ABUZ – Cum incalca Ioan Mandra legea in Consiliul Local Baia Mare

ABUZ – Cum incalca Ioan Mandra legea in Consiliul Local Baia Mare

ABUZ Consilierul local Ioan Mandra a încălcat legea la ultima ședință a Consiliului Local Baia Mare. Acesta a votat un proiect de hotărâre de pe urma căruia va beneficia și fiul lui. Mai exact, este vorba despre decizia de a acorda norma de hrană polițiștilor locali băimăreni. Ioan Mandra a votat acel proiect de hotărâre, chiar dacă legea incompatibilității privind aleșii locali specifică clar că în astfel de cazuri consilierii trebuie să se abțină de la vot.

Nerespectarea legii în cazul lui Ioan Mandra a fost sesizată după vot de către secretarul municipiului Baia Mare, Lia Mureșan. Acesta i-a atras atenția consilierului local că ar fi trebui să se abțină de la vot, dar imediat după a venit și replica alesului băimărean.

„Nu locuim la aceeași adresă!”, a spus Ioan Mandra în plenul Consiliului Local.

Mai exact, Ioan Mandra și-a dat votul pentru ca fiul lui, Marius Nicolae Mandra, director executiv în cadrul Poliției Locale Baia Mare să beneficieze de norma de hrană. Potrivit articolului 90 din Legea 161 acest luccru reprezintă o încălcare.

„Art. 90

(1) Consilierii locali și consilierii județeni care au funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor ori alte funcții de conducere, precum și calitatea de acționar sau asociat la societățile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unități administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte, cu instituțiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau județean respectiv ori cu societățile comerciale înființate de consiliile locale sau consiliile județene respective.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică și în cazul în care funcțiile sau calitățile respective sunt deținute de soțul sau rudele de gradul I ale alesului local”, spune legea incompatibilității privind aleșii locali.

Ioan Mandra este la al doilea mandat de consilier local, mandat pe care și l-a câștigat în urma alegerilor locale din 5 iunie candidând din partea UNPR pe listele Coaliției pentru Baia Mare.

Simona Vasiac

Comments