Aerul cald a scos viperele din habitat. Avertisment pentru turisti: ce NU trebuie sa faca sub nicio...

Potrivit acestuia, intalnirile cu serpii pe munte devin din ce in ce mai dese si in cele mai nebanuite locuri. Trei sferturi dintre muscaturile de sarpe apar la persoanele care prin propria decizie ating serpi si sunt imprudente.

Serpii veninosi nu ataca decat atunci cand sunt atacati sau surprinsi.

,,Daca locuiti sau calatoriti in zone in care exista serpi, imbracati haine ce va acopera picioarele. Luati un bat lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetatiei si astfel serpii se vor speria si se vor indeparta. Nu pasiti, nu va asezati pe pamant, nu mutati lespezi de piatra inainte de a verifica locul. Daca ati observat un sarpe la distanta, ocoliti-l fara a-l provoca, iar daca e foarte aproape, ramaneti nemiscat, pentru ca, in general, se indeparteaza singur. Singurele specii de serpi veninosi din Romania sunt viperele, raspandite neuniform pe tot teritoriul tarii, mai putin in centrul si sudul Munteniei si Olteniei, dar ajungand in Carpati si la altitudinea de 2.000 de metri", a spus Dan Benga.

Vipera NEAGRA din Rusia si Ucraina, zarita in padurile din jurul Iasiului. Aparitia alimenteaza temerile

Conform sursei citate, semne ale muscaturii de vipera sunt durerile acute, tumefierea (umflarea) zonei afectate, doua intepaturi mici la distanta de circa un centimetru una de cealalta, semiconstienta, alte simptome generale: senzatie de greata, voma, tulburari de vedere, dificultati de respiratie (tahipnee), hipersudoratie (transpiratie excesiva) si dureri abdominale.

Directorul Salvamont Maramures a indicat si o serie de masuri de prim-ajutor care pot fi luate imediat in cazul unei muscaturi.

Invazie de vipere in tara - Doi barbati muscati au fost la un pas de moarte - Harta ROSIE a viperelor - In ce zone riscul este crescut

Comments