, aflata sub conducere maghiara. In Transilvania anului 1944, aflata sub ocupatie maghiara, evreii au fost inghesuiti in ghetouri, fiind infometati si lasati sa moara de sete. Si in Baia Mare a existat un ghetou unde evreii erau supusi torturilor si metodelor de ancheta obisnuite in toate ghetourile (martorii vorbesc despre lovituri cu vana de bou sau cu bastoane de cauciuc peste talpi, introducerea de ace sub unghii, legarea si suspendarea de bare de fier si apoi lovirea pana la lesin).

,,Ghetoul pentru evreii din orasul Baia Mare a fost stabilit pe terenurile virane ale Fabricii de sticla Koenig; evreii apartinand diferitelor comunitati din districtele Baia Mare, Somcuta Mare si Copalnic Manastur au fost cantonati in niste grajduri din Valea Borcutului. Ghetoul din Baia Mare cuprindea aproximativ 3.500 de evrei, iar cel din Valea Borcutului, in jur de 2.000. Dintre acestia din urma, numai 200 si-au gasit adapost in grajduri; ceilalti au fost cantonati sub cerul liber", dupa cum se precizeaza pe pagina de internet a Muzeului Holocaustului din Transilvania. Dupa ce evreii au fost inghesuiti in spatii neamenajate, fara facilitati sanitare, autoritatile maghiare au invocat pericolul epidemiilor, cerand deportarea cat mai grabnica a celor inchisi. Din Baia Mare au plecat doua trenuri, cu aproape 6.000 de evrei.

,,Ziua de 5 iunie este ziua in care in 1944 a plecat cel de-al doilea si ultimul tren cu evrei catre Auschwitz din Baia Mare. In cele doua trenuri, primul in 31 mai, al doilea in 5 iunie, au fost peste 5.900 de evrei din care peste 3.600 erau din Baia Mare, restul din zona inconjuratoare: Somcuta Mare, Baia Sprie, Valea Borcutului unde erau comunitati evreiesti", a relatat presedintele Comunitatii Evreilor din Baia Mare, Tiberiu Kornreich. Prea putini evrei au mai reusit sa se intoarca acasa. Majoritatea au murit in lagarul unde au fost deportati. Marturia unui supravietuitor al Holocaustului... ,,Atunci am pierdut-o pe mama". In Baia Mare traiesc in prezent doi supravietuitori ai Holocaustului. O doamna in varsta de 96 de ani si un domn care a ajuns la 91 de ani. Dezideriu Fulop isi aminteste in fiecare an in aceasta perioada momentele prin care a trecut. Avea doar 15 ani si s-a trezit intr-un tren de vite despre care nu stia nici macar in ce directie merge. La Auschwitz a pierdut-o pe mama sa. Era doar un copil, dar nu a mai aflat niciodata ce s-a intamplat cu mama lui, insa este aproape o certitudine ca femeia nu a supravietuit ororilor din lagar. ,,Eu am simtit deplin toate necazurile. In fiecare an la aceasta data imi amintesc de momentul in care am fost deportat. Nu sunt amintiri placute. Parca ieri a fost acea zi. Eu aveam 15 ani. Dintr-o data m-am trezit intr-un tren de vite. Nu stiam unde mergem. Cand am ajuns, ne-am dat jos si de acolo ne-am despartit de mama. Cu tata am fost impreuna. Ne-am intors impreuna acasa. Despre mama nu am mai stiut nimic. Nu stim care a fost soarta ei. Acolo s-au despartit femeile de barbati. Femeile au fost duse intr-un loc, barbatii in alt loc si nu am mai aflat niciodata vesti despre mama", a spus Dezideriu Fulop.

In memoria victimelor Holocaustului, in Baia Mare, a fost organizat un moment comemorativ la care au participat evrei ce vietuiesc in zona. La eveniment a fost prezent si viceprimarul Baii Mari, Noemi Vida. In cadrul evenimentului, au fost dezvelite trei pietre funerare pe care este inscriptionat motivul pentru care au fost ridicate: in amintirea evreilor deportati in 1944. A fost rostita o rugaciune, apoi s-au spus cateva cuvinte despre ce a insemnat acel moment si despre modul in care sunt perceputi evreii la ora actuala.

V. Gherman

Comments