Acuzata ca a primit intr-o singura luna mita de la aproape 300 de persoane, fosta sefa a unei sectii...


Avocatii medicului Anca Ababneh Dumitrovici, fosta sefa a sectiei Oncologie a spitalului din Suceava, sustin ca daca aceasta ar fi refuzat ,,gesturile de recunostinta" de la pacienti acestia ar fi crezut ca ,,sunt condamnati la moarte". Judecatorii ii contrazic si cer medicilor din Romania sa adopte o conduita profesionala exemplara. ,,Acest obicei trebuie corectat", spun magistratii Tribunalului Suceava care, recent, au decis sa mentina masura controlului judiciar fata de medicul inculpat, chiar daca aceasta urmeaza sa nasca.


Medicul Anca Ababneh Dumitrovici este acuzata a primit cu titlu de mita 20.660 de lei si 750 de euro in doar o singura luna.
,,Valoarea sumelor s-a stabilit pe baza de probe certe", anunta procurorii.&
Ancheta este aproape de final, toti martorii fiind audiati.

La inceputul acestui an, sefa sectiei Oncologie a Spitalului Judetean Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, a fost retinuta de procurori, arestata preventiv, ulterior plasata in arest la domiciliu, fiind acuzata ca in decurs de o luna a primit mita de la 64 de pacienti. Cazul a starnit ample dezbateri in spatiul public. Aproape 100 de medici, colegi cu medicul acuzat, au trimis un memoriu instantei care judeca propunerea de arestare in care isi exprimau solidaritatea, motivand ca faptele nu reprezentau acte de coruptie, ci gesturi de recunostinta.


Ancheta procurorilor din Suceava a scos la iveala ca ,,gesturile de recunostinta", traduse prin plicuri cu bani sau diverse produse - dulciuri, cafea, alimente, bauturi alcoolice sau obiecte de vestimentatie -, aveau o frecventa extrem de mare.


Cum cabinetul medicului a fost monitorizat audio-video timp de o luna (jumatatea lunii decembrie 2022-jumatatea lunii ianuarie 2023), procurorii au analizat inregistrarile minut cu minut. Astfel, aveau sa constate ca numarul pacientilor care au dat mita doctoritei Anca Ababneh Dumitrovici este cu mult mai mare. Au identificat 280 si toti au recunoscut ca au dat ceva medicului.


Un calcul simplu arata ca in 20 de zile lucrate de la jumatatea lunii decembrie 2022 - jumatatea lunii ianuarie 2023, medicul sucevean ar fi primit in medie 15 ,,atentii" pe zi.


,,Prin ordonanta procurorului din data de 7 noiembrie 2023 care se afla la dosarul inaintat instantei si care urmeaza a i se aduce inculpatei la cunostinta s-a schimbat incadrarea juridica sub aspectul descrierii faptice, in sensul ca s-a stabilit pe baza de probe ca in decurs doar de o luna, respectiv 12 decembrie 2022 -19 ianuarie 2023, valoarea sumelor de bani primite a fost de 20.660 de lei si 750 de euro. De mentionat este faptul ca valoarea sumelor primite s-a stabilit in baza probelor certe administrate in cauza", a anuntat reprezentantul Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava.


Pe 6 noiembrie, procurorii au decis sa prelungeasca masura controlului judiciar impotriva doctoritei Ababneh Dumitrovici cu inca 60 de zile. Parchetul a apreciat ca ,,o astfel de masura este necesara, dar si suficienta in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal", printre obligatiile impuse aflandu-se interdictia de a nu exercita profesia de medic.


Doctorita a contestat decizia. Pe 10 noiembrie s-a prezentat la Tribunalul Suceava pentru a-si sustine plangerea. Nu a dorit sa faca declaratii in instanta, fiind reprezentata de doi avocati, unul dintre ei, fost judecator, dupa cum singur s-a prezentat completului.


