80% din mancarea de la raft e importata. Cum s-a ajuns la aceasta situatie

80% din mancarea de la raft e importata. Cum s-a ajuns la aceasta situatie

80% din mancarea de la raft e importata. Cum s-a ajuns la aceasta situatie

Specialistii din industria alimentara ne spun ca peste 80% din produsele alimentare care se vand atat in piete cat si in magazine provin din import.

Mai mult decat atat, chiar si o parte dintre produsele care se vand drept romanesti provin din afara tarii si avem si cateva exemple pentru a intelege mai bine.

Malaiul si faina provin din Ungaria, fasolea din Egipt, iar orezul din tari precum Grecia sau Italia. O parte din dulciuri care provin din Ucraina. In plus, mai multe materii prime folosite pentru obtinerea zaharului a sarii sau a uleiului provin si ele la fel din tari din afara Uniunii Europene.

Seful Vamii Sculeni, revoltat ca in alte puncte se castiga mai mult din mita: ,,La Stanca fac 1.500 de euro, aici se fac 150. Hai sa fim seriosi!"

Si, pentru ca tot se aproprie sarbatorile de iarna, specialistii ne spun ca peste 90% din carnea de porc este importata din tari precum Spania sau Ungaria.

Cum s-a ajuns in aceasta situatie

Dupa 2000, Guvernul si Ministerul Agriculturii nu au avut nicio strategie prin care sa pregateasca producatorii interni sa faca fata cerintelor comertului modern adus de marile lanturi de magazine europene in Romania.

,,Astfel, s-a ajuns in situatia absurda in care productiile locale anuale la materii prime alimentare - grau, porumb, floarea soarelui - sa atinga recorduri anuale, dar de aceste produse de baza sa beneficieze ieftin producatori din alte state din Europa si nu numai", a declarat pentru Europa Libera Cosmin Banu, un fermier din domeniul zootehnic.

Acestea sunt state din care apoi Romania importa carnea de porc sau de pasare, procesata din animalele hranite cu porumb romanesc.

Marcel Ciolacu, despre candidatura sa la prezidentiale: ,,Nu am avut eu cu mine inca aceasta discutie"

Productiile anuale sunt bune si pentru ca Romania beneficiaza de subventii europene anuale de peste 3 miliarde de euro pentru culturi. Mai departe, statul roman nu a reusit sa puna pe picioare niciun program de procesare autohton a acestor materii realizate cu subventiile de miliarde.

De munca fermierilor romani beneficiaza industrii din alte tari care au parte de materie prima buna si ieftina din Romania.

,,Noi exportam subventii. Ce realizam din subventii, exportam afara. Inapoi, se intorc produse cu o valoare adaugata, care costa cel putin dublu decat materia prima exportata. Trebuie sa invatam sa exportam produsul finit din materia prima, nu produsul de baza", ne mai spune fermierul Cosmin Banu.

O mare parte din fermieri si chiar politicieni dau vina pe retelele marilor magazine pentru cresterea importurilor. Desi nu exista statistici oficiale, in standurile marilor magazine se gasesc in general mai mult produse alimentare importante, decat cele produse local.

Noi scumpiri de la 1 ianuarie 2024 - Majorari de taxe si impozite in lant, preturi mai MARI

Comments