Cei doi aparatori au cerut tribunalului sa admita plangerea si sa nu mai prelungeasca controlul judiciar, motivand ca nu mai exista temei, ca medicul a avut ,,o conduita procesuala ireprosabila" si ca a respectat toate obligatiile impuse. Un alt motiv indicat de avocati a fost acela ca doctorita este insarcinata si urmeaza sa nasca in curand.&


In plus, sustin avocatii, nu se pune problema ca medicul sa plece din tara, ,,intrucat meritele profesionale, familia pe care si-a construit-o si a consolidat-o si pe care o are aici, copilul de 5 ani, cel care urmeaza sa se nasca, precum si sotul care a dat dovada de sprijin si sustinere neconditionata pe tot parcursul procesului o impiedica sa faca acest lucru".&


Mita, vazuta ca viata si moarte


Cei doi aparatori au atins si aspectele legate de acuzatiile pe care procurorii i le aduc medicului: numarul foarte mare de fapte de luare de mita.


Nici medicul Anca Ababneh Dumitrovici, nici avocatii nu au contestat primirea ,,de la pacienti". Apararea sustine ca nicio clipa medicul nu a perceput ca gesturile sale ar putea fi fapte de coruptie. A considerat produsele primite cadouri pentru ziua sa de nastere care si-o sarbatoreste in luna ianuarie.&


La termenul din 10 noiembrie, avocatii au venit si cu o alta justificare pentru faptele doctoritei. Au invocat ca medicul ar fi acceptat tot ce ii ofereau pacientii din motive de speranta pentru viata.


,,Avem de-a face cu o sectie grea, respectiv cu cea de Oncologie. Or, a-i refuza unui astfel de pacient un gest de recunostinta ar fi cum ca si cum i-ai fi semnat decizia la moarte. Acestea au fost considerentele pentru care doamna doctor a avut o clementa pentru aceste suveniruri primite din partea pacientilor", a sustinut unul dintre cei doi avocati care o apara pe doctorita.


Celalalt aparator a indicat ca au fost situatii in care ,,clienta sa i-a refuzat, iar pacientii s-au dus acasa si au spus rudelor ca, ,,nu-i asa ca mor?", intrucat doamna doctor nu a mai vrut sa primeasca de la acestia nici macar ciocolata sau florile respective".


Prin urmare, sustine avocatul, ,,pacientii interpretau prin refuzul doamnei doctor ca nu mai aveau mult de trait si ca familiile lor le ascundeau aceasta stare, intrucat urmau sa moara".& & &


Judecator: ,,Obicei care trebuie exclus"


Instanta de judecata nu si-a insusit argumentele sustinute de aparatorii medicului. Judecatorul de drepturi si libertati a explicat si de ce este gresit ca un medic sa primeasca atentii de la pacienti, chiar daca nu conditioneaza actul medical.&


,,Nu pot fi primite sustinerile apararii precum ca ar fi adoptat un comportament de acceptare tacita pentru a nu panica respectivele persoane, inculpata raportat la profesia sa, avea obligatia de a acorda asistenta medicala si asigurari pacientilor strict cu respectarea cadrului profesional" noteaza judecatorul in hotararea prin care a mentinut masura controlului judiciar.


Instanta a aratat ca gradul de pericol social al faptei este dat si de numarul foarte mare de fapte intr-un timp relativ scurt.


,,Practic, prin modul de actiune, inculpata tinde sa instituie o alta ordine sociala, raportat la o scara gresita de valori, noi reguli de convietuire sociala, altele decat cele dictate de stat ca entitate individuala si garant al valorilor sociale protejate de lege, reguli care aduc aminte de fapt de o cutuma anterioara incetatenita in constiinta sociala, obicei care ar fi trebuit corectat si exclus prin adoptarea unui standard profesional si civic exemplar", a argumentat judecatorul.


Sarcina avansata a medicului sau faptul ca a anuntat ca nu intentioneaza sa revina in activitate, in opinia judecatorului, nu constituie un motiv pertinent pentru care sa se dispuna revocarea masurii preventive.


Masura controlului judiciar a fost prelungita pana pe 7 ianuarie 2024.


Comments